Nadelen van perfectionismePerfectionisme wordt vaak gezien als iets positiefs. Een paar willekeurige voorbeelden:

 • Een culinaire chefkok die tot in detail de keuken onder controle heeft, krijgt veel lof.
 • De man die zijn huis perfect heeft ingericht omdat hij geen genoegen neemt met minder, wordt vaak gecomplimenteerd.
 • Bedrijven maken reclame door te zeggen dat bij hen alles perfect is; de producten zijn perfect, de service en presentatie is perfect.

Maar is perfectionisme wel altijd zo positief? Heeft de perfectionist een voorsprong bij het versieren? Nee dus, perfectionisme is op liefdesvlak niet goed. Daarom bespreek ik vandaag drie vervelende nadelen van perfectionisme.

Nadeel #1. De perfectionist neemt alles te serieus

De perfectionist wil de kans op fouten voorkomen. Dus doet hij alles met volledige aandacht, goede concentratie en de perfecte focus. Hij wil niets aan het toeval overlaten…

De touwtjes een beetje laten vieren en de zaken een beetje op z’n beloop laten doet de perfectionist nooit, want volgens hem zou dan alles meteen in de soep lopen.

Gevolg: hij neemt alles dermate serieus dat hij niet ontspannen en speels met vrouwen kan omgaan; dat maakt hem niet aantrekkelijk want juist plezier maken is belangrijk tijdens het vrouwen versieren.

Nadeel #2. De perfectionist komt te weinig tot actie

Zoals al eerder gezegd, de perfectionist wil altijd alles perfect aanpakken. Hij is bang om een fout te maken en dat hij zich daarna schaamt. Wat is de perfecte manier om fouten te voorkomen? Natuurlijk, dat is helemaal niets doen, of in ieder geval zo weinig mogelijk.

Gevolg: hij komt te weinig tot actie; hij is passief. Als je mijn blog volgt weet je dat passiviteit niet goed is voor je liefdesleven…

Nadeel #3. De perfectionist voelt zich vaak schuldig

Fouten maken is menselijk, iedereen maakt dus fouten. Zo ook de perfectionist. In plaats van dat hij daar vrede mee heeft, neemt hij zichzelf het maken van fouten kwalijk. Hij kan zich daar zelfs lange tijd schuldig over voelen. En vervolgens veroordeeld hij zich tot mislukking; schaamte.

Gevolg: Zijn zelfkritiek, schuldgevoel en vooral schaamte gaan ten koste van zijn aantrekkelijke uitstraling.

Hopelijk is het nu duidelijk dat perfectionisme helemaal niet zo positief is als vaak wordt gedacht. Ben jij ook perfectionistisch? Dan wil ik graag weten waar je tegen aanloopt en wat je gedachten zijn. Misschien dat ik dan later nog een vervolg- artikel aan het onderwerp wijd…

Gerelateerd:

 • Perfectionist – Advies voor de perfectionist (7)
  Een perfectionist, ben jij dat? En zou je dat willen veranderen? Of denk je dat het goed is om een perfectionist te zijn, zeker als het om vrouwen versieren gaat? Recentelijk heb ik ook een artikel uitgebracht over de 3 […]
 • 7 Misvattingen over het Overvloed-concept (38)
  Graag blijf ik geregeld bloggen over een van de belangrijkste concepten voor een goed liefdesleven: het Overvloed-concept. Wil je vlot vrouwen versieren, leef in overvloed! Als je nog onbekend bent met het […]
 • Een vrouw loslaten? Durf het! (Ontdek waarom) (95)
  Sommige mannen zitten nooit om een vrouw verlegen. Ze worden vrijwel altijd vergezeld door een aantrekkelijke dame. Het lijkt wel alsof ze iets magisch bezitten dat hen veel aantrekkelijker maakt dan de gemiddelde […]
 • Testen – Slaag Vanzelf voor Elke Test van Vrouwen (48)
  De vorige keer heb je gezien dat wij mannen geregeld worden getest door vrouwen. Je weet nu dat testen een onderdeel is van het selectieproces van vrouwen en dat ze dit liever stiekem doen omdat ze dan een meer waarheidsgetrouw […]
Perfectionisme – 3 Nadelen van Perfectionisme
Trefwoorden:

53 reacties op “Perfectionisme – 3 Nadelen van Perfectionisme

 • Hahaha leuke fotoplaatje!

  Ik zelf ben gelukkig niet perfectionistisch. Ik leef volgens een 7. Genoeg ruimte om fouten te maken en me lekker te ontspannen. Uiteindelijk geef ik me zelf dan toch een 10 haha

  Victor, goeie blog. De zomer beloofd wat… 😉

 • @ Victor

  Toch heb ik nog last van perfectionisme… vooral op uiterlijkheden bij een vrouw. Soms kan dit een relatiebreuk betekenen. Ook al laat ik minder aantrekkelijke vrouwen toe in m’n leven en is haar karakter nog zo perfect, dan is er altijd wel een ding dat ik wil veranderen. Haar kapsel, haar kleding of iets aan haar lichaamsvormen. Ik weet dat niemand perfect is en dat karakter even belangrijk is, maar heb daar nog wel last van of stel ik me nu aan?

  Mooie blog weer!!
  Succes.

 • Heey,

  Ik herken me heel erg in deze blog. Ik voel me alleen niet zo vaak schuldig.
  Als ik met vrienden ben moet ik me er echt toe aanzetten om niet serieus te zijn. Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd naar een manier of oefening om te zorgen dat je niet perfectionistisch (meer) bent.

  Rik

 • Hey

  Ik herken mezelf hier niet in. Ik voel me niet schuldig als ik iets fout doe ofzo. En zelf ben ik geen perfectionist, niemand is perfect dat bestaat niet. En over het algemeen zijn perfectionisten geen prettige mensen om mee om te gaan. Het is gewoon NOOIT goed genoeg. Dus wordt je algauw een “zeikerd” om het maar zo te noemen. En als ik ergens niet tegen kan is het zeuren!!!!

 • @ Rik,

  Je vraagt om een oefening.

  1. Vraag je zelf af of perfectionisme in de eerste plaat goed is.

  2. Zie het verschil tussen perfectionisme en voldoende je best doen.

  3. Weet dat er altijd iemand is die ergens beter in is dan jou.

  4. Weet dat je door perfectionisme misschien wel alles keurig en precies kunt doen, maar dat het wel ten koste gaat van je zeer belangrijke voldoening.

  5. Probeer een correct houding en visie af te leren door bijvoorbeeld schilderijen (tijdelijk) ongebalanceerd te laten hangen. Wen je zelf eraan dat fouten maken ook leuk kan zijn en sla die perfectionisme iedere keer een stuk de grond in.

  6. Maak vooral plezier en durf een keertje iets verder te gaan dan gewend.

  7. Maak bewuste spelfoutin 😉

  Lach om het feit dat foutenmaken zo erg nog niet is haha
  Verzin je eigen oefeningen! Volg je ingeving… Laat me weten wat je ervan vindt en of je zelf nog ideeën hebt.

 • Heey,

  Hier herken ik mijzelf in. Ik heb het E-coachsysteem nou zeker al 3 jaar, en ik durf nu nog steeds niet op vrouwen af te stappen. Mijn netwerk met vrouwen blijft beperkt tot mijn directe sociale cirkel.

  Resultaat: afgelopen 3 jaar geen vriendin, zoen noch een date gehad.

  Mijn probleem: ik denk dat ik eerst perfect moet zijn voordat ik een vriendin kan krijgen: atletisch gebouwd, populaire vrienden, mysterieus, verleidelijk kortom, een halve god.

  Groetjes,
  Tom

 • Dat plaatje is wel inderdaad goed gevonden. Stel u voor dat jij zo een plaatje hebt?
  a) schone benen, b) amai wat een heupen, c) wat een kanonballen voor een boezem en d) ideaal in mijne toplijst te steken. 😀

  Gelukkig ben ik niet zo ene als een perfectionist maar ik vind dat buiten een paar dingen na niet veel verschilt met een realist tenzij ik me heel hard vergis. Je moet eigenlijk blij zijn wat je hebt.
  Ik ga op deze regel in: Elk voordeel heeft ook zijn nadelen. Voorbeeld: Een gigantische aantrekkelijk vrouw die je zeer graag wilt en voor je ogen zijn dat ideale kost. Das het voordeel als je graag ermee op straat loopt. Nadeel is het dat zij ook veel aandacht krijgt van andere mannen en dat je toch snel weer haar kwijt bent ook al je gedraag je zoals een vrouw veroveraar.

  Het is niet gemakkelijk maar er is voor elk wat wils!

 • Ik weet dat ik perfectionistisch kan zijn, dat was ik vroeger al en met de kunst van het airbrushen waarderen mensen het wel dat je er wat perfectie in steekt. Maar ik bedoel nu eigenlijk, zo heb je als kontjesman het liefste een vrouw met strakke rondingen. en als borstenman een vrouw met een volle boezem, om zo maar te noemen. Als ze eigenlijk helemaal perfect is in je ogen, dan is er altijd wel een ding dat je graag aan je partner wilt veranderen. Een borstenman selecteert de vrouw nu eenmaal niet zo makkelijk met een cup AA. omdat hij dat niet aantrekkelijk vind. Maar als je een persoon leert kennen kan deze toch bij je passen en kun je je toch aangetrokken voelen. Maar in je achterhoofd blijf je steken bij die cup AA, soms best lastig. De perfecte vrouw bestaat niet en dat weet ik en acceptatie is dan ook soms wel makkelijk om me zo toch aangetrokken te voelen. Ik heb me geleerd dat ik niet zo kieskeurig moet zijn en iedere vrouw in je leven je hogerop brengt naar een succesvol leven met een bepaalde vrouw. Heb m’n perfectionisme aardig onder de knie maar toch blijf het soms lastig.

 • Ja, ook ik herken mij hierin, helaas. Als ik een vrouw zag, dan zocht ik meteen naar de negatieve aspecten, om haar vervolgens niet goed genoeg te verklaren. Ook tegenover mezelf had dit gevolgen: Om de kwartier naar de wc om mijn haar te checken, vaak te serieus zijn en soms zelfs arrogantie.

  Gelukkig is dit, met behulp van tijd én Victor, wel verminderd, ik voel minder de druk om altijd perfect uit te zien en alleen het perfecte te accepteren. Hier ben ik blij om, want het levert me afspraakjes en veel populariteit, van zowel echte schoonheden als de wat minder knappe dames.
  Daarom ben ik Victor zó dankbaar, ik heb meer van hem geleerd dan van welk leraar dan ook op school, en ik zit wel op de universiteit hehe 😛

  Succes allemaal, en volg Victor’s raad op!

  Gr,

  Adrian

 • Hoi,

  Interessant onderwerp. Ik denk dat dit een hele grote remmer is voor veel mannen.

  Teveel nadenken over je eigen tekortkomingen bijv: ik moet eerst de schaapjes op het droge hebben, afgetraind zijn, geestelijke problemen opgelost hebben, beter kunnen communiceren, me stoerder gedragen zijn allemaal gedachtes die je afremmen. Ik zou zeggen ga bezig met deze problemen, maar laat je niet tegenhouden op verover gebied.

  Eigenlijk ging het vrouwen versieren bij mij altijd wel redelijk vanzelf, maar ik veroverde nooit de vrouwen die ik eigenlijk echt wilde. Het waren meer de vrouwen die ik makkelijk kon krijgen. Toen heb ik het e-coachsysteem aangeschaft en het leverde me veel inzicht op, maar ook ging ik op den duur te veel nadenken over het veroverproces. Ik plaatste veel vraagtekens bij vrouwen(komen zij wel door mijn filters heen) en de hele speelsheid was weg.

  Daardoor heb ik een half jaar ook echt hele mooie en leuke meiden de deur gewezen alleen door teveel nadenken en een niet speelse benadering. Ik besefte me dit en daarom behandeling ik elk contact weer luchtig en met open armen (geen vooroordelen en lekker gezellig doen) als het niks wordt geen probleem…. Het gaat weer als een trein en heb momenteel ook weer een erg leuke meid in mijn leven.

  Ik denk echt dat speelsheid en jezelf niet te streng benaderen(perfectionisme) de KEY TO SUCCES is. Zie alles als een leuke ervaring en haal je schouders op als een meid je raar aan kijkt op je poging tot interactie. Het kan jou dag niet verstoren. Een gemiste kans voor haar.! Jezus wat zit zij vast in haar sleur!!

  Ben ik perfectionist? Nee absoluut niet. Dat vind ik vermoeiend. Ik ontwijk trouwens ook perfectionistische vrouwen. Lastig in de omgang! En vaak negatief!

  Wel heb ik hetzelfde als Mick. Ik heb al veel vriendinnen gehad maar elke keer ga ik weer twijfelen voor het uiterlijk. Dan mis ik bepaalde vormen, huidtype, ogen whatever en dat gaat aan me knagen. Dus in dat opzicht ben ik wel perfectionistische en is heel lastig. Heeft me al een paar een relatiebreuk gekost. Misschien is dan de geiligheid er niet genoeg en wel in mijn ogen het perfecte karakter. Ik weet het niet ik ben benieuwd of ik deze keer wel de juiste balans tussen schoonheid en karakter heb gevonden….

  gr!

 • Hoi,

  Nog even een kleine aanvulling.

  Waar je dus denk ik echt voor moet waken is dat je gelijk de perfecte veroveraar wil zijn na aanschaf van het e-coachsysteem.

  Heb ik zelf ervaren. Ik ging eerst lekker speels met de lessen van het e-coachsysteem om en ik maakte ook stappen. Maar op den duur ging ik echt te hoge eisen stellen aan mijn eigen verovertechnieken ik verkrampte. Meeste meisjes wees ik op voorhand al af en als ik ” veroverfouten” maakte ging ik die helemaal ontleden. Totaal niet meer ontspannen dus. Nu is de relaxte nonchalante benadering om mezelf te verbeteren er weer en test en probeer ik weer dingetjes.

  Je zult zien zolang je ontspannen blijft en een beetje lacht om fouten en die niet helemaal wilt analyseren je vanzelf bewust en onbewust stappen maakt.

  Dus waak er echt voor om niet een perfectionistische veroveraar te worden, want dan ben je terug bij af.

  Mijn nieuwe meiskuh slaapt vanavond in mijn huis en ik ben er niet. Zal eens wat leuke verrassingen verstoppen 🙂

  Ciao

 • @ Milan,

  Gelukkig maar!

  @ Mick,

  Je stelt je niet aan.
  Een belangrijk punt waardoor het moeilijk wordt om een langere relatie aan te gaan. Misschien ook nog een keer over bloggen…

  @ Rik,

  Zie Milans foutloze reactie 😉

  @ Barry,

  Je zei: “En over het algemeen zijn perfectionisten geen prettige mensen om mee om te gaan.”

  Daar ben ik het niet mee eens. Ik ken genoeg perfectionisten die wel prettig zijn in de omgang. Voorbeeld: een paar perfectionisten die hier reacties plaatsen.

  Maar ik ben het wel eens met wat je zei over zeikerds en zeurders. Die moeten we niet hebben. Dat zijn meestal ook nog control freaks…

  @ Tom,

  Beloof me dat je het vanaf nu anders gaat aanpakken.

  Spreek vrouwen aan en richt je aandacht op de interactie en contact. Doe niets om een vriendin te krijgen, dat roept je perfectionisme op.

  Binnen 5 minuten kan het je beter gaan…

  @ Andy,

  Cliché! Een mooie vrouw kan wel degelijk een monogame, lange relatie aangaan…

  @ Adrian,

  Graag gedaan 😀

  @ Gijs,

  Perfectionisme is inderdaad een flinke rem voor veel mannen. En speelsheid is echt belangrijk. Goede suggesties!

  Een monogame relatie heeft zowel voor- als nadelen. Een van de nadelen is: geen diversiteit wat betreft vrouwen. Vreselijk, maar weegt het op tegen de voordelen?

  Dat van die verrassingen… Vertel 🙂

  @ Stefan,

  Verklaar je nader…

 • @Victor

  Ik heb geen last van perfectionisme, ik denk juist altijd het zal me een zorg zijn als ik een fout maak. Voor haar tien anderen, lol… Ik weet regelmatig belangstelling van vrouwen te wekken, maar ik denk na wat flirten of het uitwisselen van wat zinnetjes al gauw het is wel goed zo, een soort luiheid of nonchalance. Achteraf vind ik dat natuurlijk jammer. Misschien helpt het nieuwsgierigheidsconcept daartegen? Alleen ben ik vaak niet zo nieuwsgierig omdat veel mensen toch op elkaar lijken.

 • @ Victor

  Haha ja daar heb in… Het is natuurlijk maar net hoever je je perfectionisme “doorvoert”. Kijk, ik vind donker krullend haar erg sexy. Maar toch heeft m’n huidige meisje halflang haar tot net boven haar schouders en ik vind het onwijs sexy bij haar staan… Als ik een perfectionist was geweest had ik dus niet eens een praatje gemaakt met haar omdat ze niet de goede haarlengte had. Of omdat ik haar eigenlijk te klein vind (qua lengte dan he.) Maar goed dat ik geen perfectionistische veroveraar ben, anders had ik deze leuke meid laten passeren zonder wat te doen. En ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan haha 😉

  Maar control freaks of mensen die nooit ergens tevreden mee zijn daar ga ik liever niet mee om. Daar wordt ik namelijk erg moe van.

 • @ Barry

  Perfectionisme heeft dus zo z’n voordelen en z’n nadelen. Als je bijvoorbeeld een schilder in huis haalt en hij loopt de kantjes van z’n werk af, dan zal je best tevreden kunnen zijn. Maar een schilder die wat perfectionistisch is en alle details ook een goed aanpakt noemen ze vaker een vakman. Oke zeurders en zeikers dat noem ik ook niet echt prettige mensen, maar gelukkig ben ik dat niet. Ik denk dat deze mensen meer doordrammers zijn die hun zin niet willen krijgen.

  Succes

  @ Victor

  Eigenlijk is dat best lastig soms, ook heb ik het mezelf redelijk afgeleerd. Je wilt vaak de mooie vrouw maar uiteindelijk ben ik vaker gelukkig met de vrouw waar ik in eerste instantie niet zo snel voor openstond. Ik heb mooie meiden gehad die ik elke keer weer afwees omdat ze… te kinderachtig was, bazig en claimgedrag vertoonde of gewoon erg ongeïnteresseerd bleek te zijn. Raar, maar de vrouwen waar ik me niet tot aangetrokken voel, vaak die passen het beste bij m’n karakter.

  @ Milan

  Goede tips, ik zal ze uit m’n hoofd leren kan nog wel eens van pas komen.

 • @ Mick

  Ja daar heb je gelijk in… Maar het wordt natuurlijk wel vervelend als de schilder iets te perfectionistisch is en de boel 3 keer opnieuw doet omdat ie toch niet helemaal tevreden was haha.

  Er is wel een verschil tussen goed je best doen en nooit iets fout willen doen…

  Als je een perfectionist bent streef je ernaar zelf “perfect” te zijn en verwacht je dat vaak ook van de ander, dan krijg je al snel dat een ander nooit iets goed doet of niet goed genoeg… Dat levert al snel problemen op als je een relatie met een perfectionist(e) hebt…

 • Hoi,

  @ victor Wegen de voordelen op tegen nadelen. Ik vind een relatie leuker dan alles neuken wat los en vast zit. Zit meer diepgang in en is voor mij bevredigender dan een heel bataljon vrouwen het bed in sleuren. Maar ik blijf wel keer op keer de twijfels over het uiterlijk houden. Had ik bij mijn vorige 2 ex-en, maar toch waren dat hele leuke meiden die wel bij mij pasten. Toch is mijn stelregel dat als het karakter perfect bij me past en het uiterlijk iets minder is het zou moeten lukken. Maar ik vind het een hele lastige……

  De verrassingen. Zeer speciale reep chocolade (met anijs en andere kruiden) in een envelop gedaan en op tafel gelegd met de tekst erop dat ze die pas de volgende om 10.00 mocht open maken. Laten fanataseren 🙂

  Verder een leuke tekst op A1 formaat onder de dekens gelegd.

  Is allemaal met gejubel ontvangen.

  @ Mick. Krijg je dan op den duur ook geen problemen met seksuele aantrekkingskracht? Toch jammer als het uiterlijk je zo tegen houd om een intensieve relatie aan te gaan. Nog tips in deze kwestie.. Ik vind het niet leuk van mezelf dat relaties knappen op uiterlijk

  @ Barry. Ik val ook op bruine/donkere krulletjes. Beetje Braziliaanse types… Dus we vissen in dezelfde vijver! 🙂 Mijn huidige schatje heeft stijl halflang haar en ik vind haar sexy. Klinkt een beetje hezelfde als bij jou. Het is toch niet hetzelfde meisje he 😉 Dus ben dan toch weer niet heel perfectionistisch.

  greetz

 • @ Gijs

  Ik denk niet dat het hetzelfde meisje is Gijs, die was gister gewoon bij mij… Wees gerust 😉

  Dat van die verrassingen is inderdaad goed gevonden, als m’n meisje voor het eerst alleen in m’n huisje blijft slapen doe ik ook meestal zoiets. Kaartje onder het kussen of een klein doosje chocolaatjes met een leuk kaartje werkt inderdaad erg goed. Krijg ook altijd een leuke reactie!

  Zo heb ik ook eens een meisje gehad dat ik als koosnaampje “muisje” had gegeven, vond ze hardstikke leuk, vooral toen ik op dierendag een klein cadeautje voor haar had gekocht, iets van chocolade was het. Haha, dat soort dingen vinden vrouwen vaak geweldig leuk!

 • @ Gijs

  Ik heb momenteel een leuke vrouw gevonden die echt wel voldoet aan m’n karakter, ik maak plezier met haar en gezellig kletsen kunnen we ook wel. Ook kan ze erg genieten van sex. Alleen is er weer wel iets dat me tegenhoud. Vooral lichamelijke eigenschappen dit keer. Vaak is het het karakter dat vaak botst. Ik heb mezelf geleerd verder te kijken dan alleen uiterlijk en probeer haar ook beter te gaan leren kennen. Het rare is dat die aantrekkingskracht toch nog best groot kan zijn aangezien ze niet helemaal aan je eisen voldoet. Dus geduld loont zeker wel. Neem gewoon de tijd om iemand achter het masker te leren kennen, zo kun je zien of ze echt bij je past of niet. Ook houd ze niet van knuffelen en jij wel hoeft dat nog geen probleem te zijn om haar toch te willen veroveren. Iemand vertelde mij: ” het gaat er niet om hoe knap ze is, maar hoe goed ze voor jou is;” Ik denk dat dat best wel goede wijsheid is.

  @ Barry

  Haha, nou dat noem ik geen vakman maar een prutser. Nee, ik bedoel iemand die net dat puntje op de (i) zet, snap je? Ik bedoel met een klein beetje meer medeleven en spontaniteit. Kan je met perfectionistme net iets beters afleveren dan een huis, tuin en keukenschilder… Bijvoorbeeld een latje nog een keertje meepakken omdat de verf nog niet goed dekte. Maar niet zo dat je dan het hele kozijn op nieuw gaat doen. Dat bedoel ik niet. Maar net die extra moeite kan je flink belonen.

  Succes heren
  😉

 • @ Victor
  Waarom is dat dan juist cliché? Voor je weet zit die wel op een andere. Het enige wat ik kan doen zijn de vluchtroutes verbannen maar dan moet je al een zeer goeie voor zijn.

 • Graag wil ik van de blogvolgers willen weten of ze vaak nadenken over de volgende perfectionistischepunten:
  – De digitale volumeknop moet altijd op een mooi rond getal (bijvoorbeeld 20 en GEEN 19)
  – Een kleine krasje op je telefoon is ontzettend erg!
  – Tijdens het kijken van een film, moet je super comfortabel zitten, geen kreukel mag je hinderen

 • Heey Milan,

  Ik herken me alleen in het eerste punt. Ik merk dat jij meer perfectionistisch bent met materiële dingen. Bij mij uit dat perfectionistische zich meer in abstractere dingen, bijvoorbeeld:
  – (overdreven) beleefd zijn
  – het altijd goed willen doen voor andere mensen (te veel een mr. nice guy zijn)

  Rik

 • @ Milan

  Pff, ik kan wel erg zuinig zijn op materiële dingen maar bijvoorbeeld een kras op m,n auto vind ik weer erger dan op m’n gsm… De ene keer kan ik me er druk over maken en de andere keer niet. Vaak is het wel herhalend als ik er veel aan doe denken.

 • @ Rik en Milan

  Haha ik herken er twee:
  – De digitale volumeknop moet altijd op een mooi rond getal (bijvoorbeeld 20 en GEEN 19)
  – het altijd goed willen doen voor andere mensen (te veel een mr. nice guy zijn)

  Vooral die laatste is soms knetter irritant.

 • @ Barry
  Het is eenmaal zo, ook al wil je in de overvloed concept leven. Die verlaten je toch vroeg of laat. ( Ook mag ik nog wat schaarste concept hebben, ik probeer een balans te zoeken.)

  @ Milan,
  Mijn gsm staat vol met krasjes maar dat doet me niks. Als het maar kan bellen, sms-en of foto’s nemen. Zelfs bij die foto’s doet het er ook niet aan toe, je plaats ze over naar je pc en je hebt een zuiver beeld ervan.

  De volume knop staat gevarieerd maar ik kijk er niet naar zolang ik maar geluid heb en net genoeg staat om het te kunnen horen. Waarom al die comfort bij het bekijken van een superfilm, een hangmat of ligzetel is voldoende.

  @ Rik,
  Dat mister nice guy zijn werkt maar half en half. Ik ben ongeveer 6 maand mister nice guy gespeeld en wat levert het op: vrijwel niets. Af en toe van je afbijten en zo krijg je respect en ze zullen zien dat je niet zomaar een nice guy bent maar ene die zowel nice guy als bad ass kunt zijn.

  @ Mick
  Een krasje op een auto zou wel eens erg zijn, je kan niet meer pronken met je wagen omdat er al een krasje opzit. Dat is het enige ding wat me wel een beetje perfectionistisch maakt is wat jij zegt over auto’s en krassen erop. Helemaal niet fijn.

 • Hoi Victor,

  Leuk artikel, en ik denk dat het wel van toepassing is op mijn persoon! 🙂
  Zo zit ik constant bezig met opletten om niets verkeerd te doen, en als ik dan toch iets verkeerd doe, hoe klein en onozel het ook is, ben ik altijd zeer bekritiserend voor me zelf. Passiviteit op vlak van liefde heb ik ook beetje last van, en nog meer na mijn vorige relatie die zo verscrikkelijk ten einde gekomen is.

  Deze vrijdag heb ik een afspraakje met een zeer leuk en knap meisje, heel leuk zou je denken, maar eerlijk gezegd zie ik het TOTAAL NIET zitten… Ik heb zo iets van “waarom moeite doen, het loopt toch altijd mis” en nu maak ik me zo veel zorgen, ik weet niet eens waar naartoe met haar, of wat we kunnen gaan doen, wat moet ik zeggen, wat zal zij zeggen of denken van mij en ga zo maar verder…
  Ben vooral bang om er terug al mijn energie in te steken, om dan uiteindelijk weer naar de deur gewezen te worden als er iemand nieuw opduikt, zoals ik vorige keer heb gehad.

  Misschien moet ik het meer tijd geven, ben nog niet zo lang alleen, maar zou toch graag een leuke dag kunnen maken van het afspraakje…

 • @ Joris,

  Meer mannen zijn perfectionistisch. Goed dat je het in jezelf herkent zodat je er iets aan kunt doen.

  Advies wat betreft afspraakje(s): richt je op plezier maken. Probeer niet ‘te scoren’. Je hoeft haar niet te Veroveren.

  Afspraakjes zijn er voor het plezier, niet om iets ‘te bereiken’. Leer eerst (meer) te genieten van schoonheid. Een aantrekkelijke vrouw die naast je loopt, of naar je luistert, enz.

  Het gaat nu om de basis. Kom tot rust en leer weer te genieten van dit soort ervaringen.

  Afgelopen vrijdag had je het afspraakje, toch? Hoe ging het? Ik hoop dat het plezier was!

 • Hoi Victor,

  Het afspraakje was best leuk, maar wel helemaal anders dan we gepland hadden. Ze was die ochtend ineens heel ziek geworden, maar ze wou toch nog afspreken, dus hebben we gewoon wat bijgepraat enzo.
  Ik vond het vooral leuk om haar terug te zien!

  Ik zou me idd meer op plezier moeten richten, ik ben ook helemaal nog niet klaar voor een relatie, het zit er allemaal nog te vers in, en de laatste tijd zit ik ook weer met enorm veel twijfels.
  Ik zit nog veel te denken aan mijn ex-vriendin, ik probeer constant een antwoord of verklaring te zoeken waarom ze me toch ineens heeft gedumpt voor een ander, alhoewel ze zei dat niemand haar zo goed deed voelen als ik…

  Door al dat gepieker herrinner ik mezelf ook altijd weer aan die pijnlijke relatiebreuk, en leg ik telkens ook de schuld bij mezelf, ik besef al te goed dat ik het uit mijn hoofd moet dwingen, maar dat lukt niet al te schitterend. Soms heb ik nieteens “zin” om er iets aan te doen.

  Maar dit komt wel goed, eens de drukte van de feestdagen voorbij is, zal ik me terug meer buiten wagen, en ondertussen ook stevig bezig met sport!

 • @ Joris,

  Bedankt voor de update!

  Dat ze ondanks haar ziek zijn toch wilde afspreken, is op zich positief. (Heb je benadrukt dat je niet ten koste van haar wilde afspreken?)

  Gelukkig hoef je niet toe te zijn aan een relatie. Afspraakjes en dergelijke zijn er simpelweg om van te genieten. Ik vind het prachtig dat je met haar hebt afgesproken. Thumps up!

  Ja, het is een uitdaging, je ex loslaten. Je bent zeker niet de enige.

  Ik heb het nog niet bekend gemaakt op Aantrekkingskracht.com… op mijn andere site geef ik een aantal gratis tips (op video) voor het verwerken van liefdesverdriet:

  http://www.LiefdesverdrietVerwerken.com

  Schrijf je in zodat je toegang krijgt…

 • @ Victor

  Bedankt voor de link, ga ik zeker Proberen!

  Ik ben optijd vertrokken bij haar, had gezegd dat ze dan rustig in bed kon kruipen en haar goed moest verzorgen. Een zoen heb ik nog tegoed de volgende keer zei ze, omdat ze zo ziek was wou ze geen zoen geven, maar ze insinueert wel dat er een volgende keer komt, leuk! Na de drukte van de feestdagen spreken we nog eens af, dan zal het ook meteen al wat beter en losser gaan, ik kijk er zelfs naar uit!

  Het denken aan mijn vorige relatie is niet zozeer aan mijn ex vriendin, maar vooral hetgeen gebeurd is, ik snap nog steeds niet waarom, hoe, … Ik was zo verliefd, en zij ook, of dat beweerde ze toch, en dan ineens van de ene dag op de andere word je vervangen, best niet meer aan denken dus!

  Op vlak van zelfvertrouwen gaat het nog steeds op en af, de ene dag zeg ik tegen mezelf in de spiegl “lookin’ gooooood!!” en voel ik me kiplekker, en andere dagen durf ik met moeite buiten komen.
  Maar de dagen dat ik me goed voel, voel ik me beter dan vroeger, dus dat is wel een vooruitgang, en de breel het ijs techniek met horeca personeel werkt prima, zeker omdat ik veel op hotel moet voor het werk, ik maak verdering en het voelt goed! 🙂

 • Nog iets 🙂

  Ben eigelijk vooral bang als ik terug iemand leer kennen, hoe ik kan zeker zijn dat ze eerlijk is, zodat ik dit niet weer meemaak. Soms vraag ik me zelfs af of ik wel iemand zal tegenkomen die eerlijk en opre ht is?! Komt waarschijnlijk door het schaarste concept dat ik zo denk.

  Verder ben ik nu ook bezig met een sport programma, intensieve trainingen voor het hele lichaam maar tegelijk ook een gezond dieet en gezonde levenssteil, ben benieuwd!

 • @ Joris,

  Een vrouw zegt dat jij nog een zoen te goed hebt? Je kunt dan speels opperen dat niet jij maar ZIJ nog een zoen te goed heeft… misschien… als we dat willen… 😉

  Met andere woorden, je hoeft niet meteen te ‘happen’ op haar aankondiging/aanbod/belofte. Dit vergroot het vrijblijvende gevoel.

  Kortom, dat afspraakje was leuk. Toch? Neem dat mee. En kijk maar hoe het verder loopt.

  Wat betreft je ex en je ervaringen. Het is dus eerder de onduidelijkheid dan je ex dat je frustreert. Ook dat bespreek ik in een van de gratis video’s op http://www.LiefdesverdrietVerwerken.com

  Hoe kun je weten of iemand echt te vertrouwen is? Is het mogelijk om verdriet, gekwetstheid volledig uit te sluiten? Kun je verrassingen uitbannen?

  Het antwoord is: nee.

  Het leven bestaat niet uit 100% zekerheden. Zeker niet in een relatie, met een vrouw of wat/wie dan ook.

  Totdat je dat geaccepteerd hebt, en (meer) vertrouwen hebt in je incasseringsvermogen, kun je je weer gemakkelijk openen voor een ander.

  Tot die tijd, leer weer te genieten van het leven. In meerdere opzichten.

  En neem van mij aan, er zijn veel mensen wel het vertrouwen waard!

  Goed. Je zelfvertrouwen heeft al een boost gehad. Er is wel een stevige schommeling heen en weer. Vermoedelijk komt dat nog door het verwerken en verder loslaten van je ex (en ervaringen).

  Ik weet zeker dat je zelfvertrouwen na verloop van tijd nog verder opklimt en dat de schommeling minder wordt. (Het zal nooit een strakke lijn worden.)

  Blijf geregeld het Zelfvertrouwen-programma herhalen zodat je meer en meer van de lange termijn boost gaat profiteren.

  Je zit niet stil, je bent goed bezig Joris! Ik wens je een goed, gezond en gelukkig 2013 toe.

 • Victor,

  Voor jou ook een gezond 2013 en daarbij ook nog het allerbeste gewenst!
  Ik heb het gevoel dat ik de laatste tijd mijn zaken beter op orde heb, en ook meer “energie” om dingen gedaan te krijgen. Enkel gisteren en vandaag waren minder, opnieuw wat zitten tobben over de ex vriendin, maar de drang om te sms-en toch overwonnen! 🙂

  Vooral haar laatste sms zorgt voor kortsluiting in mijn koppie, toen ik vroeg of we elkaar nog zouden zien, antwoorde dat ze dit nu niet aankon, en dan ik haar een tijdje moest gerust laten. (er stond zelfs een x-je achter, wat ook lang geleden was 🙂 )

  Voor mezelf is het mss beter om alles gewoon te vergeten, maar ik zou haar zo graag nog eens zien, haar prachtige ogen, haar lach, haar stem…. Brrrrr !

  Komt wel goed!!

 • @ Joris,

  Elke keer dat je de drang overwint om te sms-en, is een stap dichterbij heling. Ups en downs blijven voorlopig nog even, maar je zult zien dat de lijn steeds meer naar boven gaat…

  Het verlangen om de ex nog eens te zien… herkenbaar voor veel mensen met liefdesverdriet. Zie dat verlangen als een symptoom voor liefdesverdriet. Bekijk het eens vanuit een ander perspectief, zodat het verlangen je minder en minder in zijn greep kan houden…

 • Hoi,

  Ik herken me ook in het te serieus opnemen van veel dingen. Echt niet goed om te veroveren, speelsheid… besef ik. Hoe kan je hier iets aan doen?

   1. Ik bedoel dat ik algemeen gewoon veel te dikwijls serieus ben. Graag zou ik wat veranderen maar hoe begin je daar aan?
    Als er bvb iemand een grapje tegen me maakt heb ik het meestal eerst niet door en reageer ik serieus. Tenzij ik al in de ontspannen, speelse modus ben. Wat ook veel beter aanvoelt en meer voldoening geeft…

    1. Dus in hoeverre je een grap herkent of op inspeelt hangt af in wat voor ‘modus’ je bent.

     Denk er eens over na hoe je in die niet ontspannen, niet speelse-modes terecht bent gekomen. Zijn dat je modus voor op je werk? Of wanneer/hoe ben je in deze serieuze modus terecht gekomen?

     Door meer speelsheid en humor in je dagelijkse leven te integreren (in de nu nog serieuze mode), hoe gemakkelijker het wordt om vrouwen te Veroveren in allerlei situaties. Hoe vind je dat Davidoff? 😀

     1. Dat was maar een vb. wss heeft het te maken met veel in gedachten verzonken zijn en gesloten houding versus open houding en plezier maken…
      Uiteraard geniet ik veel meer van het tweede. Dat zal je wel merken aan mijn smile dan. 🙂
      Feit is wel dat ik ook van de serieuzere onderwerpen hou wat ik natuurlijk niet aansnijd bij het vrouwen versieren. En op het werk val ik nogal snel in automatisch piloot waardoor je vanzelf gaat denken…
      Het wordt nog even zoeken om wat meer een balans te vinden.

      1. En op het werk val ik nogal snel in automatisch piloot waardoor je vanzelf gaat denken…

       Juist! Daar doelde ik op. Grote kans dat je dat op je werk hebt. En vermoedelijke ook in andere situaties. Heb je dat misschien gemerkt Davidoff?

       Feit is wel dat ik ook van de serieuzere onderwerpen hou wat ik natuurlijk niet aansnijd bij het vrouwen versieren.

       Heel verstandig. Het is de kunst om de gesprekken overwegend positief te houden en niet te serieus.

       Toch mag je wel degelijk af en toe een een serieuzer onderwerp aansnijden om te Filteren (selecteren).

       Waarschijnlijk wil je een vrouw Veroveren waarmee je ook goed kunt praten, toch? Een vrouw die verder kijkt dan haar neus lang is. En dat ontdek je snel als ze wil en kan aansluiten op zo’n gespreksonderwerp.

       Stap echter niet in de valkuil door er een langdurig intellectueel debat van te maken. Voor de balans, maak geregeld plezierige kwinkslagen. Dat geeft luchtigheid en het werkt als verassingseffect.

        1. Dit is vaak een proces dat tijd nodig heeft Davidoff. Het verdient een reeks aan blogartikelen en de meeste mensen staan er vermoedelijk niet echt voor open omdat het in eerste instantie op geneuzel lijkt en tijd kost. Terwijl het wel grote invloed heeft op je liefdes- en seksleven, eh!

         Een snelle tip als eerste stap om je bewustzijn te vergroten: richt je aandacht op jezelf tijdens je pauzes en wanneer je naar de wc gaat, een sigaretje rookt, wat te drinken pakt, etc. Ga na, wat zijn je gedachten, gevoelens, wat ervaar je? ‘Een moment stilstaan bij jezelf.’

         Wanneer je dat een week of twee doet, kun je dit vermoedelijk ook doen tijdens het werken. Je merkt dan vliegensvlug op hoe je je gedraagt en wat je doet. En op een gegeven moment kun je de standaard ‘serieuze mode’ vervangen met meer speelsheid.

         Nog een tip: doe je best om zo bewust mogelijk je werk achter je te laten wanneer je van werk gaat. Mocht dat echt een punt zijn, ga (kort) sporten na het werk of ga even flink fietsen/hardlopen. Lichaamsbeweging kan ongelofelijk helpen.

 • Ik ben altijd voorzichtig met wat ik doe of wat ik zeg. Want ik heb altijd het gevoel dat als ik iets verkeerd zeg, dat de beeld dat mensen van mij hebben anders zal overkomen dan wat ze denken over mij. Of ik heb ook het gevoel dat wanneer ik iets wil zeggen tegen iemand, dat het niet slijmerig overkomt. Ik probeer altijd zo perfect mogelijk over te komen, dat mensen niks verkeerd over mij denken of dat het beeld dat ze over mij hebben er niet meer is. Want ik vind me zelf hoe ik ben, ik heb een krachtige houding en ik zie er ook goed uit.

  En voor ik mensen spreek heb ik het gevoel dat ze me toch anders vinden dan wanneer ik met ze spreek, begrijp je wat ik bedoel? Maar eigenlijk wil ik niet perfect overkomen ik wil dat mensen mij zien als niet slijmerig persoon en ook niet te serieus. Ik ben ook juist iemand die graag van lol houd en lacht. Dus dermee dat ik veel op mij houding let dat ik niet iets verkeerd zeg zoals bijvoorbeeld slijmerig gedrag of iets verkeerds.

  1. Beste ‘Iemand’, ja, ik begrijp je wel.

   Maar al dat denken en doen in de hoop dat je op een bepaalde manier overkomt, dat kost je heel wat energie (ongeacht of je je daarvan bewust bent of niet).

   Advies: houd je veel minder bezig met hoe je overkomt en kies bewust waar je je aandacht voortaan meer op gaat leggen.

   Natuurlijk mag je aan je presentatie werken en je beste beentje voor zetten. Maar overdrijf het niet.

   Genoeg mensen zijn veel te veel bezig met hoe ze overkomen. Ze zijn niet met jou bezig, maar met zichzelf. Dus al die energie die je gebruikt om rekening te houden met hoe andere (misschien!) over je denken, is grotendeels nutteloos. Niemand is perfect, en wat de een perfect vindt is minder of niet perfect voor de ander.

   Wees oprecht, authentiek. Dat spreekt mensen over het algemeen veel meer aan dan het streven naar perfectie…

   Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *