De dubbele keerzijde van ValentijnsagIn de maand februari slaat het fenomeen altijd keihard toe: Valentijnsdag. De 14de staat volledig in het teken van de liefde en romantiek.

De brievenbus puilt uit met reclamefolders vol speciale koopjes. De reclame op zowel radio als tv zijn vrijwel allemaal in het thema van Valentijn. En ‘Valentijnsdag experts’ worden geïnterviewd met de vraag hoe je 14 februari ‘moet’ vieren.

Is Valentijnsdag werkelijk zo mooi?

Mijn antwoord: ja en nee…

Meer romantiek in je relatie brengen is uiteraard positief. En je hoeft Valentijnsdag niet serieus te vieren, het mag een speels lolletje zijn. Dan is het een leuke dag.

Alleen er is ook een negatieve kant, twee zelfs!

Keerzijde #1.

Valentijnsdag is te commercieel

Natuurlijk is deze dag veel te commercieel. We worden overspoelt met een overdosis aan reclame. Hierdoor ontstaat al gauw het idee dat we met zijn allen deze dag per se moeten vieren.

Niet alleen dat, de reclames en producten geven helaas een cliché beeld van romantiek. Zie vooral mijn artikel over wat romantiek werkelijk is.

Weet dat je romantiek op je eigen manier mag invullen in je liefdesleven. Hoe en wanneer jij het wilt.

Keerzijde #2.

Valentijnsdag stimuleert teleurstelling en onzekerheid

Wat als je geen extra aandacht hebt gekregen met Valentijnsdag? Of je bent single en je ontving geen romantische Valentijnskaart of wat dan ook?

Dat kan een teleurstelling zijn, aanvoelen als persoonlijke afwijzing en dus negatief uitpakken voor het zelfvertrouwen. Dat mag uiteraard niet gebeuren, dus ik schrijf nog een artikel over de teleurstelling met Valentijnsdag.

Hoe heb jij 14 februari beleefd? Heb je iets speciaals gedaan? Geef ook aan waarom wel of niet, en of je single bent…

Gerelateerd:

 • Valentijnsdag – Uitslag van onderzoek Valentijnsdag (1)
  Tot gisteren kon je door te stemmen laten weten of je iets van plan was met Valentijnsdag. Bedankt voor het stemmen! Ik ben eigenlijk best tevreden met de uitslag. Slechts 36 % van de stemmers doet iets met Valentijnsdag. En […]
 • Vriendin verwennen met Valentijnsdag (3)
  In de Valentijnsperiode worden we overstelpt met reclamefolders en tv-reclames. Het bedrijfsleven wil graag dat je op 14 februari dure cadeaus geeft of zelfs met Valentijnsvakantie gaat! Er moet immers omzet worden […]
 • Romantiek – Wat je moet weten over Romantiek (12)
  Rozen, teddybeertjes, “I Love You”, suikerhartjes. Romantisch? Vandaag blog ik over de romantiek in het liefdesleven; een belangrijk onderwerp. In het weekend voor valentijnsdag ben ik onverwacht door drie radiostations […]
 • Liefdesverklaring Afleggen? Niet doen! (82)
  Uit de inbox heb ik een paar liefdesverklaringen verzameld: “Ik vind je zo leuk, voel jij ook de magische klik?“ “De date was fantastisch. Wil je mijn vriendinnetje worden?“ “Ik ben hopeloos verliefd op je, mag ik je […]
Valentijnsdag – De Dubbele Keerzijde van Valentijnsdag
Trefwoorden:

9 reacties op “Valentijnsdag – De Dubbele Keerzijde van Valentijnsdag

 • Valentijnsdag was voor mij niks speciaals (single !), Ik heb het niet speciaal moeilijk gehad met valentijnsdag. Ontsnappen aan het commerciële en emotionele gedoe is niet zo overdreven moeilijk voor mij. Vaak heb ik het moeilijker op andere dagen dan valentijnsdag: Vriendinnen die kletsen over hun fantastische vriend, toevallig een enthousiast koppel zien,…

  Maar valentijnsdag was dus zeker niet speciaal moeilijk, intengedeel, ook al had het niks met liefde te zien, ook ik kreeg een cadeautje.
  De ochtend van valentijnsdag werd ik in een theespeciaalzaak door de winkeljuffrouw herkend als een vaste klant en vriendelijk begroet. Na mijn (groene) thee uitgekozen te hebben stond ik bij de kassa, en plots zei de winkeldame: Ik ga je die zwarte thee nog meegegeven, drink je ook zwarte thee ?
  Totaal onverwacht, een beetje overdonderd, maar met veel plezier ging ik op het aanbod en haar informatief praatje over de betreffende thee in, en met een glimlach nam ik het gratis pak in ontvangst. Geen klein pakje om even te proeven, maar een volwaardig pak van 100 g volledig gratis.

  Hoewel ik niet gezien heb dat ze het voor elke klant deed: waarschijnlijk was de actie louter commerciëel, maar dan nog => een leuke verrassing voor een valentijnsochtend.

 • @ Robbert,

  Precies. En toch voelt het voor sommige singles als een teleurstelling dat ze niet mee kunnen doen met het commerciële circus.

  Griep? Veel beterschap!

  @ Ruben,

  Gelukkig dat Valentijnsdag geen teleurstelling was. En leuk dat je zomaar zwarte thee meekreeg 🙂

 • Hoi ben singel pffffff. x woont nog bij mij op zolder, is het hele weekend weg. Ben ik op zoek gegaan, heb ook een paar leuke vrienden die ik ook heb gevonden. Maar ik wilde alleen vriendin hebben, niet voor een samen te wonen. Ik heb een bosje bloemen gestuurd naar vriendin, nu heb ik al er mee moeten kappen met haar. Het lijkt wel of het alles of niets is bij de vrouwen pffff

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *