Pandabeer neemt score op van zijn pandapuntenPandapunten, ben je bekend met deze term? De meeste studenten weten waar deze punten voor staan: de tijdsduur dat je droog staat.

En natuurlijk wordt deze term nu nieuw leven ingeblazen dankzij de twee reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen die binnenkort hun intreden doen in het pandaverblijf van Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Wat betreft het punten sparen:

 • studenten krijgen voor elke week geen seks één Pandapunt.
 • Mensen die niet studeren scoren minder snel pandapunten: ze scoren slechts een enkel Pandapuntje per maand droog staan.

Waarom is er volgens dit puntenstelsel een onderscheid tussen wel en niet studerenden? Vermoedelijk vanwege de opvatting dat studenten een meer vrije levensstijl er op na houden wat betreft seks…

In dit ‘wiki-artikel’ met video kom je meer te weten over het pandapunten-fenomeen. Daarnaast waarschuw ik de mensen die zich zo snel mogelijk willen ontdoen van hun Pandapunten.

Afsluitend ontdek je hoe je op de beste manier je Pandapunten kunt kwijtraken.

Ik wens je veel plezier met dit artikel…

Pandapunten, waarom de pandabeer?

Zoals algemeen bekend, de reuzenpanda heeft een lage seksdrive. Panda’s in gevangenschap hebben geluk als ze een keer per twee jaar geslachtsgemeenschap hebben. Zij sparen dus met gemak 24 pandapunten.

Daarbij, de timing van het paren moet exact goed zijn voor bevruchting. Vrouwtjes zijn slechts drie dagen per jaar vruchtbaar!

Niet voor niets is de panda een bedreigd diersoort.

Het positieve van ‘de Pandapunt’

 

Het woord Pandapunten klinkt grappig. Het schetst een beeld van een lieve luie panda die de hele dag takken bamboe eet en zich totaal niet druk maakt over droog staan.

De onschuldige klank van ‘Pandapunten’ maakt het onderwerp seks misschien wel gemakkelijker bespreekbaar. Als sekscoach vind ik dat positief.

Toch ben ik niet daverend enthousiast dat er punten worden bijgehouden voor seksloze weken of maanden. Waarom niet?

Het gevaar van ‘de Pandapunt’

Geregeld ontvang ik e-mail van met name mannen die aan zichzelf twijfelen omdat ze geen seks hebben. Helaas veroorzaakt deze twijfel vaak allerlei liefdesproblemen. En zeker voor de mensen die nog nooit hebben gevreeën; maagd zijn. Zie het artikel: nog maagd?

Het bijhouden van Pandapunten kan ten onrechte de indruk wekken dat je vooral vaak seks moet hebben. Alsof anderen voortdurend seks hebben, en dat met een fikse verzameling Pandapunten je maar een rare kwibus bent. Het zou je bij wijze van spreken, vanuit wanhoop, drijven tot het afwerken van een Bangalijst.

Onzin natuurlijk!

Het mag duidelijk zijn: niemand is verplicht om seks te hebben. Ik promoot vrijen uit vrijheid, niet uit verplichting of sociale druk. Dit benadruk ik in vrijwel al mijn producten en coachings.

Veel Pandapunten sparen kwalijk?

Welnee. Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat een seksloos bestaan de gezondheid kwaad doet. Dus of je nu een week, maand, jaar, jaren of van mijn part altijd droog staat: niets om je druk over te maken.

Wel kan lang droog staan een punt zijn voor het psyche. Droog staan, terwijl je een hevig verlangen hebt om met iemand naar bed te gaan, werkt frustrerend.

Pandapunten (woord van het jaar 2012)
‘Pandapunten’ was het woord van het jaar 2012 (Bron: Instituut voor Nederlandse Lexicologie)

Een tijd geleden gaf een cursist aan dat hij de neiging had om een onbekende vrouw metéén te zoenen. Zonder enige opbouwend contact, zelfs zonder haar eerst aan te spreken.

Met andere woorden, hij wilde een vrouw bespringen in de hoop dat hij zijn behoefte aan warmte, lichamelijk contact en seks zou bevredigen. Gelukkig kon ik hem snel op andere gedachten brengen.

Ik waarschuw mannen die zich op deze manier proberen te ontdoen van Pandapunten: onbekende vrouwen zomaar bespringen zijn ongewenste intimiteiten; aanrandingen! Stop seksueel overschrijdend gedrag!

Gelukkig kun je veel doen om je frustraties kwijt te raken zonder andermans grenzen te overschrijden. Misschien geef ik binnenkort tips in een artikel ‘bevredigend droog staan’. Interesse?

Pandapunten kwijtraken doe je zo

Voordat je daadwerkelijk seks hebt, mag er een Veroverproces aan voorafgaan. De ene keer doorloop je het proces snel, de andere keer heeft het vrouwen versieren of mannen versieren meer tijd nodig.

En natuurlijk is het mogelijk dat het simpelweg niet klikt. De Verovering hangt af van jou en de ander af, van de situatie en waar jullie voor openstaan. Veroveren doe je met zijn twee! Net als het kwijtraken van Pandapunten, dat doe je gezamenlijk.

Flirten, Veroveren en verleiden zijn direct verbonden aan seks. Eigenlijk kun je geen echte liefhebber van seks zijn als je niet ook van verleiden houdt…

Verbeter vooral je Verover- en flirtvaardigheid. Dat is de krachtige manier om je Pandapunten kwijt te raken. En houd je vooral niet alleen maar bezig met het optellen van punten, dat werkt al gauw frustratie in de hand.

Seks in overvloed versus leven in schaarste

Een handige versierder heeft niet alleen vaker seks, meestal heeft hij/zij ook een meer bevredigend seksleven dan de man of vrouw die zich alleen bezig houdt met het ontdoen van seksuele frustraties.

Hoe komt dat?

 • De persoon die zoekt naar zo snel mogelijk een wip heeft een andere denkwereld. Hij/zij wil slechts ‘pakken‘, zodat hij/zij zich vluchtig kan ontdoen van seksuele frustraties. Dat is leven vanuit schaarste, dat heet ‘droog staan’. En misschien nog wel het ergste: het vermindert een empathische opstelling en vormt daarmee een potentieel gevaar voor anderen.
 • De versierder dringt zich niet op, maar geeft zichzelf over aan het sensuele en seksuele verlangen van anderen. Het maakt hem/haar seksueel aantrekkelijk.

Daarom is in Overvloed leven zo belangrijk. Dan ‘scoort’ de man of vrouw vaker en is er meer ruimte voor elkaar beminnen.

Voor de mannen: hoe dat precies in zijn werk gaat ontdek je in mijn krachtige cursus SexScoren…

Wil je seks zònder jezelf op te dringen? Heb je respect voor vrouwen en verlang je naar heerlijke hete vrijpartijen? Wil je mijn handige verleidingstechnieken ontdekken zodat vrouwen dolgraag met je naar bed gaan? Mijn programma SexScoren is voor mannen een must!

Voor de vrouwen: nee, ik geef nog geen cursus wat betreft het verleiden tot seks. Maar reageer vooral hieronder, wie weet geef ik prioriteit aan het ontwikkelen van zo’n cursus voor vrouwen…

Vraag: hoelang geleden was jouw laatste vrijpartij? En vind jij het aantal Pandapunten er werkelijk toe doen? Plaats je reactie over Pandapunten hieronder.

Gerelateerd:

 • Seksverslaafd (TV-programma van Nicolette Kluijver) (3)
  Sinds donderdag 23 april is het RTL5-programma Seksverslaafd. Heb je het seksprogramma gezien? Je was niet de enige: Aflevering 1: 380.000 kijkers. Aflevering 2: 232.000 kijkers. Aflevering 3: Afgelast. Nicolette […]
 • Vrouwen verlangen naar seks. Waarom? (#1) (25)
  Dit is het eerste artikel in de reeks artikelen over seks. Ik begin met: vrouwen verlangen naar seks... Zoals ik al eerder aangaf: ik spreek duidelijke taal; expliciet, ongecensureerd en zonder gevoel van schaamte. Dus […]
 • Ik heb het nog nooit gedaan (TV-programma op RTL 5) (15)
  Ben je nog maagd? Heb je het nog nooit gedaan en wil je daar zo snel mogelijk verandering in brengen? Zie eerst deze teaser van het door Ewout Genemans geproduceerde RTL 5-programma ‘Ik heb het nog nooit gedaan’: Dit moet […]
 • Interessant: Seks op z’n Duits (0)
  Donderdagavond 17 mei 2018 woonde ik een feestelijke presentatie bij van Linda Duits, over haar net verschenen boek: Seks op z'n Duits. Ik ga wel vaker naar lezingen over allerlei onderwerpen en net gepubliceerde boeken. Maar […]
Pandapunten – Lees dit over Pandapunten
Trefwoorden:

2 reacties op “Pandapunten – Lees dit over Pandapunten

 • Ik ben de 20 al gepasseerd en nog maagd, kan even iemand uitrekenen hoeveel pandapunten ik dan ongeveer heb 😛 ? In eerste instantie vond ik het een beetje intimiderend toen leeftijdsgenoten het over pandapunten hadden. De sociale druk om vaak seks te hebben, gaat denk ik alleen maar ten koste van jezelf. Wat betreft seks doe ik het het liefst op m’n eigen tempo en ik doe het wel als de tijd rijp is, op het juiste moment.

  Ondanks dat ik het nog nooit heb gedaan, heb ik daar wel een aantal keer de mogelijkheden toe gehad, maar heb ik het niet gedaan omdat ik me er op dat moment niet goed bij voelde. Wat dat betreft ben ik altijd trouw gebleven aan mezelf en aan m’n gevoel, krijg ik daar ook punten voor?

  1. @ Rik,

   Heel verstandig om het op je eigen tempo te doen. En hoeveel punten je daarvoor krijgt bepaal je zelf 😀

   Alles op zijn tijd. Natuurlijk is het wel goed om jezelf af te vragen hoe het komt dat je je er niet goed bij voelde; zelfreflectie.

   Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *