Vooroordelen stoppenWorden vooroordelen steeds vaker aan de kaak gesteld? Zo lijkt het wel dankzij tv-programma’s als ‘De Vreemde Eend’ (SBS, met Irene Moors) en ‘Bureau Vooroordeel’ (de VARA op NPO2, met Frank Evenblij en Erik Dijkstra).

Mooi zo! Want hoe meer vragen hierover worden gesteld (zoals in Bureau Vooroordeel in interview-vorm) en er speels naar gekeken wordt (zoals in de spelshow De Vreemde Eend), hoe meer mensen zich bewust worden van hun vooroordelen. Je kunt ze vervolgens aanpakken, verminderen!

Waarom is dat belangrijk? Hoe meer vooroordelen je hebt en neigt tot seksisme, hoe minder flirts je waarschijnlijk hebt. De eerste indruk die de ander op jou maakt is al gauw misleidend. Ook kan het bij verder contact een probleem vormen. Het belemmert je liefdesleven!

Kortom, flirtcoach Victor Verlon vindt het hoog tijd om dit onderwerp aan te snijden!

Wat zijn vooroordelen?

Het domme blondje (stereotype)
Het domme blondje?

Een vooroordeel is niets meer dan een mening die niet op feiten is gebaseerd. Daarom is een vooroordeel geen echt oordeel. Er wordt niets beoordeeld, er wordt slechts een conclusie getrokken op basis van eigen denkbeelden en overtuigingen.

Een vooroordeel gaat meestal over een persoon of een groep mensen. De basis is vaak slechts één kenmerk van een stereotype.

Een paar willekeurige voorbeelden van vooroordelen:

 • Het blondje is dom.
 • Mannen kunnen beter autorijden en inparkeren
 • Belgen zijn dom
 • Nederlanders zijn gierig
 • Dikke mensen zijn gezellig

Dit lijstje kun je waarschijnlijk gemakkelijk aanvullen. Plaats je reactie onder dit artikel, ik hoor graag welke vooroordelen je nog meer kent.

Seksisme?

Seksisme heeft niet zozeer met seks te maken, maar met de sekse. Het zijn vooroordelen (discriminatie) gebaseerd op het geslacht.

Willekeurige voorbeelden van seksisme:

 • Bij mannen hoort de kleur blauw, bij vrouwen de kleur roze
 • De auto is voor mannen, het keukenmachine voor vrouwen
 • Mannen zijn goed in betawetenschappen, vrouwen in alfawetenschappen

Stop seksisme-bordSeksisme is erg diep geworteld in de maatschappij en daarom moeilijk te bestrijden. En wanneer je je niet gedraagt volgens je geslacht, wordt daar al gauw kritiek over geuit of lacherig over gedaan. Ben je wel een ‘echte man’? Ben je wel een sexy vrouw?

Hoezo vrijheid?

Vooroordelen belemmeren waarneming

Het hebben van vooroordelen en seksistische opvattingen beperken je waarneming. Zonde, want die heb je hard nodig tijdens het flirten!

Hoe meer je een vaststaande idee hebt over iemand die je voor het eerst ontmoet, hoe minder je kunt zien wat uniek is aan de ander. Je hebt ten onrechte gevoel de ander te kennen. Eigenlijk weet je niet met wie je te maken hebt.

Met vooroordelen ben je beperkt in het bedenken in een openingszin. Ook interpreteer je de reacties al gauw verkeerd.

Pas op met lichaamstaal lezen

Maar hoe zit het dan met het lezen van lichaamstaal? Ik krijg talloze vragen over hoe lichaamstaal te lezen. Vindt hij me leuk? Ziet ze me zitten?

Nee, ik ontken niet dat lichaamstaal veel kan zeggen. Het is echter gevaarlijk om keiharde conclusies te trekken.

Lichaamshouding is slechts een momentopname en wordt flink beïnvloed door context, omgeving. Ook spreekt iedereen op zijn eigen manier lichaamstaal.

Pas als je iemand langer kent en observeert, kun je met meer zekerheid een conclusie trekken op basis van lichaamstaal. Je kunt de invloed van de omgeving en persoonlijke verleden beter inschatten.

Trek geen conclusies, stel je open!

Juist goed waarnemen helpt je in het contact maken met onbekenden. Houd je daarom niet bezig met oordelen, trek geen conclusies.

Je kunt oog hebben voor schoonheid, dat is prima. Alleen laat bijvoorbeeld het idee los dat je daarom moeilijker contact kunt maken.

Stel je zo veel mogelijk open. Observeer, kijk. Maak oogcontact, glimlach. Door je niet meer bezig te houden met het ontcijferen van een betekenis, heb je ruimte om persoonlijk contact te maken.

Bewust waarnemen vergroot je aantrekkingskracht

Let maar op hoe onbekenden reageren! Je bent anders dan anderen, je bent duidelijk bewust aanwezig. Ik krijg van vrouwen vaak als feedback dat ik ze ècht zie, in plaats van dat ik ze slechts bekijk. Begrijp je het subtiele maar krachtige verschil?

Met andere woorden: je kunt op deze manier sterk aantrekkingskracht uitoefenen. Het maakt het contact maken met onbekenden leuker en gemakkelijker. Je stelt je open voor avontuur.

Met als lekkere bonus dat je verborgen vooroordelen eerder verdwijnen.

Heb jij last van vooroordelen of seksisme? Hoe gemakkelijk maak jij contact met onbekenden? Plaats je reactie hieronder!

Gerelateerd:

 • 6 Snelle afknappers voor alle vrouwen (17)
  Wist je dat een vrouw volledig op je kan afknappen nog voordat je je mond hebt open gedaan? De eerste indruk die je wekt is erg belangrijk! Vandaag bespreek ik in vogelvlucht de 6 snelle afknappers voor vrouwen. En ze gelden […]
 • Opgeven – Waarom je de liefde mag opgeven (23)
  Wil je het opgeven op liefdesvlak? Dat mag! “Wat zegt Victor Verlon nu? Hij is flirtcoach, dus hij zou mij moeten motiveren om vooral niet op te geven! Toch?” ... Helaas denken sommige mannen dat ik ze als flirtcoach op […]
 • Lekker Slim – Zijn de Dames Goed Betaalde Actrices? (8)
  Michel gaf als reactie op mijn blogartikel over Lekker Slim: “Iedereen weet dat die vrouwen het spelen en dat het dus niet echt is.” Dat denken wel meer mensen. Ook ik vroeg me af of de vrouwen goed betaalde actrices zijn. De […]
 • 7 Simpele gezondheidstips voor mannen (krachtig) (4)
  Gezondheidtips op een site over aantrekkingskracht? Eh, waarom? Omdat je lichamelijke en al helemaal je mentale gezondheid als man ook van invloed is op jouw aantrekkingskracht. Is dat niet logisch? De meeste mannen nemen […]
Vooroordelen en seksisme slecht voor het flirten
Trefwoorden:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *