Fouten makenMag je fouten maken? Is blunderen niet hetzelfde als falen? Moet je voor succes niet volmaaktheid zijn, onfeilbaar?

Je kunt je vast wel een vervelende fout herinneren die je liever niet had gemaakt. Je maakte een kwetsende opmerking, je nam de afslag te laat, je vergiste je in de tijd.

Je nam een verkeerd besluit ten koste van iemand anders. Of je zag iets belangrijks over het hoofd waardoor alles in het honderd liep.

Misschien kun je je zelfs een vreselijke blunder voor de geest halen, eentje die je het liefst zo snel mogelijk wil vergeten. Daarin ben je zeker niet de enige!

Maar wat als die vervelende stommiteit, vergissing of blunder je uiteindelijk succes kan brengen? Zakelijk succes, succes op liefdesvlak, financieel succes?

Ontdek hoe, blijf lezen…

Gedane zaken nemen geen keer

Helaas, je kunt de tijd niet terugdraaien en daarmee de fout voorkomen. Het is al gebeurd, dat is een voldongen feit.

Misschien is dat de voornaamste reden waarom de fout zo moeilijk te verkroppen is. De misstap is niet omkeerbaar, het kwaad is al geschied.

Fouten maken = falen?

Mag je een fouten maken als falen beschouwen? Veel mensen denken van wel. Ze krijgen op dit punt vaak gelijk, omdat ze na de blunder het nastreven van hun doel nog wel eens opgeven. Natuurlijk verkrijgen ze op deze manier nooit succes.

Bijkomend risico is, dat wanneer iemand anders de dupe is van jouw fout, dat schuldgevoel opspeelt. Dit kan vervelende gevolgen hebben.

‘Angst voor succes’, ooit wel eens van gehoord? Wanneer je je schuldig voelt kun je jezelf onbewust afstraffen door jezelf geen succes meer te gunnen. Er zijn dan onbewuste processen gaande, die je potentiële succes om zeep helpen; zelfsabotage.

Ja, dat zou je falen kunnen noemen…

Dankzij fouten meer succes

Is het alleen maar kommer en kwel wanneer je een fout maakt? Nee, dat hoeft niet.

Je kunt je fouten gebruiken als springplank naar (meer) succes, door het nemen van de volgende drie stappen.

Stap #1. Incasseren en accepteren van je fout

De confrontatie met een fout kan pijnlijk zijn. Dat heet incasseren. Laat jezelf bewust worden van hoe het mis is gegaan.

Maak het jezelf niet onnodig zwaar door jezelf te vervloeken of pijn te doen. Laatst ontving ik een e-mail van een man die zichzelf een flinke straf had gegeven na een avondje stappen. Weer geen initiatief genomen, weer geen succes. Dus had hij met zijn vuist een gat in de muur geslagen uit pure frustratie en agressie.

Op zich is het prima om je woede te uiten. Echter, zorg ervoor dat het niet ten koste gaat van jezelf of anderen. Zie mijn artikel over woedebeheersing.

Na incasseren, accepteer de fout. Weet dat fouten maken menselijk is. Probeer deze niet te verdringen, durf er bewust naar te kijken. Doe je dat niet dan ligt onbewuste zelfsabotage op de loer.

Wil je een positieve draai geven aan de fout, hoe erg deze ook is? Dan is het noodzakelijk om bewust te kijken naar je blunders; accepteren en jezelf vergeven. Neem zo nodig daar ruim de tijd voor. Natuurlijk mag je ondertussen wel de volgende stap nemen…

Stap #2. Excuses aanbieden en de fout zoveel mogelijk goed maken

Een fout durven toegeven is geen teken van zwakte. Ooit las ik een boekje over flirten waarin de auteur beweerde dat een man nooit zijn excuus mag aanbieden. Het zou niet mannelijk zijn, een teken van zwakte.

Onzin! Je fouten durven toegeven en je excuus aanbieden is juist een teken van kracht, volwassenheid. Dus mocht je iemand schade hebben berokkend door jouw fout, wees dan een kerel en bied je excuus aan.

Doe ook je best om het goed te maken. Zorg dat de ander zo min mogelijk bekaaid van afkomt. Logisch!

Het is mooi als de ander je excuus aanvaard en het je kan vergeven. Maar dat hoeft niet altijd gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je het niet van de ander laat afhangen of je het jezelf vergeeft.

Stap #3. De fout of blunder betrekken bij je leerproces

Je wilt beter worden van je fout? Dan mag deze derde stap niet ontbreken.

Beschouw een fout niet als slechts iets negatiefs, maar vooral als iets menselijks. Wanneer je met een fout wordt geconfronteerd, pak deze op als feedback en niet als afstraffing. Je kunt niet falen als je je fouten betrekt bij het leerproces!

Ja, dat kan moeilijk zijn. Doe toch je best! Want de succesvolle man is niet perfect. Hij maakt fouten, leert van deze fouten en gaat vrolijk verder. Hij geeft niet op, hij blijft altijd zijn best doen.

Hoe kun je je fout betrekken bij je leerproces? Stel jezelf positieve, constructieve vragen en doe je best om deze met op een creatieve, speelse manier te beantwoorden.

Drie willekeurige voorbeelden:

 • Wat kan ik leren van deze fout?
 • Welk voordeel kan ik doen met deze ervaring?
 • Hoe kan ik anderen helpen met deze ervaring?

Ga vooral op een positieve manier om met je fouten. Dan kunnen deze een stimulans zijn voor je actieve zelfverbetering. Zelfs al zijn er anderen die het je ernstig kwalijk nemen!

Ook pijnlijke ervaringen dienen als Ervaringsbouwstenen

In mijn E-coachsysteem voor succes met vrouwen geef ik aan dat elke ervaring als bouwsteen kan dienen; Ervaringsbouwstenen.

Hoe meer Ervaringsbouwstenen je scoort, hoe groter je referentiekader. Goed voor het zelfvertrouwen en je incasseringsvermogen. Wijsheid doe je op in de praktijk. En op basis van de praktijk heb ik mijn E-coachsysteem en al mijn andere producten ontwikkeld.

Sterker nog, dit artikel heb ik geschreven naar aanleiding van een vervelend fout die ik zelf heb gemaakt. Het liefst was ik de stommiteit niet begaan, uiteraard. Maar gedane zaken nemen geen keer. Al heb ik mijn best gedaan om het goed te maken.

In plaats van mezelf af te straffen, heb ik ervoor gekozen om een artikel te schrijven over het onderwerp. Zo kunnen anderen uiteindelijk hun voordeel doen met mijn fout.

Wat is jouw ervaring met fouten maken en blunders?

Mocht je een pijnlijke fout hebben gemaakt, hopelijk werkt dit artikel geruststellend. Na een stommiteit hoef je je niet uit te sluiten voor succes, (liefdes)geluk en plezier.

Vragen… Heb je moeite met de fouten die je maakt? Hoe ga jij om met je blunders? Of denk je dat je nooit een fout maakt? Plaats je reactie hieronder!

Gerelateerd:

 • Conversatiefout om nooit meer te maken (82)
  Veel mannen weten niet dat ze deze conversatiefout maken tijdens hun conversaties met vrouwen. Maak jij deze vergissing ook? Pas op, de vergissing, deze blunder... komt je duur te staan in je liefdesleven! De […]
 • Een vrouw loslaten? Durf het! (Ontdek waarom) (95)
  Sommige mannen zitten nooit om een vrouw verlegen. Ze worden vrijwel altijd vergezeld door een aantrekkelijke dame. Het lijkt wel alsof ze iets magisch bezitten dat hen veel aantrekkelijker maakt dan de gemiddelde […]
 • 7 Misvattingen over het Overvloed-concept (38)
  Graag blijf ik geregeld bloggen over een van de belangrijkste concepten voor een goed liefdesleven: het Overvloed-concept. Wil je vlot vrouwen versieren, leef in overvloed! Als je nog onbekend bent met het […]
 • Liefdesverklaring Afleggen? Niet doen! (82)
  Uit de inbox heb ik een paar liefdesverklaringen verzameld: “Ik vind je zo leuk, voel jij ook de magische klik?“ “De date was fantastisch. Wil je mijn vriendinnetje worden?“ “Ik ben hopeloos verliefd op je, mag ik je […]
Succesvol fouten maken
Trefwoorden:

23 reacties op “Succesvol fouten maken

 • Hoi Victor,
  Echt top site en top blogs!
  Laatst had ik ook een keer een blunder. Ik had een vrouw meegenomen na het stappen. Het veroveren ging heel goed! Maar toen we in bed lagen prikte ik mijn penis in haar anus ipv haar vagina. Wat een blunder!! Maar wat bleek; anaal vond ze veel lekkerder. Eind goed al goed. Wat een blunder he??!!

 • Hey Victor,
  Jammer dat je mijn reactie niet geplaatst hebt hoor. Het is echt gebeurt en ik betreur het dat je censuur pleegt op je verder prima site.

  1. @ Brian,

   Reacties worden wel vaker niet meteen geplaatst, soms kan het even duren. Helaas is het noodzakelijk dat de reacties eerst door de strenge spamfilter gaan. Er wordt namelijk voortdurend geprobeerd om spam reacties te plaatsen op mijn site. (Duizenden!)

   Wat betreft je ervaring. Ik adviseer mannen om NOOIT ‘per ongeluk’ in haar anus te prikken. Soms kan het echt per ongeluk gebeuren, maar in de meeste gevallen probeert de man op deze manier anale seks te krijgen. Ze weten niet waarmee ze bezig zijn.

   Zonder goede voorbereiding is anale seks pijnlijk en gevaarlijk. Een onverwachte pijnprikkel kan de deur sluiten om ooit nog op de juiste manier met anale seks te beginnen.

   Ok, uitzonderingen daargelaten. Sommige vrouwen zijn heel ervaren en kunnen zich snel en gemakkelijk ontspannen. Maar daar kun je beter niet vanuit gaan.

   Bedankt voor je reactie Brian. Veel plezier.

 • “Ja, dat kan moeilijk zijn. Doe toch je best! Want de succesvolle man is niet perfect. Hij maakt fouten, leert van deze fouten en gaat vrolijk verder. Hij geeft niet op, hij blijft altijd zijn best doen.”

  “Do or do not… there is no try.”

 • Het is de veroveringsproces, dat ik eindelijk een dame kan versieren zonder dat 1 of andere gast ermee gaat lopen. 2de deel voor het is de succes met vrouwen algemeen.

  Bij me is het pas gelukt als ik zelf in staat om een dame te versieren, om ze “de mijne” te maken + het succes met vrouwen voor verdere verloop. Na 5 jaar zou je al in staat moeten zijn, wat bij me niet het geval is. Ja, ik weet het dat ik vanbinnen van chaos naar innerlijke rust, maar dat is iets wat vrijwel onmogelijk is bij me, mijn dynamische en spontane karakter laat dat niet toe.

  Ondertussen heb ik nog staan flirten, ik heb wel al van 1tje hare nummer ondanks in mijne “giving up mood”. Net wanneer je er niet meer mee bezig wilt zijn, dan regel ik vanuit het niets een nummer, ik als smser zal daar wel al foutjes gemaakt hebben. Vandaag met de intense winterprik, ideaal om te flirten, want er stonden een heleboel te wachten, gesprek en geflirt aangegaan. Mijne fout in de sms zal zijn, dat ik bezorgdheid toonde, ik vroeg of ze veilig was aangekomen op haar school, geen reactie van gekregen.

  1. @ Andy,

   Je huidige doelstelling maakt dat je leerproces een worsteling wordt. Je ziet jezelf pas als succesvol wanneer je een vrouw krijgt. Je hebt je afhankelijk gemaakt van iemand anders! Zie de derde vuistregel van mijn E-coachsysteem. Dit is echt belangrijk voor je.

   Je komt van ver, je maakt ontwikkelingen door. In plaats van conclusies te trekken over wat je niet zou kunnen, blijf doorgaan op dezelfde voet. (Blijf deel 1 van het E-coachsysteem doornemen, blijf het Zelfvertrouwen-programma dagelijks gebruiken.) Die chaos in jezelf is een bron aan creativiteit. Je kunt deze wel degelijk tot rust brengen en daarna benutten.

   Het is jouw recht en vrijheid om (telkens opnieuw) op te geven. Ik kan je niet tegenhouden.

 • Fouten… Brrrr… heb ik de laatste tijd wat schrik voor, maar probeer er aan te werken.
  Is kussen op de eerste date bijvoorbeeld een fout?
  Of is het gewoon makkelijker als het op de tweede gebeurt?

  1. @ Jake,

   Fouten worden er altijd gemaakt, het is menselijk.

   Tijdens het eerste afspraakje is kussen uitstekend. Tweede afspraakje mag ook. Het hangt er vanaf hoe het afspraakje verloopt, hoe de vrouw zich opstelt en wat jij wilt…

 • Van extreem negatieve ga ik weer naar extreme positieve. Ik kan daar geen balans in brengen, ook al adviseer je de zelfvertrouwen programma, wat ik nu dagelijks beluister.

  Ik zie nu in dat ik werkelijk gek werd vanbinnen, van dat brandend gevoel van dat ene dame dat voor me alleen is en dat me ook wel ondersteund, dat gebrek eraan werd me zoveel te keer fataal.
  De afgelopen tijd zat ik zelf met vragen in mijn hoofd, gelukkig had ik zelf niet beantwoord. Vragen zoals, waarom lukt het niet bij me? Hoeveel uithouding moet je mentaal hebben voor dat je weer niet zou breken tegen die brandende verlangens? Heb ik het wel in me om een dame te plezieren? Kan ik wel vrouwveroveren? Ben ik wel instaat om een relatie aan te gaan indien het me lukt? Hoelang moet ik nog wel single blijven(6jand further counting)? Angsten, zorgen, twijfeles. Je zou zeggen allemaal zo onzeker, op dat moment was ik echt radeloos en ja volledig van de baan af.

  Afgelopen tijd had ik wel nummers verzameld, en allemaal vinden ze dat ik raar sms, ik doe op een leuke speelse en luchtige manier en daar word er raar van opgekeken. Blijkbaar volstaat het niet, ook al voldoe ik ruimsschoot de ideale verwachtingen van vrouwen, toch is het niet wat het lijkt…

  1. @ Andy,

   Het idee dat je geen balans kunt vinden kan werken als een self fulfilling prophecy.

   Balans is niet sereniteit en stilstand. De chaos mag zelfs blijven. Balans is dat je meer je evenwicht vindt. Meer rust, geduld en zelfbeheersing, meer kracht, doorzettingsvermogen, vuur en passie. Als een geheel.

   En ga voor jezelf na hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Ik kan me niet herinneren dat je ooit eerder telefoonnummers kon verzamelen.

   Mits je niet telkens opnieuw het bijltje erbij neergooit, beter en beter…

 • I looove making mistakes. Van succesvol zijn is nog nooit iemand een beter persoon geworden. Fouten maken en emotionele pijn zijn echter DE drijvers om je persoonlijk te ontwikkelen.

  Het kan me tegenwoordig dan ook weinig schelen of ik fouten maak, zelfs die houding zorgt ervoor dat mensen (vrouwen en mannen) de fouten nog eens makkelijker accepteren. Ik doe er niet moeilijk over en ga er natuurlijk mee om.

  Het hang er allemaal vanaf hoe jij er mee omgaat en wat je ermee uitstraalt.

  Groetjes,

  Jeroen

  1. @ Jeroen,

   Volgens mij bijna anderhalf jaar geleden dat je een reactie hebt geplaatst hier. Welkom terug! 😀

   Fouten maken kan uitstekend zijn. Emotionele pijn soms ook. Toch is ontwikkeling gelukkig niet alleen maar ‘no pain no gain’.

   Trouwens, welke onderwerpen zie jij graag hier langskomen? Suggesties zijn welkom.

 • Hoi Victor,

  Leuk dat je me welkom heet, een persoonlijke noot, dat zie ik niet vaak, mijn complimenten!

  Ik lees de onderwerpen regelmatig door, maar ik voel niet altijd de noodzaak om te reageren.

  Maar misschien dat je mij nu kunt helpen.

  Ik heb onlangs een vrouw ontmoet (zij 40 ik 38) na een half uur lagen we al in bed en de sex was fantastisch (gezien de reactie die ik van haar kreeg, kan ik wel zeggen dat het wederzijds was) en uiteindelijk heeft het me ongeveer 1,5 dag gekost om ed aantrekkingskracht vanuit haar om te zetten in gevoelens van verliefdheid.

  Hoe en verder het dus ook loopt, die ervaring en de bevestiging dat jarenlange investering in zelfgroei op meerdere gebieden en volwassen worden, neemt niemand me meer af, echter.. ze woont in Mexico.

  Ik ben realistisch genoeg om te weten dat het een moeilijk verhaal wordt, en normaal zou ik dit misschien niet gedaan hebben, maar iets zegt me dat ik nu op een punt in mijn leven ben dat ik een nieuwe prikkel nodig heb (zeker op emotioneel gebied), dus ik heb net een ticket geboekt en ga daar 3 weken naar toe om eens te kijken of het buiten de vakantieliefde in haar normale omgeving ook klikt.

  Ik wil eigenlijk weten of jij hier ervaringen mee hebt en hoe je er over denkt.

  Ik weet namelijk dat “uitdaging creëren” een belangrijk onderdeel is om de aantrekkingskracht in stand te houden en dat is moeilijk te realiseren via lange afstands dating.

  Om op jouw vraag terug te komen, ik heb 10 jaar geleden een relatie gehad en dat heeft zij toen uitgemaakt en dat heeft me veel pijn gedaan. Maar zoals ik al zei in dit artikel, dat was DE trigger voor mij om me op allerlei gebieden te verbeteren. Een daarvan was vrouwen en ik heb hele boeken en sites verorberd, en daar heb ik veel van geleerd, maar wat uiteindelijk het allerallerbelangrijkst is volgens mij, is dat je leert van jezelf te houden, te accepteren zoals je bent en als je iets niet accepteert er net zolang aan te werken totdat je tevreden bent. Als ik reacties lees die bij je artikelen staan dan heb ik het idee dat dat bij veel mannen tekort schiet.

  Daar zou ik als ik jou was zeker aandacht aan besteden en dan werken de onderdelen die je in je (gratis) cursus geeft (die heb ik nog steeds en ik lees ze regelmatig) denk ik beter, omdat je dan constant zelfreflectie kunt toepassen.

  Ik kan er nog wel veel dieper op ingaan, maar feit blijft dat wanneer je iemand ontmoet, het dan pas begint. Je moet constant monitoren hoe de ander reageert op je anders kun je niet beoordelen of wat je doet werkt of niet. Zomaar iets doen is gedoemd tot falen, dat is ook een belangrijk onderwerp.

 • Beetje mosterd na de maaltijd, maar ik zie dus net dat je idd een programma hebt om aan het zelfvertrouwen te werken, dus die opmerking over jezelf accepteren (wat feitelijk onderdeel is van zelfvertrouwen) die kun je als niet gemaakt beschouwen.

  1. @ Jeroen,

   Graag gedaan! 😀

   Wat je zegt over zelfreflectie, houden van jezelf, zelfacceptatie, goede punten! Daarom heb ik inderdaad een speciaal programma ontwikkeld voor het kweken van zelfvertrouwen (klik hier).

   Voor de mannen die zich nog niet hebben ingeschreven voor mijn gratis E-cursus, klik hier…

   Klinkt goed, na 30 minuten fantastische seks en daarna verliefdheid. Het enige wat lijkt tegen te zitten is de afstand: Mexico. Dat kan echter mooi uitpakken in sommige gevallen, ik kan begrijpen dat je het erop wilt wagen. Drie weken daar verblijven geeft veel inzicht over jezelf, haar en of er meer inzit.

   Wat voor achtergrond heeft deze vrouw? Een achtergrond van grote armoede en weinig (economische) kansen kan zeer problematisch worden. Houd dat goed in de gaten, dat is mijn belangrijkste advies…

   Ik heb geen persoonlijke ervaring met buitenlandse liefdes waar ik een serieuze relatie mee ambieerde. Af en toe ontvang ik wel e-mail van mannen in een soortgelijke situatie. Ook heb ik een paar kennissen die de sprong hebben gewaagd.

   Een lange afstandrelatie kent vele uitdagen en potentiële gevaren. Ook is het niet gemakkelijk om iemand te laten immigreren. Dat laatste kan zelfs de volledige relatie om zeep helpen.

   Houd je me op de hoogte? Ik wens je sowieso veel succes en plezier toe in Mexico. Wie weet…

   Misschien dat ik een artikel schrijf over vakantieliefdes, buitenlandse liefdes en lange afstandrelaties. Jouw ervaringen en vragen (en van anderen) zijn daarom zeer welkom.

 • Hoi Victor,

  Ik hoop dat je programma meer mannen gaat helpen zichzelf te ontwikkelen, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen.

  Ze woont in Puebla, een regio waar de grootste keverfabriek van Volkwagen staat, en waar Audi ook aan het investeren is. Dit trekt veel toeleveringsbedrijven aan, dus de economische vooruitzichten zijn goed. Ze heeft dacht ik, 2 eigen huizen. Verder is ze zich zeer bewust van het feit dat ze het allemaal zelf moet doen en dat de overheid er echt niet voor haar is.

  Dat is ook de reden dat ik dit wil proberen. Ik heb sowieso maar met heel weinig mensen een klik, laat staan vrouwen. Ik vind ze over het algemeen, vaak in de waan van de dag leven en weinig inhoud hebben. Ik kan daar niet zoveel mee.

  Ik heb ook duidelijk gezegd dat ik geen relatie met haar heb, maar dat ik met haar ga daten en verder exclusief zal blijven voor de komende 9 weken. Ik ben me zeer bewust van zowel de gevaren als de mogelijkheden. Ik ben daarom nog steeds gereserveerd, en ik zal skype nodig hebben om constant te kunnen monitoren of er maar iets in haar gedrag verandert.

  Verder denk ik ook dat ze genoegen zal moeten nemen met maximaal 3,5 maand in het jaar die ik haar kan zien, ivm mijn werkrooster. Ik kan daar wel mee leven. Ik wacht liever op iets wat ik kwalitatief goed vind, zodat de beloning alleen maar groter is, dan dat ik iets in mijn schoot geworpen krijg, vraag is of zij daar ook mee om kan gaan. Voor mij is haar zien een “want” en absoluut geen “need”.

  Nou ja tijd zal het leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *