Man met agressief gezichtDe vorige keer heb je gezien dat agressief gedrag geregeld voorkomt tijdens het uitgaan; zie mijn artikel ‘Confrontatie met agressie?’ In dat artikel gaf ik antwoord op de vraag van lezer Stefan; oorspronkelijk gesteld bij het artikel over woedebeheersing.

Zoals beloofd vandaag het vervolg. Je krijgt 3 tips hoe je agressief gedrag voorkomt. Of beter gezegd, hoe je in veel gevallen kunt voorkomen dat je geconfronteerd wordt met agressiviteit.

Agressief gedrag voorkomen tip #1. Vermijd clubs, bars en cafés met agressieve sfeer

Logisch! Toch blijkt deze tip nodig. Want wanneer ik ga stappen met een paar vrienden, stellen ze nog wel eens voor om de avond te vertoeven in een tent waar een agressieve sfeer hangt. Zij zijn zich duidelijk onvoldoende bewust van de mogelijk negatieve consequenties…

Wanneer je binnenstapt in zo’n club valt het je meteen op: de meeste mensen kijken nors uit hun ogen, alsof ze klaarstaan om je een paar stevige beuken te verkopen. Vaak is het barpersoneel ook onvriendelijk en worden vrouwen vaker lastiggevallen. Waag het niet om tegen iemand aan te stoten; een aanleiding voor bedreigingen.

Anekdote over agressief gedrag: nee, gelukkig kan ik geen anekdote met je delen over hoe het misging in zo’n discotheek; ik weiger namelijk dit soort uitgaansgelegenheden te bezoeken.

Hoewel, soms verschijnt er een artikel in de krant dat zo’n ongure tent wordt gesloten. De discotheek is dan bijvoorbeeld in verband gebracht met drugshandel of iets dergelijks.

Dus gebruik vooral je gezonde verstand en vermijd uitgaansgelegenheden waar een agressieve sfeer hangt. Zo voorkom je dat je problemen door agressief gedrag als het ware op je afroept.

Agressief gedrag voorkomen tip #2. Onveilig gevoel? Wegwezen!

Mits je je openstelt voor sfeer, is groepsgedrag vaak voorspelbaar. Het helpt als je weinig of geen alcohol drinkt. Je bent dan, samen met de uitsmijter, een van de weinige mensen die nog met zijn volle verstand functioneert.

Voor de duidelijkheid: je kunt wel degelijk een leuke avond hebben zonder het nuttigen van bier. Nuchter uitgaan is een kwestie van wennen. Zorg dat je in een feeststemming bent en een goede (Verover)mentaliteit hebt.

Door simpelweg lol te maken, veronderstellen mensen nog wel eens dat je gezellig hebt gedronken. Let maar op!

Zonder alcohol gaan stappen is ook erg voordelig in financieel opzicht. Het is niet alleen veel goedkoper uitgaan, je kunt ook beter observeren en afwegingen maken. Vaak kun je daarmee geweld en agressief gedrag van verre zien aankomen.

En natuurlijk komt dat het Veroveren ook ten goede. Vrouwen gaan liever niet met een man naar huis die (iets) teveel heeft gedronken. Logisch!

Anekdote over agressief gedrag: ik weet nog goed dat ik net op tijd me uit een gevaarlijke situatie kon redden. Jaren geleden ging ik naar de Rotterdamse Zomercarnaval. (Vanaf 2013 heet deze straatparade ‘Rotterdam Unlimited’.) Op een plein was ik lekker aan het dansen en lol aan het maken.

Plotseling zag ik hoe een zwaar gespierde café-uitsmijter overdreven hardhandig een man aanpakte; dat resulteerde in een bebloed hoofd voor zijn slachtoffer. Een minuut later was de feestelijke sfeer op het plein getransformeerd tot grimmig en onprettig.

“Wegwezen” zei mijn gevoel. Normaal gesproken luister ik altijd naar dat soort gevoelens. Dit keer wilde ik zien of dat waarschuwingsgevoel wel klopte; overdrijven is immers ook een kunst die je beter niet kunt beoefenen.

En of dat mijn voorgevoel klopte! Twintig minuten later kwam er een peloton ME’ers aanrennen en maakte ik me nog net op tijd uit de voeten.

Dus neem je gevoelens van onveiligheid serieus en blijf het agressief gedrag niet passief afwachten. Licht de hielen wanneer je onraad ruikt.

Agressief gedrag voorkomen tip #3. Pas op voor (contra)groepsgedrag

Mocht je een groep mannen zien die zich opvallend druk gedraagt, zie dat als een waarschuwingssignaal. Zo’n groep roept vaak tegenreactie op van omstanders in de vorm van agressief gedrag.

Het risico is aanwezig dat anderen ten onrechte veronderstellen dat jij bij de vervelende groep mensen hoort. Precies zoals Stefan vermoedelijk heeft meegemaakt (zie het vorige artikel over confrontatie met agressie).

Anekdote over agressief gedrag: ooit was ik in een discotheek in Italië; schuimparty. Halverwege de avond begon een grote groep mannen in het rond te springen en ik zag hoe anderen zich daaraan stoorde. De sfeer was nog goed, maar ik kon op mijn vingers natellen dat dit niet lang goed kon gaan.

Dus na het adviseren van twee jonge vrouwen, waarmee ik in gesprek was, om naar buiten te gaan, verliet ik de discotheek. Kwartiertje later kwam een van de vrouwen huilend naar buiten: ze had helaas mijn raad niet opgevolgd.

Binnen was een vechtpartij uitgebroken en in de drukte was ze hardhandig tegen de muur geplet.

Hopelijk gebruik je de 3 tips zodat je een confrontatie met agressief gedrag kunt voorkomen. Immers, voorkomen is beter dan genezen.

Toch breng ik een andere keer een extra artikel uit over hoe omgaan met agressie

Wil jij een anekdote delen over agressief gedrag? Plaats nu je reactie hieronder. Ik ben benieuwd!

Gerelateerd:

 • Confrontatie met agressie? (Feiten en advies) (11)
  Een confrontatie met agressie kan helaas overal voorkomen. Zeker als je geregeld gaat stappen, ben je vast wel eens geconfronteerd met agressie, woede en geweld. Agressie van mannen en vrouwen, soms zelfs van horeca- en […]
 • Omgaan met agressie doe je zo (1)
  Helaas, soms word je met agressie geconfronteerd ondanks de adviezen uit het vorige artikel over ‘agressief gedrag voorkomen’. Nog niet gelezen? Doe het alsnog want de tips werken goed om vervelende problemen te voorkomen. En […]
 • Woedebeheersing – 3 Tips voor woedebeheersing (64)
  Last van woede, uitbarstingen, driftigheid? Vandaag krijg je 3 tips voor meer woedebeheersing. Woedebeheersing kan erg moeilijk zijn. Daarom raad ik je óók aan om het boekje voor driftkikkers van Guus Martens aan te schaffen. […]
 • Vriendschappelijke vriendin versieren? (19)
  Je vriendschappelijke vriendin versieren, is dat mogelijk? Kan een vriendschap zich transformeren tot een relatie, een romantische liefde? Is het echt mogelijk om uit de friendzone te ontsnappen? Ja, dat kan. Ik heb het zelf […]
Hoe agressief gedrag voorkomen? (3 tips)
Trefwoorden:         

6 reacties op “Hoe agressief gedrag voorkomen? (3 tips)

 • Aansluitend bij tip #1:

  Zoals zo vaak is het fout om te generaliseren, maar iets wat je kan doen om de kans op agressie verder te verkleinen.

  Vermijd cafés met een extreem homogeen publiek. Ze zijn er niet in overvloed, maar in België heb je hier en daar een donker, (meestal opvallend klein) caféetje dat er grauw uitziet. Op een vreemde plaats, niet in een straat met andere opvallende uitgaansgelegenheden, maar eerder in een klein dorp, en waar geen enkele auto bij staat. Enkel motorfietsen en caféklanten die er allemaal ongeveer hetzelfde uitzien en allen een gemeenschappelijke allergie voor zonlicht hebben.

  Niks tegen mensen die een tweewieler hebben, geen generalisatie, maar je snapt denk ik wel waar ik naartoe wil 😉

  Is hier al in het nieuws geweest: Een enthousiaste motorfanaat, die 3 andere liefhebbers van het chroom en leder een kopje kleiner had gemaakt omdat ze tot een andere club behoorden.
  Waar viel de politie binnen om verdachten op te pakken ? => Een café ! 😀

 • Dit heb ik ook een keer mee gemaakt. Ooit was ik in een discotheek aan het dansen met een leuke meisje waar ik mee de hele tijd lol had. Ik had toen ook wat alcohol gedronken en op dat moment ging het ergens mis in het midden van de discotheek. Er begon gevechtjes overal en alles ging door mekaar. En ik pakte de hand van dat meisje vast en ik nam haar mee uit die bizarre omgeving.

  Toen gingen we naar buiten en daar ging we staan, zien wat er verder gebeurde. 10 minuten daarna zijn we weg gegaan en zijn we ergens anders gewoon verder frisdrank gaan drinken. We gingen verder praten over van alles en nog wat. Ze bedankte mij dat ik haar heb beschermde enzo.. Vanaf die avond heb ik tegen mijzelf gezegd dat ik nooit meer alcohol ga drinken. En vanaf toen tot nu heb ik dat vol gehouden. Ik moet zeggen dat ik toen ik alcohol dronk, dat ik nooit zelfvertrouwen had omdat ik me altijd zwak volde door de drank. Het nam veel energie af en ik voelde me niet lekker in mij vel zitten. Maar nu ik drink niet meer en ik voel me altijd lekker in mij vel en voel mij meer zekerder dan toen. Mijn zelfvertrouwen wordt sterker en sterker, ik heb nergens meer schrik voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *