Vrouwenborsten: opmerkingen maken?Een andere keer heb ik geschreven over de twee gevaarlijkste gespreksonderwerpen. Als het goed is weet je nu welke onderwerpen je beter kunt vermijden tijdens het vrouwen versieren.

En vandaag geef ik aan wat je absoluut niet mag zeggen tegen een vrouw:

“Je hebt kleine borsten”

Logisch om niet zo’n opmerking te maken? Toch blijven mannen dit soort stommiteiten begaan. Het uiterlijk van de vrouw is vaak een gevoelig onderwerp, maar dat weten niet alle mannen.

Een tijd geleden had een goede vriendin van mij een ‘double date’ in het park. Een gezellige picknick en daarna met zijn vieren sportief frisbeeën. Alles ging leuk en aardig, het klikte met haar potentiële liefdespartner.

De vonk werd helaas al snel de kop in gedrukt: de man gaf tijdens het gesprek aan dat zij kleinere borsten had dan zijn ex-vriendin. Vraag me niet waarom hij dat moest zeggen, de irrelevante opmerking kwam als een donderslag bij heldere hemel.

En ze was meteen afgeknapt. De pijnlijke opmerking bleef zeker een week of twee nagalmen in haar gedachten. Ze heeft nooit meer met hem afgesproken.

Ontevreden en onzeker over buik en borsten

Tot mijn verbazing maken sommige mannen dus nog steeds onhandige opmerkingen over borsten. Ze bedoelen het niet onaardig, want wij mannen zijn vaak positiever over borsten dan de vrouwen. En naar borsten kijken doen we graag.

Nederlandse vrouwen blijken vooral ontevreden over de buik, maar daar maken mannen minder vaak opmerkingen over. Nummer twee ontevredenheid van vrouwen is de borstenpartij, zo blijkt uit gfk-onderzoek onder 1200 vrouwen in 2011.

Vrouwen vinden hun borsten nog wel eens te klein of te slap; formaat en vorm. Helaas nemen ze als voorbeeld de vrouwen die in magazines staan afgebeeld.

Onnatuurlijk schoonheidsideaal

Vrouwen zijn zich onvoldoende bewust van het feit dat het figuur van modellen en celebrities in de bladen vaak zijn bijgewerkt met photoshop.

Borsten en billen worden gelift, een buikje wordt strakgetrokken alsof ze zeven dagen in de week traint. Het gezicht wordt symmetrisch gemaakt en de lippen extra zwoel opgeblazen.

En de modellen uit de online catalogus van Hennes & Mauritz (H&M) zijn zelfs grotendeels met de computer ontworpen. Hoezo onnatuurlijk?

Aan het kunstmatige schoonheidsideaal voldoen maar weinig vrouwen. Met als gevolg dat ze zich schamen voor hun lichaam. En let op, dat is ook het geval met vrouwen die grote borsten hebben of opvallend mooie vrouwen.

Onzekerheid en schaamte van vrouwen

Het negatieve lichamelijk zelfbeeld van vrouwen heeft een slechte uitwerking op het flirten, versieren, de relatie en het seksleven. Daar zijn we als VrouwVeroveraars natuurlijk niet blij mee.

Het is de kunst om goed in te schatten waar een vrouw onzeker over is. Wees je vooral meer bewust van haar belevingswereld, zodat je haar vlot kunt versieren.

Heb jij wel eens per ongeluk een onhandige opmerking gemaakt over de borsten of het figuur van een vrouw? En wat zijn jouw ervaringen met de (lichamelijke) onzekerheden van vrouwen? Plaats je reactie hieronder…

Gerelateerd:

 • Mag je naar haar borsten kijken? (video) (15)
  Vandaag spreek ik over borsten kijken. Genoeg mannen doen het immers graag! Dit artikel met video is het vervolg op: pas op met opmerkingen over borsten. Er ontstond daar een korte discussie over het kijken naar borsten. En […]
 • De 2 Meest Gevaarlijke Gespreksonderwerpen (11)
  Waarover moet je praten met vrouwen? Wat zijn de beste gespreksonderwerpen tijdens een date? Geregeld ontvang ik deze vragen van mannen, dat is begrijpelijk. Wil je weten wat goede gespreksonderwerpen zijn? Schrijf je dan nu […]
 • Conversatiefout om nooit meer te maken (82)
  Veel mannen weten niet dat ze deze conversatiefout maken tijdens hun conversaties met vrouwen. Maak jij deze vergissing ook? Pas op, de vergissing, deze blunder... komt je duur te staan in je liefdesleven! De […]
 • Zelfsabotage Beperkt je (liefdes)leven? (109)
  Hoogtijd om een artikel uit te brengen over zelfsabotage. Al heb ik dit artikel geschreven in de context van het aanspreken van vrouwen, kun je de adviezen uitstekend ook voor andere zaken gebruiken. Helaas kun je jezelf […]
Borsten – Pas op met Opmerkingen over Borsten
Trefwoorden:             

20 reacties op “Borsten – Pas op met Opmerkingen over Borsten

 • Ik kan beamen dat het niet zo heel verstandig is om uberhaupt een opmerking over de borsten te maken. In de anekdote beging de man in kwestie zelfs twee fouten: hij noemde haar borsten ‘klein’ en hij vergeleek haar met zijn ex. Dit zijn beiden no-go’s.

  Overigens, als iemand mij een compliment zou geven over mijn borsten op de 1e of 2e date, dan zou ik denken dat hij uit is op seks. Als een man uit is op een relatie, let hij namelijk meer op je gezicht, mannen die uit zijn op een nachtje plezier, letten meer op het lichaam.

  Een vrouw heeft liever dat je iets zegt over hoe mooi haar ogen zijn, dan hoe mooi haar borsten zijn. Mocht je verder zijn in de relatie met de vrouw of heb je seks met haar gehad, dan kun je best zeggen dat ze een mooi lichaam heeft/mooie borsten heeft. Sowieso kun je beter zeggen dat ze mooi is, anders kun je de 2e keer de seks wel vergeten ‘waarom wil je seks, je vond mijn borsten toch te klein? Zoek maar iemand met grotere borsten.’ Ja, ik kan me wel voorstellen dat daar een flinke ruzie mee tot stand kan komen. En dan krijg je weer emotie vs ratio, waardoor men op een totaal ander niveau met elkaar gaat discussiëren en de man overkomt als een ongevoelige zak en de vrouw overkomt als een labiel persoon.

 • Dat is zeker het geval. Opmerkingen over borsten gaan wat te ver, aangezien dat iets ‘te seksueel’ is. Heb het eens gedaan, maar dat kwam niet zo goed uit :).
  Maar ik zou graag iets willen vertellen, beste mannen.

  Je weet dat je speels kunt plagen, maar ook dat je meer intiem kunt gaan. Maar het probleem is dat als je te veel speels plaagt, dan ziet ze je als een player. Als je te intiem gaat, dan ziet ze je als een vriend. Hoe dus weten wat de juiste balans is?

  En nog iets… heb al tweemaal meegemaakt dat ik een vrouw heb gekust, en dat ze me daarna heeft afgewezen.
  Eerst zei een vrouw ‘dit is te snel’. De tweede vrouw waar ik mee heb afgesproken zei na de kus ‘ben nog niet klaar voor een relatie’.

  Nu is de vraag. Komt het omdat ik te veel heb aangetrokken of te intiem ben gegaan. Of komt het omdat ik te slecht heb gekust? (want ik heb ook niet echt goed gekust bij de twee gevallen);

  Interessant wat jullie ervan denken.

 • Ik ben het helemaal met je eens dat een opmerking over borsten te ver gaat.

  Even een korte reactie op wat je wilde vertellen: Je zei dat de tweede vrouw nog niet klaar was voor een relatie. Betekende de zoen dan dat jullie meteen een relatie hebben? Ik was er natuurlijk niet bij, maar misschien moet je een vrouw voortaan meer proberen een vrijblijvend gevoel te geven

 • @ Rik

  Tja, het is toch zo dat als je een vrouw zoent op een afspraak, dat er dan iets ‘meer’ aan de hand is.
  Ik heb gezegd dat ik het begrijp enzo, maar hoe moest ik anders reageren?

 • de borsten zijn bij mij het favoriete onderdeel van het vrouwelijk lichaam, maar wat vinden vrouwen er van als je
  naar hun decolleté kijkt of je zegt dat ze inkijk hebben?
  vinden ze je dan ongemanierd, of zullen ze zeggen dank je wel ik zal er de volgenden keer op letten

 • @ Schadow,

  Hij maakt inderdaad twee fouten. Er is gelukkig geen ruzie ontstaan, zij is niet ingegaan op zijn opmerking en heeft er een leuke dag van gemaakt.

  Resultaat: hij en andere mannen worden zich niet bewust van het feit dat ze beter geen opmerkingen kunnen maken over haar borsten.

  Er zijn uitzonderingen, alleen dan moet je als man goed weten wat je kunt maken.

  Dus blijft mijn advies voor de meeste mannen: spreek er niet over, zelfs al heeft ze flinke inkijk en doet ze er alles aan om de aandacht te trekken 😀

  Tijdens de seks kun je wel degelijk een compliment geven over haar borsten. Dat hoeft geen standaard compliment te zijn “wat heb je een mooie borsten”, maar een meer spontane. Willekeurig voorbeeld: “tjonge, wat smaken ze heerlijk hmmmm”.

 • Ik maak soms wel een grapje over. Het is wel eentje waar ze wel mee kunnen lachen.
  Ik zeg dan : Ik zal toch binnenkort een cursus bergbeklimming volgen want er is een dubbele uitdaging om te beklimmen. Subtiel en toch nog vrouwvriendelijk 😀

 • @ Azerty,

  Wees speels met het zoenen. Breek het eerder af, duw haar zachtjes van je af en zeg bijvoorbeeld dat het heerlijk is, maar dat ze niet zo snel moet gaan. Speels…

  Dit stelt vrouwen gerust, dat jij niet te snel van stapel loopt. En het geeft een extra speelse dynamiek tijdens het zoenen.

  Natuurlijk is het ook belangrijk dat je goed zoent. Ik heb in mijn Eerste Date-programma veel verteld over het zoenen. Ik denk erover om deze opnieuw uit te brengen (en geüpdate).

  Alvast een tip: niet meteen je tong gebruiken. En wanneer je op een gegeven moment je tong gebruikt, niet ruw in haar mond duwen. Dit is een afknapper voor vrouwen.

  Subtiel, geduldig, aandachtig, lief, en af en toe ook vurig.

  Je zei:

  “Tja, het is toch zo dat als je een vrouw zoent op een afspraak, dat er dan iets ‘meer’ aan de hand is.
  Ik heb gezegd dat ik het begrijp enzo, maar hoe moest ik anders reageren?”

  Je reactie bevestigt haar vermoeden dat jij te snel van stapel loopt.

  Een betere reactie zou zijn geweest: “Dan zal ik de trouwring maar in mijn broekzak laten. Wat jammer, het is zo’n mooi ding! … Kom op nou, je hebt mooie zachte lippen en ik vind het heerlijk om met je te zoenen. Een relatie ben ik ook niet aan toe, voorlopig. Rustig aan jij 😉 ”

  Een willekeurig voorbeeld, uiteraard geen standaardzin om uit het hoofd te leren.

  @ Rik,

  Precies, dat vrijblijvende gevoel blijft belangrijk.

  @ Ernst-jan,

  Dat je naar borsten kijkt vinden de meeste vrouwen niet erg. Overdrijf het vooral niet, doe je best om veel oogcontact te houden.

  Opmerkingen zijn over het algemeen not-done. Ze weet dat ze inkijk heeft, daarover heeft ze nagedacht voordat ze haar kleding heeft aangetrokken. Het heeft geen nut om haar daar nog eens extra op te wijzen.

  @ Andy,

  Pas op met de grapjes over haar borsten. Genoeg vrouwen zijn ook onzeker over hun grote borsten. Een opmerking of grapje kan ook teveel nadruk leggen op het feit dat je haar borsten hebt bekeken, want haar uiteindelijk ongemakkelijk kan laten voelen.

  @ Alle mannen,

  Maak geen opmerkingen of geintjes over haar borsten. Bij wijze van spreken, zelfs niet als ze haar borsten in je gezicht duwt 😉

 • @Victor

  Mijn vriendin heeft een keer een date gehad die de hele tijd naar haar borsten keek. Ze vond het verschrikkelijk, dit maakt ze vaker mee en ze doet dan ook niets om het uit te lokken.

  Ikzelf zorg ook altijd dat ik geen inkijk heb, ik erger me dood aan mannen die naar mijn borsten kijken.

  1. @ Shadow,

   Dan heb ik slecht nieuws: zowel mannen als vrouwen(!) kijken veel naar borsten. Het is niet anders.

   Natuurlijk, voortdurend naar de borsten kijken is not-done over het algemeen, zeker waar.

   Tegelijkertijd zouden genoeg vrouwen weer gaan klagen als mannen helemaal niet meer naar borsten zouden kijken. Het ligt dus genuanceerd.

 • Wat kan je wel grapjes over maken? Niet over het uiterlijk allesinds in uw ogen, victor.
  Het maakt wel iets moeilijker om toch een dynamische speelse omgang te kunnen maken.
  Ik zal de grapjes over borsten en buik zo laten. Oftewel ben ik diegene die zo foute humor maakt, oftewel kunnen ze niet mijn onnozelheden lachen…

 • @ Andy
  haha ik vind het wel een goeie, maar kijk uit inderdaad. bewaar deze voor een melige bui.

  ik heb zelf wel degelijk opmerkingen gemaakt over borsten. dit was dan wel bij een vrouw die het kon hebben en die ik ook al een tijdje kende. hoe we erbij kwamen weet ik niet meer, maar ik vroeg op een gegeven moment of ze jaloers was op de borsten van andere vrouwen(op een speelse manier natuurlijk). en later ook of ze jaloers was op die van een klein kind. ze kon hier zeker wel om lachen. heb veel speelse stompen terug gehad:P

  verder heb ik wel een slechte ervaring met een opmerking over kleding. ook daar kunnen vrouwen best onzeker over zijn. ik zei een keer dat een vrouw wel eens een andere broek aan mocht doen, omdat ik die al zo vaak had gezien. kwam niet heel goed uit de verf. stom, maarja kan gebeuren..

 • Victor, bedankt voor je antwoord.
  Zou ik dan met de vrouw die heeft gezegd “ben nog niet toe aan een relatie” nog eens afspreken en zoenen?
  Want ik heb zo vernomen dat ik nu in de zogenaamde ‘friend zone’ zit.
  Of toch gewoon proberen?

  Bedankt!!

 • @Victor

  Daarvan ben ik natuurlijk op de hoogte, maar dat wil niet zeggen dat ik het fijn moet vinden.

  Sowieso is kijken inprincipe niet zo erg, maar die jongen die ik bedoelde, die staarde echt naar haar boezem. Soms heb je ook dat mannen niet tegen jou praten, maar tegen je borsten… En dan denken ze dat je dat niet door hebt. Echt enorm vervelend, gelukkig heb ik er niet vaak last van, want je kan het wel in bepaalde mate beïnvloeden. Als je truitjes aantrekt die niets verhullen, dan is het ook niet vreemd als er mensen gaan staren, maar als je zorgt dat er niets te zien valt, dan zal er toch minder naar gekeken worden en staren wordt dan vaak ook niet gedaan.

  En ja, er zijn vrouwen die het wel leuk vinden als een man naar hun borsten kijkt. Dat zijn vaak vrouwen die zich heel zeker voelen over hun borsten en het graag gebruiken als ‘wapen’ om een man aan zich te binden of om aandacht te trekken. Ikzelf vind dat niet zo’n heel strak plan. Dan heb je een grote kans dat je meer als lustobject gezien wordt dan als aantrekkelijke vrouw. Maar dat verschilt dus ook weer per situatie en per persoon.

 • @ Andy,

  Gevoel voor humor is aantrekkelijk, toch Verover je niet een vrouw door grapjes te maken. Te veel gein kan zelfs negatief uitpakken.

  Speelsheid, veel belangrijker.

  @ M.,

  Soms zijn opmerkingen over borsten uitstekend, dat zijn de uitzonderingen. Aangezien veel mannen moeite hebben om dit goed aan te voelen, geef ik het advies om er gewoon niets over te zeggen.

  @ Azerty,

  Je hebt haar al min of meer de bevestiging gegeven dat jij te hard van stapel liep. Vervolgens heb je ook geen volgende afspraakje meer gemaakt. En nu stel je me de vraag of het nog zin heeft om het toch nog een keer te proberen met haar…

  Dat is precies de insteek dat je minder aantrekkelijk maakt.

  Spreek af met vrouwen omdat je plezier wilt maken, niet omdat je het wilt proberen. Wees speels, minder ‘resultaat’ gericht. Overvloed-concept…

  En voortaan niet meer zo snel opgeven 😀

 • Aan Ernst Jan.

  Waarom zou je dat zeggen..?
  Ik had het gisteren aan de hand. Ik liep over stratumseind in Eindhoven naar mijn werk toen ik werd aangesproken door een wannabe alpha mannetje op een terras. Hij vroeg of ik een bh aanhad (ik heb vrij grote borsten die niet zo goed op plek te houden zijn als die van een paspop. Ik vroeg hem waar hij zich mee bemoeide. Ik keek afkeuren zijn gezelschap aan en liep door. Ik zou het liefste ter plekke in tranen zijn uitgebroken. Waarom? Het is is nog niet eens origineel. Ik krijg dit bijna wekelijks te horen. En ik weet ook dat hij dit enkel zegt om zn eigen ego op te vijzelen en om te bewijzen dat hij “the man” is.
  Ik heb het hier niet over een hormone raging puber maar over een man van in de veertig. Misschien kan een van jullie mij uitleggen waarom borsten zo’n populair onderwerp van kleinering zijn.

  1. @ Maartje77,

   Mannen die vervelende opmerkingen maken over borsten (heb je wel een bh aan? Etc.) hebben vermoedelijk vooroordelen over vrouwen (met grote borsten). Ik denk dat je het goed afgehandeld hebt.

   Borsten staan symbool voor vrouw-zijn en schoonheid. Simpel gesteld, er zijn mannen die denken dat door schoonheid te kleineren ze hun mannelijkheid tonen en zich boven de vrouw plaatsen.

   En hopelijk laat je je niet weerhouden om te genieten van het leven! Veel succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *