Seks op z'n Duits boekpresentatie: Linda Duits, Glenn Helberg en Milou DeelenDonderdagavond 17 mei 2018 woonde ik een feestelijke presentatie bij van Linda Duits, over haar net verschenen boek: Seks op z’n Duits. Ik ga wel vaker naar lezingen over allerlei onderwerpen en net gepubliceerde boeken. Maar deze keer was het een groter publiek dan ik had verwacht. Plus ook opvallend, veel aanwezigheid van journalisten.

Achteraf gezien had ik het kunnen weten. Behalve sociaalwetenschapper en auteur Linda Duits, stonden ook  Milou Deelen en psychiater Glenn Helberg in de schijnwerpers. Deze drie mensen hebben elk redelijk veel bekendheid gekregen door iets controversiële onderwerpen. Met z’n drieën vormden ze gezamenlijk een panel. Seks was het prikkelend onderwerp… Ja, dit trekt de aandacht!

Trouwens, Glenn is onder andere bekend dankzij Zomergasten 2017. En Milou Deelen kwam op Internationale Vrouwendag 2017 in de bekendheid door haar video over Slut shaming en de oproep om Slut shaming te stoppen. Zij is redelijk seksueel vrij opgevoed door haar ouders. En kwam vervolgens tijdens haar studentenperiode tot de schokkende ontdekking dat de seksuele vrijheid van vrouwen flink wordt beperkt door publieke schaamte op te leggen.

Dit onderwerp heb ik al eens eerder besproken op mijn blog: zie hier het artikel over Sletvrees.

Interessante punten van de presentatie Seks op z’n Duits

Het boek Seks op z’n Duits heb ik nog niet kunnen gelezen, op een paar pagina’s na. Tja, ik heb het pas sinds kort in huis! Maar de avond zelf over Linda’s boek was zeer interessant. Laat ik een aantal punten opnoemen:

  • Heteronormaliteit van media en wetenschappelijk onderzoek. Ten onrechte wordt veronderstelt dat hetero seksualiteit de norm is. En àls er dan toch aandacht is voor homoseksualiteit, wordt de lesbische vrouw alsnog negeert alsof het niet bestaat.
  • Er is nog steeds veel hokjes denken, ook als het om seksualiteit gaat. Daarom is Linda Duits er op tegen om officieel ‘uit de kast te komen’ als homoseksueel. Het werkt te definiërend en stimuleert daarmee verder hokjesdenken. Daarmee wil ze echter niet zeggen dat iemand zijn seksuele voorkeur geheim zou moeten houden.
  • De hetero mag zèlf uit de kast komen. Dit punt werd aangedragen door Glenn Helberg. Hetero’s zitten namelijk vast in hun eigen starre opvattingen over seksualiteit. Aan concepten als ‘man bovenop’ (bij het missionaris standje bijvoorbeeld) wordt een hogere machtspositie gekoppeld. Dit leidt tot allerlei seksuele en psychische problemen.
  • Seksualiteit mag in de eerste plaats gaan om de relatie met jezelf. Dus hoe je jezelf relateert tot je eigen seksualiteit, in plaats dat je je bezig houdt met de seksualiteit van anderen. Zelfkennis, en bijvoorbeeld het erkennen van je eigen seksuele gevoelens zijn essentieel. Aan het begin van de avond gaf Glenn aan dat hij dit essentiële aspect mist in het boek van Linda Duits.

Seksuele voorlichting heeft geen effect…?

Dit vond ik een van de interessante uitspraken van de avond, ik parafraseer Glenn Helberg:

Ik geloof niet meer in seksuele voorlichting, omdat het maar geen effect heeft. Het meer radicaal aangepakt worden. Er moet verandering komen.

Glenn gaf aan dat er al decennia voorlichting wordt gegeven en dat de problemen nog steeds hoogtijd vieren. Slutshaming, seksueel geweld, onvoldoende acceptatie van seksuele diversiteit, het komt nog steeds te veel voor.

Hij pleit ervoor om de focus te leggen op het bestrijden van al het gedrag van ‘minimaliseren’. Hij haakte daarbij in op de ervaring van Milou Deelen die ooit als studente van een Groningse studentenvereniging in een rij moest staan met andere studentes. De positie in de rij werd bepaald op basis van hun promiscuïteit, of in ieder geval het beeld dat de mannen van deze vrouwen hadden. Milou was volgens de mannen het meest promiscue en moest zich daarom diep en diep schamen volgens de studentencorps.

Glenn gaf aan dat hij er ‘een koud hart’ van kreeg en dat er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij gaf aan dat alle gedragingen die de waardigheid van mensen schaadt, actief aangepakt moeten worden. Dit is de manier om seksueel geweld de kop in te drukken. Seksuele voorlichting is volgens hem onvoldoende.

Wat betreft seksuele voorlichting gaf Linda Duits aan dat de onderzoeken van Willemijn Krebbekx aantonen dat er nog veel misgaat tijdens de seksuele voorlichting op scholen. Bijvoorbeeld homofobe opmerkingen worden niet aangepakt door leerkrachten. En de lessen worden gegeven met de veronderstelling dat bepaalde bevolkingsgroepen het per definitie een moeilijk onderwerp vinden.

Boekkaft van Seks op z'n DuitsIk was ooit bij een presentatie van Willemijn Krebbekx over haar onderzoeken wat betreft seksuele voorlichting. Het werd mijn toen duidelijk dat seksuele voorlichting beperkt wordt aangeboden omdat ouders te verschillende opvattingen hebben over wat wel en niet verteld mag worden aan kinderen. En dat komt weer door de verschillende maatschappelijk en godsdienstige opvattingen wat betreft seks.

Er is nog veel meer te delen over deze interessante avond. Maar voor nu is het voldoende. Meer weten? Je kunt net als ik het boek Seks op z’n Duits kopen. Het is een verzameling aan columns die ze ooit heeft geschreven voor het Amsterdamse studentenblad Folia. Het is een mix aan prikkelende en speelse teksten met allerlei wetenschappelijke bronverwijzingen. Afgestemd op de belevingswereld van studenten, maar voor een ieder interessant en leerzaam. Dus ja, je wordt er absoluut wijzer van.

Wat vind jij, wat moet er gebeuren om te zorgen dat meer mensen zich veilig voelen wat betreft? Wat kunnen we met z’n allen doen om te zorgen dat meer mensen plezier beleven? Plaats je reactie hieronder!

 

Gerelateerd:

  • Sletvrees? Daarom nog steeds geen seksuele vrijheid! (18)
    Sletvrees? Dat is naam van een documentaire van Sunny Bergman. Deze werd een tijd geleden uitgezonden op de VPRO, een mooie aanleiding om een vraag over het onderwerp te beantwoorden... Wat is een slet? Volgens het woordenboek […]
  • Waarom vrouwen korte rokjes dragen (150)
    Korte rokjes-update: het Nederlandse nieuws- en actualiteitenprogramma Eenvandaag heeft nieuw onderzoek uitgevoerd... Dadelijk deel ik de belangrijkste statistieken. En natuurlijk de video over vrouwen in korte rokjes! Het […]
  • De nationale seks test (0)
    Heb je ook gekeken naar het seksprogramma op RTL 5: de nationale seks test? ru Zo ja, misschien is je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je meer weten over de vragen en antwoorden van de seks quiz. Zo nee, wellicht is het […]
  • Pandapunten – Lees dit over Pandapunten (2)
    Pandapunten, ben je bekend met deze term? De meeste studenten weten waar deze punten voor staan: de tijdsduur dat je droog staat. En natuurlijk wordt deze term nu nieuw leven ingeblazen dankzij de twee reuzenpanda's Xing Ya […]
Interessant: Seks op z’n Duits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *