Facebook Dating-hartjesNieuws! Niet zozeer over mij of deze aantrekkingskracht-site, al zijn er veranderingen gaande (het is je vast al opgevallen). Nee, over Facebook.

Nou en? … Laten we wel wezen. Het sociale netwerk is gigantisch populair. Ondanks de vele klachten en kritiek. Zelfs ondanks de recente inzichten over hoe Facebook met onze persoonlijke gegevens omgaat (slecht!) en het grote schandaal rondom Cambridge Analytica.

Deze dinsdagavond, 1 mei 2018, hield Facebook zijn ‘F8 2018 conferentie’ (bron: Nos.nl). CEO Mark Zuckerberg doet dan uit de doeken wat de komende periode gaat veranderen op zijn sociale netwerken; Facebook, Instagram en WhatsApp.

Een van de veranderingen die de CEO Zuckerberg heeft aangekondigd is de mogelijkheid om te daten via Facebook. Met deze nieuwe functionaliteit gaat het sociale netwerk uiteraard een geduchte concurrent worden voor apps zoals Tinder, Happn, Grindr, Relatieplanet en dergelijke.

Daarover straks meer…

De 3 belangrijke aankondigen wat betreft het bedrijf Facebook:

#1. ‘Clear History’

Met Clear History kun je voortaan je surfgeschiedenis wissen. Fijn!

Wacht eens even, houdt Facebook je surfgedrag in de gaten buiten, ook buiten zijn website en de diverse apps van het bedrijf? Jazeker!

Het commerciële bedrijf kan jou gemakkelijk in de gaten houden omdat vele websitehouders een of ander online element van Facebook op hun websites hebben geplaatst. Een cookie, of het vrijwel onzichtbare tracking-pixel van Facebook.

Bijvoorbeeld, op elke website met een FB like-knop kan Facebook zien dat je op die webpagina bent geweest. Ook als je de knop niet hebt gebruikt.

Deze website had voorheen ook zo’n like-knop, maar ik heb het weggehaald vanwege het onbetrouwbare gedrag van het bedrijf. En ik ben aan het heroverwegen of ik nog wel de Aantrekkingskracht-pagina op Facebook wil bijhouden…

#2. Videobellen op Instagram

Je kunt al videobellen via Apple’s FaceTime en natuurlijk met Skype. En dat werkt prima.

Binnenkort kun je ook nog  videobellen op Instagram (en Whatsapp). Daarmee verandert Instagram steeds meer in een contact-app in plaats van een sociaal netwerk-app alleen.

Dat je het weet…

#3. Daten op Facebook

Okay, dit is wat betreft aantrekkingskracht uiteraard het belangrijkste nieuws. Facebook gaat later dit jaar een compleet nieuwe datingfunctie aanbieden.

Dit gaat verder dan alleen maar aangeven op je profiel dat je (weer) single bent of niet.

Zo zal Facebook Dating in zijn werk gaan: je maakt op FB een speciaal dating profiel aan die enigszins losstaat van je gebruikersaccount. Je connecties (vrienden, familie en dergelijke) kunnen je datingprofiel echter niet zien. Het blijft dus discreet. Althans, dat heeft Mark Zuckerberg beloofd.

Vervolgens komt er een speciale ruimte waar je met andere singles kunt chatten. Dit staat los van de Facebook Messenger. Waarschijnlijk zijn deze speciale chatboxen aanwezig op evenementen die zijn aangemaakt in FB. Zo kun je al in contact komen met singles nog voordat het evenement van start is gegaan.

Aangezien FB al gigantisch veel van jou en andere gebruikers weet, kan het bedrijf vermoedelijk op termijn ook ‘intelligent’ potentiële matches aanwijzen. Mooi meegenomen!

Is Facebook Dating wel discreet?

Ja, want de heer Zuckerberg heeft dat beloofd. Nu is het de vraag die je persoonlijk mag beantwoorden: kun je daar wel echt op vertrouwen?

Mocht het nog onvoldoende duidelijk zijn: het bedrijf houdt werkelijk alles van je in de gaten. Ook al heb je slechts een account waar je verder niets mee doet. Het weet met gemak je interesses, zelfs al heb je ze niet allemaal bewust gecommuniceerd op je FB account.

Het weet uiteraard van welke groepen en pagina’s je lid bent geworden. En het weet bijvoorbeeld ook welke groepen en pagina’s je ooit een keer hebt bezocht. Hetzelfde geldt voor de evenementen waar je voor bent uitgenodigd of waar je je interesse in hebt getoond.

 • Plus het bedrijf houdt surfgedrag bij.
 • Plus, wat het bedrijf van je heeft ontdekt via de smartphone apps die je bewust dan wel onbewust toegang hebt gegeven op je gebruikersaccount.
 • Plus, aan de hand van het gedrag van je connecties op het sociale netwerk.
 • Plus, welke locaties je hebt bezocht. Staat op je smartphone je locatievoorzieningen aan wat betreft FB? Oei!

Nee, het is eigenlijk niet te bevatten wat Facebook onderhand van je weet; het gaat erg ver. Daar mag je uiteraard zeer kritisch over zijn. Zeker als het bedrijf ook nog flinke blunder begaat als het gaat om de privacy-lekken.

En tegelijkertijd kan al deze data wel degelijk waardevol zijn voor het doen van contact-suggesties op datingvlak…

De kosten van Facebook Dating?

Er is nog niets over gezegd tijdens deze conferentie. Ik kan slechts een inschatting doen.

Gezien het huidige verdienmodel van het sociale netwerk, denk ik dat Facebook  de datingfunctionaliteit in eerste instantie helemaal gratis zal gaan aanbieden. Zo kan het de vele singles wereldwijd nog verder verslaafd maken aan het sociale netwerk.

Op termijn zal het bedrijf vast extra dating functionaliteiten aanbieden tegen een betaling. Net zoals bijvoorbeeld Tinder en Happn dat ook al doen. Zo kun je snel meer match-suggesties krijgen of kun je je iets aantrekkelijker presenteren.

De nieuwe manier van een snelle seksuele hook up regelen?

Mark Zuckerberg heeft aangegeven dat deze nieuwe functionaliteit alleen bedoeld is voor het aangaan van serieuze relaties. Zo kun je bijvoorbeeld geen datingprofiel gebruiken als je hebt aangegeven dat je een relatie hebt op je FB profiel.

En hiermee onderscheidt het sociale netwerk zich van datingapps als Tinder, Happn of Grindr…

Hoe groot zal de impact zijn van FB dating?

Ik vermoed dat deze nieuwe functionaliteit van het sociale netwerk een grote impact zal hebben op de dating sector. Net zoals Tinder in het verleden al een flinke verandering teweeg heeft gebracht op de singlesmarkt. Zoals ook ooit het fenomeen ‘online dating’ dat heeft gedaan voor de datingindustrie.

Toch blijf ik als flirtcoach singles aanraden om vooral mensen te ontmoeten in het dagelijkse leven. Je afhankelijk maken van een of andere datingapp, of zelfs van een sociaal netwerk zoals FB, dat is nooit mijn advies geweest.

Flirten, sociale vaardigheden, hoe je in het leven staat, je persoonlijke ontwikkeling, dit alles zal altijd belangrijker blijven dan sociale netwerken en dating apps…

Wat vind jij van deze Facebook ontwikkelingen? Zou je ooit zo’n datingprofiel aanmaken op Facebook? Of ben je sowieso al afgehaakt op Facebook? Plaats je reactie hieronder!

Gerelateerd:

 • Tinder alleen voor de seks? (17)
  Laatst gaf Diane een reactie bij het artikel over singles ontmoeten. Ze date onder andere via de datingapp Tinder maar tot nu toe bevalt het haar niet. Ze zoekt namelijk niet alleen maar seks… Dag Victor, Ik heb zelf zeer […]
 • Daten zonder tijdverspilling? (2)
  Wil je daten zonder tijdverspilling, zo efficiënt mogelijk? Dit artikel is voor jou! Een tijdje geleden had ik een afspraakje met een aantrekkelijke, jonge expat. Ze sprak meerdere talen, behalve Nederlands. Ik had de […]
 • Facebook status geeft aan: ‘Heeft een relatie’ (11)
  Herken je deze Facebook status? 'Heeft een relatie'... Blijf lezen! Zoals je weet, ik waardeer het altijd wanneer er reacties bij mijn artikelen geplaatst worden. Bijvoorbeeld. Bij het artikel ‘Ben je single?’ heeft Synkie25 […]
 • Ze geeft haar telefoonnummer niet? (vervolg) (33)
  Dit is het vervolg op het eerste deel; ze geeft haar telefoonnummer niet, oorzaak?, waarbij ik een vraag beantwoord van Adrian. Voor de duidelijkheid de belangrijkste feiten op een rij: Ze stond open voor je […]
Binnenkort Facebook dating! (Dit moet je weten…)
Trefwoorden:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *