Man en vrouw met rug tegen elkaarDe relatie houden volgt na het aangaan van de relatie. Uiteraard. De meeste mensen houden zich daarom pas bezig met het onderhouden van een relatie nadat ze er eentje zijn begonnen. Logisch!

Toch is het verstandig om eens na te denken over wat je tot een goed partner maakt, en wat niet. Want na het aangaan van een relatie ben je niet plotseling een ander mens. Jij bent nog steeds jij!

Daarom geef ik in dit artikel 9 oorzaken wat het behoudt van de relatie in gevaar kan brengen. Je kunt wat doen aan deze oorzaken, ook als je nog vrijgezel bent.

Begin vandaag nog…

1. Schuldgevoelens

Puppy kijkt schuldbewustHeb je de neiging om voortdurend je excuses aan te bieden? Voel je je over veel zaken verantwoordelijk, zelfs al kun je daar geen directe invloed op uitoefenen?

Schuld kan een van de grootste gevaren vormen voor het houden van een relatie. Zeker als je je te snel schuldig voelt over allerlei onbenullige zaken.

Natuurlijk wil je een schuld aflossen, je wilt verlost worden van de druk. Voor je het weet probeer je de ander ongevraagd een gunst te verlenen. Of je probeert jezelf al dan niet bewust af te straffen.

Schuldgevoelens kunnen een grote tol eisen van de relatie, en je partner kan er moeilijk iets tegen doen. Wees gewaarschuwd!

2. Jaloezie en achterdocht

Cartoon van jaloerse vrouwVrijwel iedereen kent het gevoel van jaloezie. Op zich hoeft dat geen groot probleem te vormen zolang het binnen de perken blijft.

Ben je vrijgezel en krijg jij het al moeilijk als je een stelletje hand in hand op straat ziet? Vind je het vervelend om Facebook-foto’s te zien van gelukkige stelletjes?

Denk eens na over de oorzaak. Hoe komt het dat je moeilijk anderen liefdesgeluk gunt? (Hint: bestudeer het Overvloed-concept!)

Mocht je in een relatie zitten… krijg jij het al moeilijk als een ander naar je partner kijkt? Word jij achterdochtig als iemand zich vriendelijk en behulpzaam opstelt naar je wederhelft?

3. Woede, boosheid en agressie

Aangestoken bomBoosheid is niet per definitie negatief. Iedereen is wel eens boos; menselijk. En boosheid kan een signaal zijn dat er iets niet goed zit in je relatie.

Ben je echter vaak boos of heb je vervelende woede uitbarstingen? Word je agressief? Dit kan je relatie snel om zeep helpen. Daarom is het altijd goed om jezelf beter te leren beheersen. Vrijgezel of niet!

Het is de kunst om op de juiste manier met je woede om te gaan; zie mijn artikel over woedebeheersing.

4. Stress en zorgen

Tekening: een smile met veel stress Stress maakt het leven zwaar, soms heel zwaar. De relatie wordt danig op de proef gesteld door problemen op het werk, familiedrama’s, geldzorgen of gezondheidsklachten.

Zorgen maken je er niet aantrekkelijk op. Om aantrekkingskracht uit te oefenen is het immers belangrijk om zo zorgeloos mogelijk te zijn!

Doe zoveel mogelijk om stress en zorgen aan te pakken. Liefst nog voordat je een relatie bent aangegaan.

5. Doelloosheid en passiviteit

Passieve dikke luie kat op de bank met zak chipsWeet je totaal niet wat je wilt in je leven? Op zich kan dat wel eens voorkomen. Het wordt echter een serieus probleem als dat langere tijd aanhoudt. Het stimuleert passiviteit.

Je maakt jezelf veel minder aantrekkelijk door je doelloosheid en passiviteit. Het vinden en behouden van een liefdespartner wordt dan uiteraard moeilijker!

Sommige mensen weten al in hun jeugd wat ze willen worden en bereiken in het leven. Mooi! Als dat voor jou anders is hoeft dat geen ramp te zijn. Durf een doel te bepalen en te experimenteren. Zo heb je een richting en blijf je in beweging.

6. Communicatieproblemen

Blikje met touw in de bodem (communicatiemiddel)Ongeacht of je single bent of niet, je communicatieve vaardigheden maken of breken je liefdesleven.

Door goede communicatie kun je een band opbouwen. Zelfs al verlang je naar een band, zonder contact breng een relatie in gevaar.

Voor het versieren zijn je communicatieve vaardigheden van groot belang. En hoe beter je bent in (afgestemd) communiceren, hoe beter je bent als partner…

7. Geen empathie

Tekening dat uitbeeld: geen empathieInlevingsvermogen is essentieel. Het is handig om in te voelen wat de ander beleeft, verlangt, wat de drijfveren zijn.

Versieren houdt onder andere in dat je kunt inspelen op wat de ander beweegt. En dat zet zich uiteraard voort in de relatie.

Train je empathische vermogens, het doet je liefdesleven veel goed!

8. Egoïsme en egocentrisme

Tekening waarbij man niet bekommert om kind in kinderwagenIkke, ikke en de rest kan stikken. Sommige mensen zijn van mening dat zij een speciale voorkeursbehandeling verdienen. Om andere mensen bekommeren, dat doen ze maar zelden.

Egoïsme en egocentrisme maken dat een relatie vaak moeilijk verloopt. Er is onvoldoende balans en problematische samenwerking. Met als gevolg: pijn en verdriet.

Vaak trekken zij een partner aan die in dat plaatje past; partnerkeuze…

Zie mijn artikel over de basis van een relatie

9. Geen persoonlijke ontwikkeling

Verkeersbord met een pijl en het bevel: ontwikkel!Als ik slecht één ding wil duidelijk maken met dit artikel, dan is dat het belang van persoonlijke ontwikkeling. Verbeter je als (potentiële) liefdespartner en je trekt gemakkelijker een nieuwe partner aan. En het maakt het behoud van een relatie gemakkelijker.

Zelfs al zou je nu een mooie relatie hebben, als je blijft stilstaan in je ontwikkeling dan is het meestal vroeg of laat afgelopen. Voor je het weet groei je uit elkaar! Het leven verandert en daarmee de relatie. Durf te veranderen

Vind je dit artikel leuk? Klik op de Like-knop!

Vraag: ik heb 9 oorzaken aangekaart die een (toekomstige) relatie in gevaar kan brengen. Over welke oorzaak of oorzaken zou je meer willen weten? Wat wil je verbeteren?

En optioneel, laat me weten waarom je hierover meer informatie wilt. Of misschien wil je iets anders aankaarten wat betreft het houden van een relatie. Plaats nu je reactie hieronder!

Gerelateerd:

  • De basis van een goede relatie (geven & nemen) (29)
    Een van de belangrijkste succesfactoren van een liefdesrelatie is de balans vinden en behouden. Wat voor balans en hoe creëer je de juiste balans met je liefdespartner? Lees verder want dit is belangrijk als je graag een goede […]
  • Hoe een relatie behouden? (Relatietip) (7)
    Een relatie behouden mag net zo'n kunst zijn als het versieren. Helaas zien sommige mensen het anders. Met name mannen hebben nog wel eens het gevoel dat na de Verovering de buit binnen is. Dat is meestal het begin van het […]
  • Romantiek – Gevaar van en Schaarste aan Romantiek (8)
    In het vorige artikel over romantiek, heb je gezien wat romantiek is. Hopelijk heb je ook meteen geluisterd naar het interview van mij... Hier kun je het alsnog luisteren: 'Wat je moet weten over romantiek'. Vandaag ga ik […]
  • Wat is vreemdgaan? (De meningen verschillen!) (9)
    Wat is vreemdgaan precies? Een vraag waarvan het lijkt dat deze gemakkelijk te beantwoorden is. Maar wanneer je er wat langer serieus aandacht aan besteed, blijkt het niet zo simpel te liggen. Vreemdgaan is en blijft een […]
Relatie houden problematisch?

11 reacties op “Relatie houden problematisch?

  • Hoi Victor,

    Bedankt voor je artikel. Ik heb momenteel een goed lopende relatie, maar een ding wat een erg zwakke plek is van mij…

    Als iemand aan me vraagt: Waar wil je over 10 jaar staan in het leven? Of welk doel wil je bereiken? Dan loop ik vast. Dat weet ik namelijk niet goed. Ik kijk weleens op internet over bijvoorbeeld coaching over levensvragen of loopbaan coach.
    Heb jij nog advies?

    Alvast bedankt.

    1. @ Michael,

      Goede en interessante vraag. Daar houd ik van.

      Een loopbaan coach kan je misschien goed doen. Kun je dat niet via je werk regelen?

      En wat doe je als je niet aan het werk bent, zonder je partner? Heb je hobby’s? Wat zijn je interesses, in welk onderwerp zoek je verdieping?

      1. Hoi Victor,

        Bedankt voor je reactie. Mijn hobby’s zijn muziek luisteren en reizen. Ook hou ik van sporten en beweging (wandelen bijv.). Sociaal bezig zijn, met vrienden leuke activiteiten ondernemen.

        Het grappige is, dat toen ik deze site ontdekte, heel erg geïnteresseerd ben in de meeste vraagstukken hier. In dit geval: hoe zit een vrouw in elkaar, wat denkt een vrouw. Maar ook alle onderwerpen die bij de mannen (ons) spelen.
        Maar dat is een voorbeeld hier. Ik interesseer me in veel meer onderwerpen over bijvoorbeeld het leven. Wat denken mensen, wat zijn drijfveren etc. Soms dacht ik of Psychologie wat voor me was 😉

        Ik ben inderdaad wel jaloers op mensen die van jongs af aan al weten wat ze willen, of bepaalde talenten hebben. Ik ben daar nog naar op zoek en zou graag iets hebben om naar uit te kijken, om een doel te hebben. Ook ivm ontplooiing met werk etc.

        1. @ Michael,

          Dat is precies waar ik me op richt op deze site. Zowel je interesse in vrouwen als jezelf; de man. Veroveren is meer dan simpelweg een openingszin en een techniek toepassen. Het gaat me op de actieve zelfverbetering.

          Ik ben inderdaad wel jaloers op mensen die van jongs af aan al weten wat ze willen, of bepaalde talenten hebben.

          Begrijpelijk. Toch is jouw brede interesse ook mooi. Je kunt in die zin verschillende levens hebben in je leven. Durf flexibel te zijn, een keuze te maken en na een paar jaar een andere keus te maken. Je hoeft niet te settelen met een ding voor de rest van je leven…

          Je houdt van muziek luisteren en reizen? Uitstekend te combineren. Elke streek heeft zijn eigen muziek-cultuur.

          Suggestie: ga (vaker) op reis, ga op een muziek-ontdekkingstocht. Muziek is een wereld op zichzelf…

          1. Ik ga inderdaad al heel regelmatig op reis. De wereld ontdekken is ook een van mijn favoriete hobby’s 😉

            Bedoel je met andere keuzes dat je bijvoorbeeld op werkgebied eens een hele andere kant op kan gaan? Na 10 jaar een ander vakgebied? En zo ja, heb je dan advies op gebied van opleiding en training? Als je voor een vak leert, heb je vaak toch 4 jaar nodig 😉

            1. @ Michael,

              Als je voor een vak leert, heb je vaak toch 4 jaar nodig

              In een opleiding krijg je een flinke dosis theorie en hopelijk ook enige praktijkervaring (stages e.d.). En een goede opleiding kent ‘dips’, zoals Seth Godin dat noemt.

              Interessant boekje, zo in huis:

              http://www.victorverlon.com/boek/dedipboek.php

              Mensen die door de dips heenkomen, kwalificeren zich voor een beroep dat aansluit bij hun opleiding.

              Maar… als je het voor elkaar krijgt om iets goed te doen ondanks dat je de opleiding niet hebt gevolgd, dan willen ze jou. (Een groot aantal medische beroepen zijn uitgesloten wat dit betreft, uiteraard.)

              Maar… als je ondanks de afgeronde opleiding niet goed presteert, willen ze jou niet.

              Kortom, een opleiding is niet altijd noodzakelijk of een garantie voor een nieuwe succesvolle carrière.

              Bedoel je met andere keuzes dat je bijvoorbeeld op werkgebied eens een hele andere kant op kan gaan? Na 10 jaar een ander vakgebied?

              Dat kan, maar hoeft niet. Of, en in hoeverre je leven verandert ligt in jouw handen.

              Sommige mensen krijgen spijt als ze van baan veranderen. Anderen mensen die van baan wisselen zijn juist blij dat ze zo’n grote stap hebben genomen.

              Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook met emigreren of niet. Ik sprak laatst een gepensioneerde man die veel spijt had dat hij niet in Zuid-Afrika was gebleven toen hij als dertiger voor zijn werk daar heen moest. Hij adviseert nu ‘iedereen’ om vooral weg te wezen… Maar als hij daar was gebleven, misschien had hij het iedereen nu juist afgeraden.

              En een paar maanden geleden had ik een toevallige ontmoeting met een vrouw. Ze was loopbaancoach die vol passie over haar werk sprak. Je loopbaan, dat is een stevig en diepgaand onderwerp.

              Daarom, je vraag wat betreft je carrière is niet even te beantwoorden. Een goede loopbaancoach kan je veel betere adviezen geven wat dit betreft. 😀

  • Beste Victor,

    Ik zit weer met iets en heb weer een vraag. Een oud collega, welke ik een ontzettend leuke vrouw/jonge knappe dame vind sprak mij vorige week aan en zegt: Lee ik moet je iets zeggen maar ik weet niet hoe en ik wil niet dat je me raar vind maar sinds ik je paar weken terug weer zag moet ik de hele tijd aan je denken en ik vind je leuk.

    Punt is. Ze heeft 3 jaar een relatie en ze heeft ook gezegd dat dit niet meer goed zit. Ze had graag vrijgezel geweest want dan kon ze met met mij. Ik heb gezegd dat ze haar zaken voor zichzelf op een rij moet stellen en dat ze me wel weet te vinden. Zij zei dat ze ook bang was dat ik dan misschien al een ander heb etc. Sprak haar nog paar keer kort maar ze vraagt me eventjes haar met rust te laten. Ze wilt geen ruzie met hem en weet niet wat ze wilt. Ze wilt in ieder geval eventjes nog niks omdat
    ze niks wilt aanwakkeren. Ik heb haar verzoek maar geaccepteerd en haar nu paar daagjes niet gesproken. Ze weet dat ik haar ook leuk vind. Ze zei dat vorige week nog dat het steeds meer werd en dat ze het liefst me ziet en met me afspreekt. Maar daar in tegen moet ik haar met rust laten. Toen ik voorstelde dat we doen of het niet gebeurd was zei ze, dit is voor mij geen optie.

    Victor. Ik weet echt niet wat ik hier mee moet. Weet jij het?

    Groeten Lee

    1. @ Lee12399,

      Gelukkig dat je deze vraag stelt. Deze vrouw kunnen je liefdesleven zeer onplezierig maken. Wees op je hoede.

      Ik heb gezegd dat ze haar zaken voor zichzelf op een rij moet stellen en dat ze me wel weet te vinden.

      Goed gezegd!

      Zij zei dat ze ook bang was dat ik dan misschien al een ander heb etc.

      Zij heeft al een ander, maar is bang dat jij een ander krijgt…

      Sprak haar nog paar keer kort maar ze vraagt me eventjes haar met rust te laten

      Dat heeft ze goed gezegd. Ze heeft immers een relatie.

      Ze wilt geen ruzie met hem en weet niet wat ze wilt.

      Als ze niet weet wat ze wil, dan is het waarschijnlijk een combinatie van:

      • – te veel (emotionele) redenen om bij haar huidige partner te blijven
      • – te weinig (emotionele) redenen om met jou af te spreken

      Toen ik voorstelde dat we doen of het niet gebeurd was zei ze, dit is voor mij geen optie.

      Goed voorstel Lee. Het is voor jou een goede optie. Immers, ze heeft een partner en weet niet wat ze verder wil. Jij bent nog steeds helemaal vrijgezel!

      Advies: laat haar los en focus je vooral op andere vrouwen. Leef in overvloed, laat je niet afleiden door een vrouw die niet weet wat ze wil en in de knoop zit met haar gevoelens.

      Misschien dat ze uiteindelijk haar relatie verbreekt en met jou wil afspreken. Zelfs dan kan ze blijven twijfelen, terug gaan bij haar vriend, weer de relatie verbreken, etc. Een aarzelende vrouw is geen plezier!

      Ik weet dat dit niet gemakkelijk is… Kies voor jezelf. Veel sterkte, en succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *