Een slet als heks op een bezemsteel.Sletvrees? Dat is naam van een documentaire van Sunny Bergman. Deze werd een tijd geleden uitgezonden op de VPRO, een mooie aanleiding om een vraag over het onderwerp te beantwoorden…

Wat is een slet?

Volgens het woordenboek is de definitie van een slet een ontuchtige vrouw. Ze is niet preuts of maagdelijk. Ze had ooit seks of heeft zelfs meerdere bedpartners gehad…

Opvallend, wat betreft het onderwerp seksuele vrijheid, is het feit dat volgens het woordenboek alléén een vrouw een slet kan zijn, een man nooit. Ook heb ik tot nu toe geen naamkaartje of scheldwoord gevonden voor ‘de ontuchtige man’. Zie hier het seksuele dubbele moraal!

De vraag van de verontwaardigde man, waarover ik spreek in de video, brengt dat dubbele moraal nog eens duidelijk naar voren:

 

Zijn we eigenlijk wel seksueel vrij?

Volgens de 3doc-documentaire ‘Sletvrees’ van Sunny Bergman dus niet. Ondanks de seksuele revolutie zijn we nog steeds niet de schaamte voorbij. Seks is omhuld met gevoelens van schaamte, schuld en zonde. Een maatschappelijk probleem.

En wanneer je je bezig houdt met vrouwen versieren, dan blijkt dat inderdaad in de praktijk. In mijn SexScoren-programma geef ik daarom adviezen om onder andere dit vervelende sletvrees-probleem te tackelen.

Zijn moderne mannen en vrouwen niet allemaal sletten?

Aangezien het woord slet vaak als scheldwoord wordt gebruikt, als een benaming voor iets zogenaamd negatiefs, houd ik niet van het woord. Als ik de term moet gebruiken, zeg ik dat zowel de moderne vrouw als de man een slet is. In deze moderne tijd is maagdelijkheid geen pre meer en willen we niet per se zo veel mogelijk Pandapunten opsparen. Seriële monogamie is de norm, toch?

Ooit ben ik wel eens vrouwen tegen gekomen die tijdens de seks graag als slet werden aangesproken. Mits in een veilige discrete omgeving, gaan SOMMIGE vrouwen duidelijk stralen wanneer ze slet genoemd worden. Het lijkt wel alsof het woord ze bevrijd van de ik-ben-altijd-braaf-worsteling. Of het is tenminste een verfrissend geluid omdat ze door hun omgeving alleen als huisvrouw worden gezien.

Wil je je iets meer verdiepen in het onderwerp sletvrees? Sunny Bergman heeft ook een boek geschreven met de gelijknamige titel, klik hier.

Nog een vierde documentaire over seks van Sunny Bergman

En in juli ’14 kwam de documentairemaker weer op de televisie met de documentaire: ‘Tent & Seks’. Ze doet zeven steden aan (San Francisco, Las Vegas, Berlijn, London, Amsterdam, Parijs en Rome).

Tijdens de tent-gesprekken komen vier seksthema’s aan bod:

 1. Seksuele onzekerheid
 2. Homoseksualiteit
 3. Porno op internet
 4. Masturbatie

Misschien dat ik ook over deze documentaire ga bloggen…

Beantwoord deze vraag over sletvrees:

Als een vrouw meerdere bedpartners heeft, is ze dan een slet? Als een man met meerdere vrouwen vrijt, is hij dan stoer? Plaats je reactie hieronder!

Gerelateerd:

 • Interessant: Seks op z’n Duits (0)
  Donderdagavond 17 mei 2018 woonde ik een feestelijke presentatie bij van Linda Duits, over haar net verschenen boek: Seks op z'n Duits. Ik ga wel vaker naar lezingen over allerlei onderwerpen en net gepubliceerde boeken. Maar […]
 • Waarom vrouwen korte rokjes dragen (150)
  Korte rokjes-update: het Nederlandse nieuws- en actualiteitenprogramma Eenvandaag heeft nieuw onderzoek uitgevoerd... Dadelijk deel ik de belangrijkste statistieken. En natuurlijk de video over vrouwen in korte rokjes! Het […]
 • Seksrelatie Aangaan? De Stap voor stap-aanpak (deel 1) (74)
  Wil je een seksrelatie aangaan? Of twijfel je hoe je het moet aanpakken om een relatie aan te gaan die voornamelijk op seks is gebaseerd? Dit artikel heb ik voor jou geschreven. Seksuele aantrekkingskracht, wie kent het niet. […]
 • Pijn bij het vrijen? (vaginisme, dyspareunie?) (1)
  Sommige vrouwen hebben pijn bij het vrijen; dyspareunie. Maak niet de vergissing om te denken dat de pijn wordt veroorzaakt door een te grote penis en/of een te strakke vagina. Dat is zelden het geval. Dit soort seksproblemen […]
Sletvrees? Daarom nog steeds geen seksuele vrijheid!
Trefwoorden:     

18 reacties op “Sletvrees? Daarom nog steeds geen seksuele vrijheid!

 • Volgens mij zit het in de natuur. Een man moet zijn zaad zoveel mogelijk verspreiden. Waar de vrouw dan selectief is om te zien of die man wel voor haar kind kan zorgen en er wel symetrisch en gezond uitziet en daarbij gezonde kinderen zal voortbrengen.

  1. @ Kim,

   Bedankt voor je reactie!

   Je kaart slechts een gedeelte van het verhaal aan. Het is te simpel om te stellen dat mannen slechts hun zaad willen verspreiden en vrouwen alleen maar selectief zijn. Uiteindelijk is het ook lonend voor vrouwen om met meerdere mannen te vrijen; sperma competitie.

   Stevig onderwerp, er is veel nuancering mogelijk…

 • En hier is de nuance op vrijdagmiddag. 😉

  Aanhakend op de vorige reactie. Er zijn zeker wel belangrijke verschillen tussen man en vrouw in deze maatschappij die de waardering van gedrag vormgeven. Wat bijvoorbeeld voor een man sociaal geaccepteerd is, is dat nu eenmaal niet voor een vrouw, en vice versa.

  Dat gezegd hebbende: ‘sletterig gedrag’ bestaat zeker wel. Wat dacht je van een dame op die op haar werk s’ even vertelt dat zij dat weekend met maar liefst 2 mannen het bed gedeeld heeft, na bezoeken aan een A’damse kroeg. Daar kan ik hooguit om lachen, maar als die nog een (serieuze) kans zou willen maken mag ze wel met een héél goed verhaal komen..:-p

  Aan de andere kant; dergelijk gedrag zie/ hoor ik vrijwel nooit. De meeste mensen zijn eigenlijk erg decent; afhankelijk van hoe je dit waardeert. Vrouwen die snel met een man naar bed gaan zie ik namelijk absoluut niet als sletterig. Ken ik ook genoeg voorbeelden van en dat zijn mooie relaties geworden. Je kunt toch ook in een korte tijd een enorme aantrekkingskracht opbouwen?

  Ciao!

  1. @ Percival,

   Interessante reactie 😀

   Je zei:

   Wat dacht je van een dame op die op haar werk s’ even vertelt dat zij dat weekend met maar liefst 2 mannen het bed gedeeld heeft, na bezoeken aan een A’damse kroeg.

   Nog dit weekend twee aantrekkelijke dames oppikken in een Amsterdamse kroeg… sta jij daarvoor open? :-p

   En je zei:

   Aan de andere kant; dergelijk gedrag zie/ hoor ik vrijwel nooit.

   Je ziet en hoort het zelden. Misschien gebeurt het weinig, of is het taboe?

   Vooral vrouwen houden veel geheim wat betreft hun seksuele verlangens, fantasieën en gedrag…

  2. Ik ben een niet meer zo’n jonge man.
   Ik ben ervan overtuigt dat mannen of vrouwen die een ander een slet noemt dat dat uit pure jaloezie is .
   Men heeft nl zelf niet de gelegenheid gehad om met de andere naar bed te gaan.
   Of niet durven uit hun opvoeding en dit zeker bij vrouwen.
   leon

 • Een slet vreest niet die is het. En mannen noem je players toch? Ieder moet/mag doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Geniet!! Dat doen veel vrouwen blijkbaar niet en dat is toch wel het belangrijkste.

  1. @ Regina,

   Een slet vreest niet die is het.

   Dus als een vrouw vreest om slet te zijn, is ze het niet? Of bedoel je dat anders?

   Misschien is player een benaming voor de man die met meerdere vrouwen naar bed gaat.

   Hoewel, het woord ‘player’ heeft toch een wrange bijsmaak. Alsof het een spelletje is en niet oprecht.

 • Vrouwen willen gewoon niet als een slet overkomen. Alleen door die weerstand weg te nemen en haar het gevoel te geven dat ze dat niet is, zal ze zich vrijgeven en met je in bed belanden. Ik moet eerlijk gezegd dat het soms best lastig en irritant is als ze je hand weer weg haalt terwijl jij het liefste wat verder wilt. Geduld en respect is uiteraard de sleutel. Maar als de weg korter kan naar Rome, dan hoor ik het graag! ;P

  1. @ Sander,

   Vrouwen willen gewoon niet als een slet overkomen. Alleen door die weerstand weg te nemen en haar het gevoel te geven dat ze dat niet is, zal ze zich vrijgeven en met je in bed belanden.

   Juist, het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

   Ik moet eerlijk gezegd dat het soms best lastig en irritant is als ze je hand weer weg haalt terwijl jij het liefste wat verder wilt.

   Dat kan het zijn. Aan de andere kant, het kan een signaal zijn dat ze meer opgewonden wilt worden. (Hangt af van de context.)

   Ik bespreek dit onderwerp in mijn SexScoren-programma. De weg naar Rome kan korter, en zeker ook leuker worden 😀

   Let wel, korter is niet altijd lekkerder…

 • Ik denk eerder dat vrouwen niet te gemakkelijk over willen komen. Het woord slet (als ze dit is) zal immers niet op haar voorhoofd geschreven staan. Veel vrouwen hebben zoiets van laat hem zijn best maar doen, dat geeft de vrouw het gevoel van dat ze leuk wordt gevonden en niet just for the sex….Geduld is dus inderdaad meestal de sleutel! De kunst van verleiden speelt natuurlijk ook een grote rol!

  1. @ Regina,

   Precies, vrouwen doen veel om te voorkomen dat ze als slet worden bestempeld…

   Het woord slet (als ze dit is) zal immers niet op haar voorhoofd geschreven staan.

   Een man met ervaring kan nog wel eens aanvoelen wanneer een vrouw wel in is om te vrijen met meerdere mannen. Ok, het staat niet op haar voorhoofd, maar ze verzend nog wel eens signalen.

 • Hey Victor,

  Tja de discussie is natuurlijk zo oud als de weg naar Rome. Kort en goed – wellicht wat seksistisch, maar wel cfm. de werkelijkheid het volgende m.i. De man die het voor elkaar krijgt veel bedpartners te hebben (Hank Moody?!) heeft bepaalde ‘skills’ en heeft lef, want talloze kansen op afwijzing getrotseerd. Het komt ook niet ‘zo maar’ aanwaaien, nee die man moet daar iets voor doen. Daar zou je allemaal nog een zekere mate van respect voor kunnen hebben, is het niet? De kunst van het verleiden. (Overigens verheerlijk ik dit niet). Voor een vrouw daarentegen is er niets bij wat met ‘skill of inzet’ te maken heeft. Het enige wat zij maar hoeft te doen is daar voor open te staan.
  I don’t make the rules, that’s just the game. 😉

  Wat deze documentaire – tevens – aansnijdt is dat vrouwen zich wellicht niet durven ‘te laten gaan’ binnen een relatie/etc. omdat zij anders als ‘sletterig’ geduid worden. Weet niet of dat zo is, maar dat is dan wel een punt.

  Besides, waarom zouden vrouwen zo graag de ‘less awesome’ eigenschappen van de man willen overnemen. Ik ken genoeg vrouwen die het ook niet echt zouden waarderen wanneer een man 80+ bedpartners zou hebben gehad (hetgeen in de doc. naar voren kwam).

  Het onbevredigende van deze doc. vind ik dan ook in de keuze van het thema. ‘Sletvrees’ lijkt me namelijk helemaal niet zo’n ‘probleem’ maar eerder deze tijdsgeest waarin binnen de Westerse wereld de ‘divorce rate’ skyhigh is en mannen als vrouwen klaarblijkelijk niet in staat zijn om de juiste partner aan te trekken én…te behouden. Hoe ontzettend veel singles zijn er wel niet in Nederland? Het leuke van dit soort sites is natuurlijk dat aan dit probleem/fenomeen wel aandacht wordt besteed.

  Een nieuwe documentaire dan maar?
  Cheers

  1. @ Percival,

   Eh, jouw reactie stond nog open!

   Je hebt gelijk, het is een erg oude discussie.

   De man die het voor elkaar krijgt veel bedpartners te hebben (Hank Moody?!) heeft bepaalde ‘skills’ en heeft lef, want talloze kansen op afwijzing getrotseerd. Het komt ook niet ‘zo maar’ aanwaaien, nee die man moet daar iets voor doen.

   Er zijn mannen die ‘vanzelf’ het gedrag vertonen waar vrouwen knikkende knieën van krijgen. En dat zijn niet altijd de mooiste mannen.

   Voor een vrouw daarentegen is er niets bij wat met ‘skill of inzet’ te maken heeft. Het enige wat zij maar hoeft te doen is daar voor open te staan.
   I don’t make the rules, that’s just the game. 😉

   Gezien het feit dat menig vrouw graag een gesprek met mij aangaat, omdat ze die ene leuke kerel maar niet aan de haak slaat, zelfs al is het alleen voor seks… bewijst het tegendeel.

   Seks is over het algemeen voor vrouwen gemakkelijker bereikbaar, dat klopt wel. Alleen wanneer een vrouw een man rechtstreeks aanspreekt op seks, is het voor mannen vaak iets te confronterend.

   En seks is ook niet alles. Bevredigende seks waar vrouwen naar uitkijken, schaars voor vrouwen.

   Wil een vrouw een leuke, aantrekkelijke man in bed krijgen die goed is in beminnen, heeft ze wel degelijk haar vaardigheid nodig. Zo’n man heeft keus en staat niet of zelden open voor oppervlakkige seks. Leven in overvloed…

   Trouwens, het aantal scheidingen neemt wel toe maar of die wel echt zo hoog is… Er zijn veel meer scheidingen in de Verenigde Staten, maar daar wordt ook meer getrouwd.

   En hoeveel singles zijn er werkelijk in Nederland? Zie de hype over het groeiend aantal singles:

   http://www.aantrekkingskracht.com/singles-hype/

   Bedankt voor je waardevolle reactie!

 • ‘Slet’ is een stom woord/begrip als je het zegt om iemand anders te beschrijven, bestempelen of te veroordelen.

  Er is steeds minder seksuele vrijheid lijkt het wel, terwijl alles in de maatschappij met seks en erotiek wordt verkocht. Een soort tweedeling in de maatschappij tussen oversekste commercie en puriteinse hypocrisie. Niet erg gezond…

  Ik pleit voor open, eerlijke, directe communicatie…. en acceptatie dat we allemaal die driften hebben en dat het net zo gewoon is als eten, drinken, poepen, plassen en slapen etc.
  Openheid ipv angst, want angst en oordelen zorgen voor de echte excessen zoals seks zonder toestemming van de ander!

  Laat alle mensen lekker seksueel van elkaar genieten; zoveel, zo vaak, hoe en met welke andere (volwaardige) volwassene ze maar willen, er zijn al genoeg soa’s waar je je zorgen over moet maken, nog zonder al die oordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *