Vrijend stel met het vrouwelijk orgasmeHet vrouwelijk orgasme wordt door de wetenschap als niet evolutionair nuttig beschouwd. Want de man moet klaarkomen voor zijn zaadlozing, de vrouw kan bevrucht worden zonder haar orgasme.

Dus is het vrouwelijk orgasme onbelangrijk? Daar ben ik het absoluut niet mee eens! Alleen al omdat de oxytocine die vrij komt bij het klaarkomen de band kan verstevigen tussen de partners, wat het verloop van de relatie in positieve zin kan beïnvloeden.

Kijk-magazine over het vrouwelijk orgasme

Vrijdag 21 september 2012 verscheen het magazine Kijk met een tien pagina’s tellende coververhaal over ‘de wetenschap achter lust’. Interessant!

Ik als seks- en flirtcoach die onder andere een seks cursus aan mannen geeft, neemt zo’n verhaal in het Kijk-magazine natuurlijk graag mee voor nader onderzoek.

Vandaag haak ik in op een pijnlijke stelling uit dat waarom seks lekker is-coververhaal:

‘Het vrouwelijk orgasme heeft geen voortplantingsnut’

Want, zo oppert auteur Asha ten Broeke van het Kijk-artikel, bevruchting kan even prima plaatsvinden zonder ‘vrouwelijke spiersamentrekkingen’; zonder haar hoogtepunt-beleving.

Inderdaad, een vrouw kan bevrucht worden ook zonder dat ze klaarkomt. Maar dat mag niet de conclusie leiden dat ‘even prima’ het orgasme (evolutionair) onbelangrijk is.

Ondanks decennia onderzoek blijft het vrouwelijk orgasme een evolutionair mysterie. En dat zegt misschien meer over de manier waarop de mens wetenschap bedrijft, dan over het vrouwelijk orgasme.

Een verkeerde conclusie over het orgasme:

‘Een vrouwelijk orgasme is als een mannentepel’

Hoe komen onderzoekers tot deze conclusie?

Uit onderzoek blijkt dat de weefsels van zowel de penis als clitoris dezelfde embryonale oorsprong hebben. In de eerste weken van de zwangerschap heeft de embryo nog geen geslachtsorganen, al worden de weefsels en zenuwen wel aangelegd. Vrouwen kunnen daarom ook klaarkomen, ook al hebben ze geen zaadlozing zoals de man.

Samen met het feit dat onderzoekers verder geen redenen kunnen bedenken waarom vrouwen kunnen klaarkomen, maakt dat geleerden de verkeerde conclusie trekken.

Wetenschappers stellen ten onrechte dat het vrouwelijk orgasme een toevallig evolutionair bijproduct moet zijn van het mannelijk orgasme. Net zoals de tepels van de man. Deze worden al in de baarmoeder aangemaakt voordat het geslacht van de foetus wordt bepaald. Volgens wetenschappers hebben mannen daarom ‘nutteloze tepels’.

Probleem:

Grove onderschatting van vrouwelijke seksualiteit

Ik word verontwaardigd over de stelling dat het vrouwelijk orgasme evolutionair onzinnig zou zijn. Het is al erg genoeg dat er een taboe rust op seksualiteit omdat deze ten koste gaat van een gelukkig en bevredigend seksleven.

Plus, de seksualiteit van de vrouw wordt vaak onderschat. De verkeerde conclusie van wetenschappers over het vrouwelijk orgasme draagt daar alleen maar toe bij.

Waarschijnlijk ben je bekend met het dubbele seksuele moraal. Vrouwen zouden minder dol zijn op seks en daarom minder seksuele verleiding kennen. Mannen zouden totaal anders zijn, zij houden wel van veel seks met liefst zoveel mogelijk verschillende sekspartners.

Met als gevolg dat de vrouwen die openlijk van hun seksualiteit genieten, helaas bestempeld worden als slet. (Zie mijn artikel en video over sletvrees.)

Sinds wanneer mogen mannen wel lekker geil zijn, maar vrouwen niet? Waarom moet er op deze manier onderscheid gemaakt worden tussen man en vrouw? Dit gaat ten koste van de vrijheid van de vrouw.

Voor sommige mensen een schokkend feit: vrouwen zijn minsten zo dol op seks, al beleven ze seksualiteit vaak op een andere manier dan mannen.

Hoe dan ook, ik ben overtuigd van het belang van vrouwelijk orgasmes. Ik geef twee logische redenaties:

Logica #1.

Het vrouwelijk orgasme stimuleert vaker seks

Sekscursus

Je zou het vrouwelijk orgasme kunnen zien als de beloning voor vrouwen om met een goede minnaar te vrijen (al speelt ze zelf een belangrijke rol wat betreft haar orgasme). Hoe beter de seks met hem, hoe vaker ze met hem naar bed gaat.

Het is daarom de kunst om een vrouw een of meerdere keren te laten klaarkomen. Zo maak je seks extra verleidelijk voor haar, waardoor jullie vaker seks hebben. (Zie meer hierover in 12-delige seks cursus.)

Natuurlijk heeft dat ‘evolutionair nut’. Vaker met elkaar vrijen verhoogt het aantal zaadlozingen, dus is de kans groter dat de vrouw bevrucht wordt.

Logica #2.

Vrouwelijke orgasmes doen de relatie goed

De seksuele sleur die vaak na verloop van tijd toestaat, doet veel relaties en huwelijken op de klippen lopen. Het is vermoedelijk niet de belangrijkste oorzaak van veel huwelijksproblemen, toch draagt een langdurig onbevredigend seksleven er vaak toe bij dat een of beide partners het niet meer zien zitten.

Een seksueel vaardige man die (onder andere!) beter in staat is om een vrouw te laten klaarkomen, verkleint de kans op sleur. Klaarkomen is en blijft mind blowing, ook voor vrouwen. Daarom, hoe beter de vrouw bevredigd wordt door haar vaste partner, hoe minder ze geneigd is hem te verlaten.

‘Evolutionair nut’: een langere en betere relatie verhoogt de overlevingskans van het nageslacht.

Meer onderzoek over het orgasme welkom

Natuurlijk mag er onderzocht worden wat het werkelijke evolutionaire nut van klaarkomen voor vrouwen is. Maar wanneer daar nog steeds geen duidelijkheid over is ontstaan, vind ik het onacceptabel dat wetenschappers de conclusie trekken dat het vrouwelijk orgasme evolutionair onbelangrijk is. Schaam jullie!

Wat is jouw mening? Vind jij het vrouwelijk orgasme wel belangrijk, of niet echt? Plaats je reactie hieronder, liefst met argumentatie.

Gerelateerd:

 • Seks – Waarom seks? (9 goede redenen) (5)
  Vandaag geef ik 9 redenen waarom vooral (vaker) seks te hebben. Laat je overtuigen! #1. Seks is lekker Deze reden staat met stip op nummer 1. Mits jullie goede bedpartners zijn en het verstandig aanpakken, kan vrijen werkelijk […]
 • Vrouwen aanraken doe je zo (niet) (12)
  Vrouwen aanraken is een kwestie van lichaamstaal. Belangrijk in de omgang met mensen, zeker wanneer je wilt vrouwen versieren. Het punt is dat te veel mannen niet weten hoe ze op de juiste manier een vrouw moeten aanraken, […]
 • Ik heb het nog nooit gedaan (TV-programma op RTL 5) (15)
  Ben je nog maagd? Heb je het nog nooit gedaan en wil je daar zo snel mogelijk verandering in brengen? Zie eerst deze teaser van het door Ewout Genemans geproduceerde RTL 5-programma ‘Ik heb het nog nooit gedaan’: Dit moet […]
 • Vrouwen en seks, dit moet je weten! (25)
  Wil je de seks verbeteren? Dit moet je weten, dus neem de tijd voor dit artikel... Vorige week vroeg ik mannen om de handige zoekfunctie te gebruiken op mijn blog. En als er geen of te weinig artikelen zijn geschreven […]
Orgasme – Het vrouwelijk orgasme onbelangrijk?
Trefwoorden:             

6 reacties op “Orgasme – Het vrouwelijk orgasme onbelangrijk?

 • Uiteraard is het vrouwelijk orgasme belangrijk voor het genot van de vrouw, relaties,… maar dat zijn misschien gewoon dingen die buiten het onderzoek vielen. Trotse vertegenwoordiger van hun eigen onderzoeksgebied vergeten ze dat dan maar en geven ze enkel de visie uit hun vak. Afhankelijk van wie je wetenschappelijk artikel leest kan dat een grove fout zijn, maar het is evenzeer zeer gebruikelijk in wetenschappelijke kringen.
  En nee, het is zeker niet de 1ste keer dat er daardoor een rel ontstaat tussen wetenschappers uit verschillende vakgebieden 😉 ” Hoe durf je een belangrijk vakgebied als het mijne te negeren ! ” 😀

  Bot, droog, wetenschap zonder emotie… Misschien moeten sommige wetenschappers eens een communicatiecursus gaan volgen om iets zachter hun bevindingen of hypotheses te communiceren. Op dat vlak kan er dus geklaagd worden, maar voor de rest valt het nog wel mee naar mijn mening.

  Al even “tactvol” las ik eens:
  Evolutionair is de man eigenlijk gewoon een grote zak zaad.

  Geen belediging, biologisch de waarheid (als je andere vakgebieden over de man compleet negeert 😉 ), maar daarmee krijg je eveneens problemen bij bv. psychologen die iets meer de gevoeligheden van mensen aanvoelen.

  Sommige wetenschappelijke artikels hebben een extra nazicht nodig vooraleer ze de stap maken van de wetenschappelijke wereld naar het brede publiek, beetje meer emotie, hier is dit niet gebeurd, fout ja. Maar voor de rest valt het mee, het vrouwelijk orgasme wordt niet met opzet belachelijk gemaakt voor het vertier van mannen of andere mensen.

 • Ik ben het met je eens. Het vrouwelijk orgasme is heel erg belangrijk! Mijn vriendin zegt wel eens. Als jij maar klaarkomt van mij hoeft het niet. Maar na een nader gesprek vond ze het jammer dat ze niet kwam. Toen ik vroeg waarom ze me de kans niet gaf.( Ze kwam namelijk altijd voor heen) Zei ze dat ze te gespannen is en zich zelf niet kan laten gaan.( Ze voelt het wel maar opeens was het weer weg) Nu kan ze er weer vol op van genieten en zie je haar stralen. Ze wilt het vaker doen. Ze is blijer en als ze klaarkomt dan is ze de hele dag vrolijk net als mannen dat zijn. Je moet de spanning kwijt kunnen. En vrouw moet ook genieten van seks in mijn ogen en niet alleen maar klaar liggen voor de man ze genot. Dat is bijna net het zelfde als een sekspop die geniet ook niet alleen jij zelfs. Totaal niks aan dus.

  Je relatie wordt er uiteraard beter van. Als de seks goed is en de vrouw kan klaarkomen. Is dat niet het geval dan is er heel erg weinig seks, en doet ze het alleen voor jou. Of gaat ze vreemd om haar genot ergens anders te zoeken.

  Men kan dus niet zeggen dat het totaal onbelangrijk is. Het is juist heel erg belangrijk wilt je relatie werken en je vrouw/vriendin gelukkig zien in haar leven. Mensen hebben behoeftes ook vrouwen je moet er als man wel de tijd voor nemen om je vriendin/vrouw te laten klaarkomen. Een goede minnaar laat zijn vriendin/vrouw eerst klaarkomen voordat hij zelf komt. Mocht dat niet lukken maak het dan wel af. Zo hou je vrouw./vriendin te vrede en zie je dat het orgasme heel erg belangrijk is voor haar!

 • Blijkbaar is dit een oud artikel, want zelfs de wetenschap heeft inmifdels bevestiged dat het vrouwelijk orgasme wel degelijk nut heeft voor de psyche van de vrouw, voor de relatie, voor het gevoel van beide partners, voor de kans op relatiebreuken. En ja ook voor de voortplanting. Klaarkomen is goed voor haar gezondheid, zowel fysiek als mentaal, helpt de weg naar de baarmoeder te openen zodat zaadcellen een betere kans op bevruchting hebben. Hierbij was het vooral opvallend dat vrouwen die aangaven rekatief vaak klaar te komen vaker een zoon kregen. Wetenschappelijk onderzoek had eerder reeds bewezen dat jongens eerder worden geboren bij zogenaamd snel zaad, ofwel als de vader relatief jong en of in goede conditie is. Klaarkomen van de vrouw is minstens net zo belangrijk als van de man, al was het al om genot en liefde tussen de partners actief te krijgen en te houden

  1. @Mbg,

   Bedankt voor je reactie!

   Wil je misschien een of meer bronnen geven? Onderzoek op seksgebied vind ik zeer interessant.

   Let wel, geregeld komen er onderzoeken uit die de vorige tegenspreken/ontkrachten. Ik verwacht daarom nog meer nieuwe onderzoekresultaten die juist ‘aantonen’ dat het vrouwelijke orgasme weer onbelangrijk zou zijn. Zucht… Daar denken wij dus uiteraard anders over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *