Moeite met complimenten geven? Vandaag ontdek je een paar mogelijke oorzaken van je weerstand. Vervolgens krijg je een effectieve oefening zodat je uiteindelijk gemakkelijker kunt complimenteren. Goed voor het flirten en Veroveren…

Recentelijk plaatste een lezer deze reactie reactie bij het artikel met voorbeeld complimenten.

Hey Victor,

Complimenten geven is iets wat voor mij niet echt comfortabel voelt. Gek genoeg betrap ik mezelf er ook op dat mensen wel complimenteus naar mij toe zijn en dat het me op valt dat ik dit dus in principe nooit ben..

Het is iets om aan te werken. Het gekke is wel dat ik complimenten ontvangen ook raar vind aanvoelen. Er gaat een soort gloed door me heen en ik vind het niet heel erg prettig. Ooit een artikel gelezen over dat vrouwen elkaar complimenteren met de intentie het terug te krijgen.

Bedankt voor je waardevolle reactie(s)! Een andere keer bespreek ik het onderwerp complimenten ontvangen; ook belangrijk.

Nu eerst:

Waarom complimenten geven moeilijk kan zijn

Wat maakt dat je je geremd voelt bij het geven van complimenten? Ik geef vier mogelijke oorzaken:

 1. Je hebt het idee dat je teveel prijsgeeft en je daarmee kwetsbaar opstelt
 2. Je weet nog niet of het compliment wel in goede aarde valt
 3. Je wilt hard to get spelen
 4. Het is niet je gewoonte om te complimenteren

Ik bespreek ze in het kort zodat je ze kunt aanpakken.

Complimenten geven maakt kwetsbaar? (Hoeft niet)

Je mag je afvragen of je je werkelijk kwetsbaar opstelt door het geven van een compliment. Mits je een lofuiting uit oprechtheid geeft, getuigt deze juist van kracht, opmerkzaamheid en durf.

Daarom is het belangrijk dat je een compliment niet geeft vanuit het verlangen om er iets voor terug te krijgen. Gebruik complimentjes niet als versiertruc, juist dàt maakt je kwetsbaar door je gevoel van afhankelijkheid.

Smeek niet, gebruik het Overvloed-concept!

Voel je niet verplicht om terug te complimenteren omdat je een compliment hebt ontvangen. De verwachtingen van een ander zijn niet jouw pakkie-an; blijf onafhankelijk.

Geef een complimentje omdat je simpelweg iets mooi, bijzonder of aantrekkelijk vindt aan de ander. Je deelt slechts je mening vanuit oprechtheid, meer is het niet!

Is jouw compliment wel gewenst? (Ja)

Natuurlijk is het verstandig om je af te stemmen op de ander. Sommige mensen kunnen niet overweg met een compliment. Enige voorzichtigheid en timing is geboden.

Maar over het algemeen kunnen mensen een complimentje wel waarderen. Zeker als deze oprecht is. En in veel gevallen stimuleert het de Verovering…

Hard to get spelen? (Nee!)

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, is hard to get spelen onverstandig. Hoe de vork in de steel zit leg ik uit in mijn E-coachsysteem.

Hard to get spelen resulteert vaak in een afstandelijke, gesloten houding. Neem initiatief, dat levert je meer op dan terughoudendheid. Niet voor niets schreef ik de artikelen “Hij belt niet” en bang om haar te bellen. Misschien dat ik aanvullend ook nog een artikel schrijf over hard to get spelen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingssituaties waarbij je het complimenteren beter kunt nalaten. Sommige mensen zijn arrogant, lopen naast hun schoenen. Een oprecht compliment wordt dan beschouwd als slijmpoging en resulteert in dat ze je niet meer serieus nemen.

Het mag de vraag zijn of je wel met zo iemand wilt omgaan…

Complimenteren nog geen gewoonte? (Trainen…)

Dit is een veelvoorkomende oorzaak waarom mensen elkaar zelden complimenteren. Het is simpelweg niet te de gewoonte.

Gaven je ouders je meer negatieve kritiek dan complimenteren? Vermoedelijk is het gemakkelijker om kritiek te uiten dan om te complimenteren.

Negatieve kritiek leveren werkt meestal niet zo goed, complimenteren is een betere gewoonte. Met een goede mentaliteit kan oprecht complimenteren je liefdes- en seksleven veel mooier maken. Zeker wat betreft seks pakt complimenteren goed uit; door de zelfvertrouwen-boost wordt je bedpartner beter in bed.

Graag geef ik je een oefening zodat het de gewoonte wordt om mensen (vaker) te complimenteren. Deze bevrijdt je van je remmingen en helpt je over de drempel heen…

Oefening: complimenteer minstens drie mensen per dag

Zet jezelf er toe om te complimenteren. In het begin voelt het onwennig, maar al gauw krijg je de smaak te pakken. Beschouw deze oefening als een dagelijkse training. Eenvoudig doch krachtig.

De complimentjes mogen simpel zijn. Een paar willekeurige voorbeelden:

 • Aan de kassamedewerker die snel de producten scant: “jij bent snel, wow!”.
 • Een collega die koffie voor je meebrengt: “Wat attent, bedankt!”.
 • Een vrouw draagt mooie hakken: “Prachtig hakken, ik houd van het geluid wanneer je loopt.”
 • Iemand glimlacht naar je: “Mooie glimlach heb je, mijn dag is weer goed!”

Voor meer inspiratie, zie mijn artikel met compliment voorbeelden.

Heb je (nog) moeite met complimenteren? Wat houdt je tegen? Of heb je een ervaring wat betreft het geven van complimenten? Plaats je reactie hieronder!

Gerelateerd:

 • Verlegen – Overwin je verlegenheid (25)
  Verlegen zijn kan een serieus probleem vormen bij het ontmoeten van mensen, bij het aangaan van vriendschappen. Of bij het zoeken van een nieuwe baan. En nog erger, gene kan een goed liefdes- en seksleven flink in de weg […]
 • Zelfvertrouwen vergroten doe je zo (oefening) (18)
  Zelfvertrouwen vergroten, dit is een belangrijk onderwerp wat betreft de liefde en vrouwen versieren. Helaas zijn er nog steeds te veel mannen die onzeker zijn en daardoor geen vrouwen kunnen versieren. Vreselijk! Daarom […]
 • Zelfvertrouwen met vrouwen – Oefening voor Meer zelfvertrouwen (77)
  In het vorige blogartikel over zelfvertrouwen met vrouwen heb je gezien dat zelfvertrouwen is gebaseerd op je zelfbeeld. Dus hoe meer je je bewust bent van het feit dat je positieve kwaliteiten bezit, hoe zelfverzekerder je […]
 • Bevrijd Jezelf van een Foute Vrouw (deel 1) (109)
  De vorige keren heb ik geblogd over foute vrouwen herkennen. En waardoor het moeilijk kan zijn om het door verliefdheid op een foute vrouw het contact met haar te verbreken. Houd je je nu nog steeds bezig met zo’n foute […]
Complimenten – Moeite met complimenten geven?
Trefwoorden:     

7 reacties op “Complimenten – Moeite met complimenten geven?

 • hoi Victor
  wat is nou het verschil tussen slijmen en complimenten geven?
  de 1 vind dat je zit te slijmen, en de ander zegt dat ze het leuk vind
  zou je daar een antwoord op kunnen geven?

  1. @ Ernst-jan,

   In de basis ligt het verschil in je intentie.

   Geef je een compliment in de hoop dat je waardering krijgt, dan ben je aan het slijmen.

   Een compliment vanuit oprechtheid, een gevoel van overvloed en warmte, is het veel sterker. En als de ander het dan niet leuk vindt of het als slijmen opvat, mag dat het probleem van de ander zijn en blijven.

   Kun je hier iets mee?

 • Onafhankelijk zijn en het plezier van geven is wat ik vind dat hier echt belangrijk is.
  Geef een compliment vanuit wat jij echt vindt en houd in gedachten dat je jou mening heerlijk naar voren hebt gebracht. Leuk!

  Leer gunnen en vergeet ons ego soms 🙂

 • Ik doe iets recent ondertussen. Ik geef namelijk een compliment op het einde van een flirtsessie of een gesprek met een vrouw. Ik experimenteer ermee omdat zoals in de cursus staat van e coach, nieuw gedrag –> nieuwe veranderingen/resultaat en oud gedrag –> zelfde resultaat. Ik geef nu een extra draai aan mijn flirts.
  Ik heb er vrijwel positieve reacties erop gehad, er zei ene tegen me, danku jij bent wel de eerste die zoiets tegen me zegt ! Letterlijk gehoord van 1 van de flirts. Als ik dit via mijn scoor mentaliteit deed, zou ik niet verder geraakt zijn. Nu laat ik dat gedacht achterwege en gun ik de vrouwen die ik aanspreek een prettig gevoel toe. Ondanks dat mijn achterban echt dat ik een dame aan mijn zijde wilt zien, zal dit nog voor me een lange tijd duren vooral ik ene succesvol hebt veroverd. Ook al ben ik met dit hier al paar jaar mee bezig, nu geraakt alles plots in versnelling. Ik heb nu echter moeite van begrijpen van lichaamstaal als ik sta te flirten, tis nogal verwarrend sommige signalen te gaan begrijpen. Ik spiegel ook lichaamstaal, enkel op het moment om iets tegensdraad(speels) te zeggen.

  Mijn vraag is (om een onzekerheid weg te werken) : Is dit nu een werk van een vrouwveroveraar? Is dit juiste aanpak om te complimenteren( afsluiten met een compliment na elke flirt)? Kan je eens in je volgende video’s demonstreren wat een open verwelkomende houding is(lichaamstaal)?

 • Hey Andy,

  Ik zie eigenlijk bij jou niet echt een probleem maar wel dat je er een probleem van maakt.
  Als ik je goed begrijp durf je het ijs te breken bij die knappe vrouwen, meer dan bij de “normaal uitziende” vrouwen?? Dat is toch uitstekend toch? Daar falen veel mannen bij. En als je daar een compliment bij geeft dat is goed. Zolang het maar niet “over the top” wordt. Daar houden vrouwen niet van. Wat de lichaamstaal betreft, zelf let ik daar niet te hard op. Ik heb al meegemaakt dat vrouwen met gesloten armen toch geboeid naar me zaten te luisteren. (En dat terwijl gesloten armen betekenen dat ze niet geinteresseerd zijn). Tis ook veel theorie allemaal he. Ik vind wel persoonlijk dat je iets te hard je best doet. Je wilt teveel ‘op dit en op dat’ letten. Je legt teveel druk op jezelf, zoals je zelf onbewust aangeeft door te zeggen dat je achterban verwacht dat je een vriendin hebt. Ik versta je wel hoor. Toen ik 20 was gierde de hormonen door mn lijf en wilde ik per se scoren en zonder het te beseffen straalde ik onzekerheid uit. Van scoren was er toen bij mij weinig sprake en uiteraard was ik kei gefrustreerd. Maar nu ik ouder ben straal ik meer rust en zekerheid uit en vrouwen voelen dat. En met als gevolg ik ook aantrekkelijker ben voor hen.:)
  Een klein vraagje naar jou toe: flirt jij met elke knappe vrouw die je ziet?? Of wacht je tot er een opening of een kans ziet, want volgens mij is niet elk moment geschikt om contact te leggen. Ik zou bv nooit zomaar in een winkelstraat op eentje afstappen. (Komt mss wat te geforceerd over). Of er zijn ook momenten waar ik gewoon geen zin heb om te flirten. Misschien dat je jezelf wat teveel forceert in het “willen scoren bij die knappe deernen”. 🙂

 • Hallo Danny,

  Op dit moment ben ik een kleine verandering aan het brengen op vlak van gesprekken en of flirten. Het ijsbreken is niet altijd eenvoudig, soms heb je niets voor nodig, op een andere moment dan lijkt het zo moeilijk omdat je nog meer wilt observeren. Ik ben nu selectief aan het flirten met vrouwen, nietmeer zomaar losraak aan het flirten was, zoals vorig/afgelopen jaar. Ik kan “beeldschone vrouwens volgens de universele kenmerken voldoet” aanspreken. Ik maak er geen punt meer van dankzij Natuurlijke Aantrekkingskracht programma. De compliment die ik wil invoeren, is dat je na een flirt of een gesprek met een vrouw, een fijn gevoel wil aankoppelen. Daar zit ik nog wat onzekerheden. Ik weet dat je niet slijmerig mag overkomen. Vanuit die reden probeer ik, een soort van waardering op het einde van een gesprek/flirt te koppelen. Een voorbeeld, ik zeg zoiets als, bedankt voor dit gesprek of twas aangenaam om met jou een babbel te hebben. Iets wat ik nog nooit deed ervoor, ik tracht er een verandering bij te brengen. Ik heb nog een paar andere vragen over “beleefdheid etiquette”. Dit maakt toch deel uit van een vrouwvriendelijke aanpak? Over “beleefdheid etiquette” is er geen artikel die wat zegt over de verleider/vrouwveroveraar. Ik zou dit graag ook willen weten.

  Lichaamstaal, Ik weet wel ongeveer wat de grote richtlijnen zijn en hoe je dit moet toepassen. Dit is niet altijd even gemakkelijk. Ik doe ook mijn best anders zou ik dit hier allemaal zo verwaarlozen.Ik leg weer wat druk op mijn eigen en dat is maar goed ook, dit is nu mijn “drive”. Anders loop ik er toch wat passief bij. Daar wil ik net aan veranderen aan dat passief zijn, ik haat dat zo enorm. Mijn doel op dit moment is verleiden van een vrouw die naar mijn wensen is.

  Over dat flirten, ik ben nu selectief, ik wacht niet voor een opening, soms wel maar meestal niet. eerst een paar seconden observeren, niet langer dan 1 minuut of je wordt als stalker aangezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *