Hoe agressief gedrag voorkomen? (3 tips)

Man met agressief gezichtDe vorige keer heb je gezien dat agressief gedrag geregeld voorkomt tijdens het uitgaan; zie mijn artikel ‘Confrontatie met agressie?’ In dat artikel gaf ik antwoord op de vraag van lezer Stefan; oorspronkelijk gesteld bij het artikel over woedebeheersing.

Zoals beloofd vandaag het vervolg. Je krijgt 3 tips hoe je agressief gedrag voorkomt. Of beter gezegd, hoe je in veel gevallen kunt voorkomen dat je geconfronteerd wordt met agressiviteit.

Agressief gedrag voorkomen tip #1. Vermijd clubs, bars en cafés met agressieve sfeer

Logisch! Toch blijkt deze tip nodig. Want wanneer ik ga stappen met een paar vrienden, stellen ze nog wel eens voor om de avond te vertoeven in een tent waar een agressieve sfeer hangt. Zij zijn zich duidelijk onvoldoende bewust van de mogelijk negatieve consequenties…

Wanneer je binnenstapt in zo’n club valt het je meteen op: de meeste mensen kijken nors uit hun ogen, alsof ze klaarstaan om je een paar stevige beuken te verkopen. Vaak is het barpersoneel ook onvriendelijk en worden vrouwen vaker lastiggevallen. Waag het niet om tegen iemand aan te stoten; een aanleiding voor bedreigingen.

Anekdote over agressief gedrag: nee, gelukkig kan ik geen anekdote met je delen over hoe het misging in zo’n discotheek; ik weiger namelijk dit soort uitgaansgelegenheden te bezoeken.

Hoewel, soms verschijnt er een artikel in de krant dat zo’n ongure tent wordt gesloten. De discotheek is dan bijvoorbeeld in verband gebracht met drugshandel of iets dergelijks.

Dus gebruik vooral je gezonde verstand en vermijd uitgaansgelegenheden waar een agressieve sfeer hangt. Zo voorkom je dat je problemen door agressief gedrag als het ware op je afroept.

Agressief gedrag voorkomen tip #2. Onveilig gevoel? Wegwezen!

Mits je je openstelt voor sfeer, is groepsgedrag vaak voorspelbaar. Het helpt als je weinig of geen alcohol drinkt. Je bent dan, samen met de uitsmijter, een van de weinige mensen die nog met zijn volle verstand functioneert.

Voor de duidelijkheid: je kunt wel degelijk een leuke avond hebben zonder het nuttigen van bier. Nuchter uitgaan is een kwestie van (meer…)