Coming-out-dag

Tijd voor een eerste artikel over het onderwerp LHBT: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender. Want aantrekkingskracht is niet puur een heteroseksuele aangelegenheid. Laat dat duidelijk zijn…

Waarom juist vandaag dit artikel? Het is 11 oktober! Sinds het jaar 2009 is in Nederland 11 oktober de nationale Coming out dag. Deze themadag is uitgeroepen door toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ronald Plasterk.

Het is de dag die symbool moet staan dat mensen uit de kast mogen komen. In de hoop voor meer sociale acceptatie van niet-hetero’s.

Waarom coming out dag belangrijk is

Teveel mensen worstelen nog met hun seksuele geaardheid. Zij voelen de sociale druk van omgeving om als hetero door het leven te gaan. Zij voelen zich niet echt vrij.

Een themadag zoals deze kan drempelverlagend werken. Zij voelen zich dan minder alleen in het idee dat ze hun seksuele voorkeur bekend mogen maken aan anderen.

Je zou kunnen zeggen: ze kunnen eindelijk meer zichzelf zijn.

Heteronormativiteit

Uit de kast komen is typisch iets voor homoseksuelen, lesbiennes en niet te vergeten, biseksuelen. Toch?

En juist dat geeft me een bijsmaak: heteronormativiteit! Want waarom zouden alleen niet-hetero’s hun seksuele voorkeur bekend moeten maken?

Omdat hetero’s ‘normaal zijn’ en niet-hetero’s afwijken? Dus homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen zijn niet de standaard, ze zijn misschien zelfs ‘on-natuurlijk’?

Dat is een misvatting…

Veel meer mensen hebben ook niet-hetero verlangens

Coming out dag op 11 oktoberUit onderzoek uitgevoerd door Movisie blijkt dat 6% van de Nederlandse bevolking homoseksueel, lesbisch of biseksueel is en ook als zodanig leeft. Ruim een miljoen Nederlanders…

En het werkelijke percentage van mensen dat zich aangetrokken voelt tot zijn/haar eigen geslacht, maar daar géén uiting aan geeft, is niet meegenomen in dat onderzoek. Waarschijnlijk omdat het moeilijk te onderzoeken is.

Genoeg mensen ervaren wel eens de aantrekkingskracht van een seksegenoot. Maar daar staan ze niet bij stil, of ze proberen het te onderdrukken en te negeren.

Hoe dan ook, er zijn dus veel meer mensen met homo-, lesbische- en biseksuele gevoelens dan uit het onderzoek blijkt.

Kortom, ik ga voortaan ook artikelen uitbrengen over LHBT-onderwerpen; Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender. Het speelt namelijk in de dagelijkse praktijk geregeld een rol.

Wat vind jij daarvan, leuk? Of heb je een vraag? Reageer hieronder!

Gerelateerd:

 • Veel singles ontmoeten doe je hier (en hier en hier) (17)
  Waar kun je veel leuke singles ontmoeten? De meeste mensen ontmoeten hun potentiële liefdespartner op het werk en in eigen sociale kring. Ook proberen heel wat singles hun liefde te vinden tijdens het uitgaan; in een club of in […]
 • 36 Vragen voor verliefdheid? (3)
  Begin 2015 ging een column van journaliste Mandy Len Catron in The New York Times viraal op social media: To Fall in Love With Anyone, Do This (Doe dit om verliefd te worden). In het artikel vertel de journaliste hoe zij en […]
 • Je liefdesleven verbeteren (doen!) (26)
  Je wilt je liefdesleven verbeteren? Ik kan voorspellen of je liefdesleven uiteindelijk gaat slagen of ‘falen’. Wellicht vraag je je af hoe ik van te voren kan weten of je een goed liefdesleven krijgt en of het ooit een beetje […]
 • Relaties – Een Relatie is meer dan Aan of Uit (19)
  Teveel mensen zien hun liefdesleven te zwart-wit. Ze hebben geen realistisch beeld en hebben daardoor moeite om zowel als vrijgezel als in een relatie hun liefdesleven te doorgronden en te verbeteren. Op het moment dat […]
Nationale Coming Out Dag: 11 oktober (LHBT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *