Vreemdgaan

Vreemdgaan en overspel is typisch menselijk gedrag. Niet alleen mannen maar ook vrouwen gaan vreemd. Tegenwoordig is het duidelijk dat vrouwen net zo vaak een scheve schaats rijden als mannen.

Wil je de statistieken weten, de cijfers? Begrijpelijk. Maar de werkelijke cijfers zijn erg moeilijk te achterhalen. Ga maar na, mensen houden hun seksuele escapades liever geheim.

Neem daarom de onderzoeksresultaten die worden besproken in de media met een korreltje zout. Het is moeilijk om betrouwbaar onderzoek uit te voeren op vlak van ontrouw.

Waarom vreemdgaan?

Er nog veel onbekend terrein wat betreft de reden van vreemdgaan.

Natuurlijk speelt het verlangen naar afwisseling of de behoefte aan een nieuwe seksuele impuls een rol. Volgens sommige zou vreemdgaan goed voor de relatie zijn vanwege het flirten, de verrassing, de frisse wind. Daarom zijn genoeg mensen nog wel eens op zoek naar onopvallende manieren van vreemdgaan en praktische tips om het gedrag beter verborgen te houden voor de partner.

Vreemdgaan geeft ook een kick, omdat je het risico loopt om betrapt te worden. Het avontuurtje geheimhouden, het geniep, kan voor sommige mensen zelfs het voornaamste doel zijn van overspel.

Toch kan de behoefte aan een luisterend oor het belangrijkste zijn. De vreemdganger mist het gevoel van acceptatie, naar een gevoel van gezamenlijkheid. Vermoedelijk komt dit eerder voor wanneer er sprake is van een tekort aan intimiteit in een relatie of huwelijk.

Emotioneel vreemdgaan?

Behalve fysiek vreemdgaan, daadwerkelijk seks, kun je ook spreken van emotioneel vreemdgaan; emotionele ontrouw.

Het is de vriend of vriendin waar een van de partners zijn/haar hart uitstort, omdat hij/zij dat niet wil of kan bij de liefdespartner. Er ontstaat op een gegeven moment een innige vertrouwensband. Een intimiteit die verder kan gaan dan in de relatie. Helaas zijn maar weinig mensen zich bewust van het risico en de verleiding van emotioneel vreemdgaan. Het zou zomaar kunnen dat deze vorm gevaarlijker is voor de relatie dan een spontaan slippertje met de buurvrouw of sexy collega.

Gezien het feit dat elke relatie zijn eigen afspraken en grenzen kent, is het moeilijk om een universele uitspraak te doen over wat acceptabel mag zijn buiten de relatie of huwelijk. Vreemdgaan en leugens zijn dus niet onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Stel dat beide partners instemmen met meer vrijheid op seksueel vlak, mag het de vraag zijn of je nog kunt spreken van vreemdgaan. Relatievormen als polygamie (verboden volgens de wet), polyamorie, swingen of een open relatie zijn vermoedelijk in opkomst.

Zie de artikelen hieronder over vreemdgaan (met tips en waarschuwingen). En plaats je reactie en eventuele vragen. Ik antwoord vrijwel altijd!

Waarom geen nieuwe relatie aangaan?

Stopbord: Geen relatie aangaanMijn blogartikelen zijn onder andere bedoeld om nieuwe relaties te laten ontstaan. Daarom geef ik antwoord op belangrijke liefdesvragen en geef ik adviezen wat betreft aantrekkingskracht, versieren en relaties.

Toch is het niet altijd verstandig om een relatie aan te gaan, ook al ging het flirten goed en staat je nieuwe vlam open om een relatie te aangaan.

Er zijn situaties waarin je beter je hoofd koel kan houden. Twee voorbeelden:

Je huidige relatie is nog niet verbroken

Je zit nog in een relatie, maar je bent verliefd op een ander? Maak het jezelf en anderen, onder andere je ex-vriend(in) niet onnodig moeilijk. Gebruik je verliefdheid niet als excuus om impulsief te zijn of te bedriegen.

Vreemdgaan is vragen om ingewikkelde en pijnlijke problemen. Niet alleen blijken vooral mannen onhandig wat betreft het verbergen van vreemdgaan, je gaat je er ook flink schuldig over voelen. Toch?

Dus verbreek de huidige relatie eerst en begin Lees verder over - Waarom geen nieuwe relatie aangaan?

Wat is vreemdgaan? (De meningen verschillen!)

Wat is vreemdgaan precies? Een vraag waarvan het lijkt dat deze gemakkelijk te beantwoorden is. Maar wanneer je er wat langer serieus aandacht aan besteed, blijkt het niet zo simpel te liggen.

Vreemdgaan is en blijft een gevoelig onderwerp. Na het artikel over de gevaarlijke gevolgen van vreemdgaan, vind ik het tijd om het onderwerp verder uit te diepen.

Een lezer stelde deze vraag over wie verantwoordelijk is bij vreemdgaan:

Heey,

Vraagje: stel dat een vrouw vreemdgaat in haar relatie. Is de man dan verantwoordelijk (omdat hij haar niet bleef veroveren tijdens de relatie), of moet hij het zo zien; verleiding is op elke straathoek te vinden, en als man kan je niet voorkomen dat je vrouw veroverd kan worden. Het is dan meer een kwestie van vertrouwen dat vrouwen trouw blijven.

Groetjes,
Tom

Goede vraag! Vandaag wil ik eerst het woord vreemdgaan definiëren, voordat ik het onderwerp vreemdgaan een andere keer verder uitdiep.

Want wat wel en niet acceptabel is in een relatie is helaas niet altijd helder. Dat kan relatieproblemen veroorzaken!

Definitie van vreemdgaan

Vreemdgaan, je mag je afvragen wat het precies betekent. Te veel mensen denken er niet bewust over na over wat zij onder vreemdgaan verstaan. Laat staan dat ze het bespreken met hun partner.

Volgens de van Dale is de definitie van vreemdgaan:

vreemd·gaan (werkwoord; ging vreemd, is vreemdgegaan)
1. seks hebben met een ander dan de vaste partner

Het woordenboek definieert ‘vaste partner’ niet. Dus moet ik maar veronderstellen dat het een monogame relatie betreft waarbij de man of vrouw is vreemdgegaan?

Definitie van seks in betrekking tot vreemdgaan?

Ja, het woord seks mag ook gedefinieerd worden. Want zelfs daarover bestaan verschillende meningen.

De een is van mening dat pijpen geen seks is (!). De ander ziet zoenen of flirten als een vorm van seks…

Seks volgens woordenboek de van Dale Lees verder over - Wat is vreemdgaan? (De meningen verschillen!)

De gevaarlijke gevolgen van vreemdgaan

Lipstick afdruk op overhemd: gevolgen vreemdgaanDe gevolgen van vreemdgaan… een pijnlijk onderwerp. Die ik absoluut moet aansnijden. Nee, ik heb niet de illusie dat door dit artikel mensen op miraculeuze wijze nooit meer zullen vreemdgaan.

Helaas, dat zou mooi zijn. Het zou talloze relaties en huwelijken kunnen redden. Of in ieder geval, veel van het leed zou bespaard blijven. Want al lijkt zo’n geheime liefde, relatie of eenmalige seksuele escapade lekker spannend, het kan pijnlijk verkeerd uitpakken.

Ik hoop dat door dit vreemdgaan-artikel, meer mannen zich bedenken. In ieder geval mijn trouwe bloglezers…

In willekeurige volgorde, de mogelijk gevaarlijke gevolgen van vreemdgaan zijn:

Je krijgt schuldgevoel door vreemdgaan

Het verlangen naar een ander, de lust naar seks, kan je verblinden voor de eventuele gevolgen van vreemdgaan. Maar bedenk je van tevoren: waarschijnlijk voel je je zeer schuldig na dat ene spannende avontuurtje!

En wil je je schuldig gaan voelen?

Na het vreemdgaan proberen sommige mannen het gevoel van schuld ‘af te kopen’ door hun vriendin of vrouw cadeautjes te geven. Meestal werkt dat niet, naast het feit dat dit bijzondere gedrag hen juist verdacht maakt van vreemdgaan.

Je wordt betrapt

Wat ga je doen als je betrapt wordt tijdens het vreemdgaan? Dit is een worst-case-scenario dat wel degelijk op de loer ligt.

Bijvoorbeeld. Wanneer jij denkt dat je het huis voor jezelf hebt met je geheime minnares, komt je vrouw toevallig vroeger thuis van het werk.

Want onderschat het vrouwelijk intuïtie niet. Vrouwen zijn over het algemeen veel beter in Lees verder over - De gevaarlijke gevolgen van vreemdgaan

Over versiercoach Victor Verlon

Victor Verlon

Volg mij op Facebook

Victor Verlon is zowel versiercoach als sekscoach. Hij is in het jaar 2008 deze site over aantrekkingskracht begonnen. Sindsdien brengt hij wekelijks een artikel/video uit over flirten, versieren, relaties, seks en liefdesverdriet. Lees verder...

Aantrekkingskracht extra’s:

Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen met vrouwen
Seks scoren
Seks scoren
Openingszinnen
Openingszinnen
Sekscursus
Sekscursus