De handboeien van bindingsangst?Bindingsangst, wat is het? Heb jij of je (potentiële) partner deze vorm van angst? En wat zijn de symptomen? Vandaag krijg je antwoorden.

Daarnaast wil ik je waarschuwen voor mensen die het woord ‘bindingsangst’ misbruiken als smoesje!

Ook verwijs ik naar het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen, mocht het een serieus probleem vormen in je liefdesleven. Bijvoorbeeld als je verliefd bent geworden op iemand met intimiteitsproblemen…

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is het gevoel van vrijheidsverlies door het aangaan van een emotionele band of het versterken van deze band.

De angst om te binden komt meestal op wanneer er een serieuze relatie wordt aangegaan, of als deze verder wordt voorgezet. Samenwonen, een verloving. Of nog erger, bindingsangst steekt de kop op wanneer je bij het trouwaltaar staat…

Vrees voor intimiteit is meestal de kern van het hechtingsangst-probleem, en heeft absoluut een relatie met verlatingsangst. Door jezelf gevoelsmatig te openen voor de ander, ontstaan er relatieverplichtingen. Verwachtingen, verantwoordelijkheden en aansluitend teleurstellingen liggen op de loer.

Bindingsangst symptomen

Heb jij het idee dat je bindingsangst hebt? Hechtingsangst kan de Verovering uiteraard flink in de weg zitten. Want al is er wederzijdse interesse, een serieus vervolg blijft uit. Je liefdesleven kan zich daarom moeilijk verder ontwikkelen.

De volgende symptomen/kenmerken duiden vaak op bindingsangst:

  • Je gaat over het algemeen alleen korte relaties aan
  • Wanneer in een relatie, blijf je voortdurend twijfels houden of je de relatie aan moet houden
  • Je hebt al gauw het gevoel dat een ander teveel aandacht van je vraagt
  • Je voelt grote weerstand om over een mogelijke toekomst te praten op liefdesvlak
  • Je maakt de relatie liever niet officieel, door bijvoorbeeld je partner voor te stellen aan familie en vrienden

Resultaat: er blijft emotionele afstand ongeacht de duur van het contact.

Bindingsangst als liefdesprobleem

Bindingsangst gevaar boekJe verlangt naar een serieuze relatie maar je durft deze niet goed aan te gaan? Vermoedelijk is bindingsangst jouw voornaamste liefdesprobleem.

Advies: neem voldoende tijd voor zelfreflectie. Denk aan mogelijk onverwerkt liefdesverdriet, onvoldoende zelfvertrouwen, te weinig vertrouwen in anderen, weinig incasseringsvermogen en zelfredzaamheid.

Wat absoluut ook mee kan spelen is hoe je omgaat met emoties. Sterker nog, dit is vaak de essentie van het probleem met intimiteitsangsten. Niet alleen wat betreft bindingsangst, maar ook met de natuurlijke ‘tegenhanger’ verlatingsangst.

“Ik ben verliefd op iemand die bindingsangst heeft!”

En wellicht lees je daarom dit artikel. Want wat moet je met zo’n persoon? Het is vaak een gebed zonder eind. Aantrekken, afstoten. Momenten of zelfs periodes waarbij de passie zo heftig en heerlijk is. En daarna pats boem is het over. Afstand, het is koud, het is pijnlijk en leeg.

Nu komt het… Vaak trekt iemand met bindingsangst een persoon aan met verlatingsangst! Ze lijken in eerste opzicht heel verschillend, maar vaak is dat een illusie.

Dus heb jij gevoelens ontwikkeld voor iemand die bindingsangst heeft? Ga vooral op onderzoek uit. Want het kan zijn dat je (onbewust) last hebt van verlatingsangst?

Dit is een stevig onderwerp waar het boek ‘Liefdesbang’ over gaat; zowel bindings- als verlatingsangst. Wil je er doorheen bladeren? Klik hier! Je wordt er absoluut wijzer van.

Bindingsangst als smoes

Wil je simpelweg single blijven, is bindingsangst geen probleem voor jou? Prima, zolang je het woord ‘bindingsangst’ niet als troefkaart gebruikt voor misleiding!

En nog belangrijker, zolang je niet anderen niet aan het lijntje houdt. Laat iemand niet naar je smachten en worstelen terwijl jij fluitend door het leven gaat onder het mom ‘ik heb bindingsangst’.

Mensen die verlangen naar meerdere seksuele contacten, gebruiken nog wel eens het excuus ‘bindingsangst’ om zich achter te verschuilen. Ze faken eerst relatiedrang en geven vervolgens aan dat ze door hechtingsproblemen of verlatingsangst geen relatie kunnen aangaan.

Sommige mannen zijn er zelfs van overtuigd dat een vrouw geen seks heeft, behalve als ze denkt dat de seks kan uitlopen op een serieuze relatie.

Onzin! Er zijn genoeg vrouwen die alléén behoefte hebben aan seks, zonder een verdere binding. Vrouwen kunnen wel degelijk openstaan voor een seksrelatie.

Je binden is geen verplichting

Je bent niet minder waardig als single. Een relatie of huwelijk hoeft niet het ultieme te zijn wat je kunt hebben in je leven.

Je bent ook niet per definitie ‘stuk’ als je geen relatie wilt aangaan. Zie mijn artikel over de zogenaamde nadelen van single zijn.

Heb jij last van bindingsangst? Of heb je ooit geprobeerd om een relatie aan te gaan met iemand die helaas last had van bindingsangst? Plaats nu je reactie hieronder!

Gerelateerd:

  • Waarom geen nieuwe relatie aangaan? (5)
    Mijn blogartikelen zijn onder andere bedoeld om nieuwe relaties te laten ontstaan. Daarom geef ik antwoord op belangrijke liefdesvragen en geef ik adviezen wat betreft aantrekkingskracht, versieren en relaties. Toch is het […]
  • Seks – Waarom seks? (9 goede redenen) (5)
    Vandaag geef ik 9 redenen waarom vooral (vaker) seks te hebben. Laat je overtuigen! #1. Seks is lekker Deze reden staat met stip op nummer 1. Mits jullie goede bedpartners zijn en het verstandig aanpakken, kan vrijen werkelijk […]
  • Ik wil geen relatie beginnen! (88)
    Geen relatie willen is niet vreemd, je bent zeker niet de enige. Af en toe plaatst een lezer een reactie waarbij hij of zij aangeeft liever single te blijven. Mijn Aantrekkingskracht-site gaat over flirten, relaties en seks. […]
  • Relatietips – 5 Kleine handelingen => betere relatie (8)
    Praktische relatietips zijn nooit weg. Toch? Want mijn Aantrekkingskracht-site is niet alleen gericht op de vrijgezel... Daarom beschrijf ik vandaag een paar 'kleine handelingen' als relatietips, waar maar weinig mensen […]
Bindingsangst? Herken de symptomen en het gevaar
Trefwoorden:                 

Een reactie op “Bindingsangst? Herken de symptomen en het gevaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *