Singles Hype

Help, elk jaar komen er massa’s singles bij. Schrikbarend, vreselijk, pijnlijk. De totale datingmarkt explodeert door de grote toename van het aantal singles… toch?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft onder andere informatie over burgerlijke staat. En volgens dit bureau komen er de komende twintig jaar jaarlijks dertig- tot veertigduizend alleenstaanden bij in Nederland. Hoe kan dat?

De grote toename wordt veroorzaakt door vergrijzing, doordat mensen tegenwoordig pas op latere leeftijd gaan samenwonen en doordat samenwoonrelaties tegenwoordig eerder en vaker worden verbroken.

Ja, het CBS geeft aan dat het aantal alleenstaanden snel toeneemt…

Het wordt tijd om aandacht te besteden aan dit onderwerp, gerelateerd aan burgerlijke staat. Vooral omdat men op een verkeerde wijze tot becijfering komt en er daarna vervolgens verkeerde conclusies trekt over het aantal singles.

Hoe de vork in de steel zit:

Een alleenstaande hoeft géén single te zijn

Journalisten interpreteren de statistische gegevens die ze van het Centraal Bureau voor de Statistiek halen verkeerd. Vervolgens schrijven ze een smeuïg en spraakmakend persbericht. Bloggers en datingsites op hun beurt nemen de berichten over, niet wetende dat de cijfers werden verdraaid.

Resultaat: door velen wordt ten onrechte een forse toename van singles verondersteld.

Het probleem is ontstaan omdat het woord single in de plaats van het woord alleenstaande wordt gebruikt. Het zijn echter geen synoniemen, ze hebben een verschillende betekenis!

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de alleenstaande een alleenwonende; iemand in een eenpersoonshuishouden. Of deze persoon nu wel of geen relatie heeft wordt niet geregistreerd.

Wel levert het CBS getallen over het aantal gehuwden, ongehuwden, gescheiden mensen, weduwen en weduwnaars. En natuurlijk of een meerpersoonshuishouden al dan niet ook uit kinderen bestaat.

Maar je vindt dus absoluut geen statistische cijfers over het aantal singles. Ik heb het voor de zekerheid geverifieerd bij het CBS door ze te bellen: ze weten het echt niet!

Dus er is geen toename van het aantal singles?

Jawel, ik denk dat er toch meer singles bijkomen, alleen niet in zulke spectaculaire aantallen als journalisten willen. Het feit dat er meer scheidingen zijn zou een single-toename kunnen verklaren. Datingsites blijken bovendien meer aanwas van singles te hebben. En er zijn ontwikkelingen gaande op de singlesmarkt; zie bijvoorbeeld de nieuwe vormen van daten en de discussies in magazines en fora. Ja, onze cultuur verandert ook op het gebied van relaties.

Het is me echter onduidelijk hoe snel het aantal singles werkelijk toeneemt, want daar zijn immers geen correcte cijfers over te vinden. Daarom mag je de hype over het groeiend aantal singles in de media met een flinke korrel zout nemen…

Ik hoor graag jouw mening. Vind jij de berichten ook overdreven of denk je dat er wel degelijk een statistische, explosieve toename is van vrijgezellen? Plaats je reactie hieronder!

Gerelateerd:

 • Extra Aantrekkingskracht door Vriendin? (Onderzoekresultaat) (6)
  In het artikel eerder heb je gezien dat liegen onverstandig is voor het vrouwen versieren. Je wilt niet liegen, het werkt niet en het is onnodig voor succes met vrouwen. Je kunt dus eerlijk zijn over het feit dat je vrijgezel […]
 • Valentijnsdag – Uitslag van onderzoek Valentijnsdag (1)
  Tot gisteren kon je door te stemmen laten weten of je iets van plan was met Valentijnsdag. Bedankt voor het stemmen! Ik ben eigenlijk best tevreden met de uitslag. Slechts 36 % van de stemmers doet iets met Valentijnsdag. En […]
 • Valentijnsdag – Wat Doe je met Valentijnsdag? (3)
  Graag wil ik weten of je iets met Valentijnsdag gaat doen, al dan niet als vrijgezel. Laat het me weten door te stemmen, zie het keuzelijstje hieronder. Ik ben benieuwd... Breng je stem uit: Wat doe je met […]
 • Relaties – Een Relatie is meer dan Aan of Uit (19)
  Teveel mensen zien hun liefdesleven te zwart-wit. Ze hebben geen realistisch beeld en hebben daardoor moeite om zowel als vrijgezel als in een relatie hun liefdesleven te doorgronden en te verbeteren. Op het moment dat […]
Aantal singles neemt schrikbarend toe? (Hype!)
Trefwoorden:             

12 reacties op “Aantal singles neemt schrikbarend toe? (Hype!)

 • Ik heb wel het idee dat relaties maar al te gemakkelijk worden beëindigd tegenwoordig. Ook het samen kopen van een huis, kinderen, trouwen etc. geeft geen garantie dat je voor altijd samen blijft. Zodra de sleur om de hoek komt kijken, gaan mensen twijfelen. Ik denk ook dat de moderne vrouw, die heel de dag door leest in blaadjes en op internet(fora) over relaties, en hoe de perfecte partner moet ogen en zich moet gedragen, sneller begint te twijfelen en de knoop doorhakt.
  Persoonlijk denk ik dat de prins (prinses) op het witte paard niet bestaat en liefde iets tijdelijks is. Onvoorwaardelijke liefde kun je (denk ik) alleen voelen voor je bloedverwanten.
  Mensen hebben zulke hoge verwachtingen tegenwoordig, wat dus automatisch leidt tot meer relatiebreuken, dus meer singles.
  Just my 2 cents….

 • Om hier een peiling over te geven is teveel voor nodig, met o.a. hoe de levensituatie van hoe zo’n persoon in zijn / haar priveleven leeft. Dat heeft het CBS niet.

  In geval van scheiding is er vaak zelfs een extra single in het spel die juist de scheiding veroorzaakt. Dus die single is dan ook geen single meer. Dus juist 1 minder.

  De betekenis van het “Single zijn” is eigenlijk ook erg onduidelijk.
  Volgens mij rekenen zij dat onder alleenwonenden. En die gegevens hebbens ze al snel bij de plaatselijke Gemeenten gehaald. Maar daarom is het niet altijd een “single situatie”.

  Voor mijn begrip is Single: Geen relatie hebben, een alleenstaande zijn, alleenwonende en ….helemaal alleen door het leven gaan. Dan wordt het aantal “singles” zeldzamer.

 • @ Joel,

  Dat zouden allemaal oorzaken kunnen zijn dat er eerder en meer relaties worden verbroken.

  Het is dus de kunst om de relatie leuk te houden. Als je de sleur kunt voorkomen en beide partners hebben realistische verwachtingen, dan heeft de relatie veel meer kans van slagen.

  Af en toe zal ik ook bloggen over het goed houden van je relatie…

  @ Dirk,

  Haah! Inderdaad, als een huwelijk of samenwoonrelatie wordt verbroken omdat een van de partners een relatie met iemand anders aangaat, blijft het aantal singles hetzelfde.

  Bedankt voor de reacties!

 • Hallo,

  Jullie hebben gelijk met de informatie die jullie hierboven geven. Maar wat ik me afvraag: Zijn deze statistieken voor een Veroveraar echt belangrijk. Ik denk niet dat deze voor een goede Veroveraar belangrijk zijn (al is het natuurlijk moeilijk om een onderscheid te maken).

  Eigenlijk is deze blog meer een ondersteunende blog. Hij dient meer de mannen die nog aan hun aanpak moeten werken. Dat zou ik dan ook willen vragen aan Victor:

  Op welke manier kunnen wij de gegevens die je hierboven beschrijft in ons voordeel gebruiken (als dat al mogelijk is)?

  Als het op Veroveren aan komt, en er zijn vrienden bij, dan kan ik die soms gebruiken. Als hun aanwezigheid in mn nadeel kan werken, trek ik me meestal niks aan. Wat ik probeer te zeggen is.. Veroveren is toch meer een ding voor ieder op zich. In welke mate moeten we dan waarde hechten aan deze gegevens over singles?

  Groeten Rik

 • Zou het niet ook hier iets mee te maken hebben? Ja natuurlijk die peter weer;)

  ‘Vrouwen narcistischer en egocentrischer dan ooit’

  AMSTERDAM – Leuk, emancipatie, maar veel aardiger worden vrouwen er niet op: ze zijn egocentrischer en narcistischer dan ooit, zo blijkt uit een Britse studie. Vrouwen zouden anno 2009 tot tweederde narcistischer zijn dan 20 jaar geleden.

  © ANP
  Vrouwen denken nog net niet dat de hele wereld om hen draait, maar veel lijkt het niet te schelen. Uit onderzoek van twee vooraanstaande Britse psychologen, onder 37000 studenten, blijkt namelijk dat vrouwen denken dat ze slimmer, getalenteerder en aantrekkelijker zijn dan in werkelijkheid het geval is.
  Daar komt bij dat dames enorme eisen stellen aan zichzelf, hun levens en iedereen die daarin voorkomt. Voor 10 procent geldt dat deze instelling een dermate grote rol speelt, dat gesproken kan worden van een persoonlijkheidsstoornis.

  Dat meldt de Daily Mail dinsdag.
  Maatschappij
  Jean Twenge en Keith Campbell, die het onderzoek uitvoerden, ontdekten dat de verandering het resultaat is van de maatschappij, waarin de nadruk tegenwoordig ligt op materiële rijkdom, uiterlijk en de sterrenstatus van celebs.
  Dit gaat zo ver, menen de psychologen, dat de samenleving bij iedereen narcistische trekjes naar boven zou brengen.
  Belangrijker
  Het zou daarbij vooral gaan om symptomen als jezelf zeer belangrijker vinden, geloven dat je unieker (beter) bent dan anderen, de drang om aanbeden te worden en denken recht te hebben op bekendheid, rijkdom, succes, geluk, een speciale behandeling of afgunst van anderen.
  Dit soort mensen zouden in de regel ook slecht tegen kritiek kunnen en kampen met een gebrek aan inlevingsvermogen.

  © NU.nl/Pauline van Lintel

 • Victor 😀

  Ik wou even iets anders zeggen!
  Ik heb al heel veel succes geboekt met vrouwen en voor mij is het zo makkelijk geworden dat ik nu verder aan het kijken ben !
  Hiermee bedoel ik andere mannen helpen die er moeite mee hebben !
  Bij de meeste zie ik dat zelfs voordat ze een meisje aanspreken al helemaal kapot zijn, dit komt (na een tijdje kijken en vragen aan vele mannen) door hun gedachten! Door dat stemmetje in hun hoofd ! We weten nou eenmaal allemaal dat je je gedachten kan veranderen, de man die islamitisch is en in Afghanistan woont denkt anders dan de man in Europa ! Dat stemmetje kan je veranderen en dat is het echt waard want je kan het laten zeggen wat jij wil ! Als jij een vrouw ziet zegt dat stemmetje allemaal dingen om jou af te schrikken, want hoe word je anders onzeker en durf je niet naar der toe te lopen en te praten dat snap ik niet????? Het komt waarschijnlijk door dat stemmetje ! Kan je hierover nog bloggen misschien want de meeste mannen zijn niet eens zover omdat ze simpelweg niet eens een vrouw aan kunnen spreken ! En ja je hebt een boek gemaakt om aanspreeksucces te verhogen en te verbeteren maar er is nog altijd iets dat die mannen tegenhoudt en ik weet nou niet presies WAT maar ik heb het vermoeden dat het STEMMETJE IN JE HOOFD er iets mee te maken heeft!

 • @ Rik,

  Nee, statistieken zijn niet belangrijk voor de VrouwVeroveraar. Toch wil ik af en toe mijn perspectief geven op wat er in de krant en op internet over zulke onderwerpen verschijnt. Sommige mannen laten zich leiden door de onzin en hypes die ze voorgeschoteld krijgen. Dat kant tot allerlei vreemde denkbeelden en onzekerheden leiden.

  @ Peter,

  Ja, daar ben je weer.

  Er zijn allerlei redenen waarom het geen zin meer heeft om echt in te gaan op je blogreacties:

  – Je maakt jezelf ongeloofwaardig door generaliseren.
  – Je reacties / betogen staan vol met vooroordelen en vage bewoordingen.
  – Je neemt persberichten te serieus (zie mijn blogartikel).

  Met je huidige houding zul je waarschijnlijk moeilijk je echte potentieel benutten als man en als VrouwVeroveraar. Het is aan jou om op deze manier door te blijven gaan of eindelijk eens een andere weg in te slaan…

  Ik vraag je vriendelijk om geen reacties meer te plaatsen op mijn webblog. Aantrekkingskracht.com is niet bedoeld om vrouwen in een negatief hokje te plaatsen. Het maakt me verder ook niet uit of je het daarmee eens bent of niet.

  Wellicht zijn er andere fora en blogs waar je inbreng wel op prijs wordt gesteld.

  @ Aaron,

  Zoals je aangeeft is het Veroveren moeilijk met een negatieve gedachtestem; zie mijn E-coachsysteem pagina 70 t/m 74. Aan de gedachtestem zal ik misschien ook nog een artikel wijden.

  Ja, er is genoeg te schrijven, blijf dus mijn weblog en nieuwsbrieven volgen… 🙂

 • Het probleem bij de meeste mannen is dat ze niet lekker in hun vel zitten en zo vrouwen echt afschrikken. Zelf heb ik toch de stap gezet om mezelf te verbeteren en heb de boeken van Victor gekocht en gelezen!!

  Man ik ben nu zo blij dat ik weet waar alles lag en de eerste stap heb ik al overwonnen! Ik ben er mee bezig. Mijn stapjes gaan nu steeds beter en krijg al leuke reacties. Wie denkt dat die zo een veroveraar wordt komt bedrogen thuis, werk eraan en je zal zien dat jij de vruchten plukt!

 • Single zijn is zo slecht nog niet. Je kunt je eigen tijden invullen en lekker doen wat je zelf wilt zonder er verantwoording voor af te leggen. Andere kant is lekker knus op de bank met een vrouw in je armen ook lekker. Ik denk dat je die keuze zelf maakt of je bij iemand wilt zijn of niet. Op het moment heb ik de smaak weer lekker te pakken, ik heb in 1 maand tijd 4 afspraakjes. Het moeilijke is kiezen welke vrouw het beste in je leven past… Ik wil gewoon een lekkere vrijblijvende flirt op het moment en lekker met veel vrouwen wat afspreken. Ook dit zorgt ervoor dat je je zelf niet in een hokje plaats en een verhouding een obsessie gaat worden. Je bent gewoon een veel leukere man als je de vrouw de keuze laat of ze in je leven wilt.

 • Eigenlijk dacht ik dat het aantal singles vooral te maken had met de vergrijzing, dus veel alleenstaande ouderen die verweduwd zijn, zeker geen eeuwige vrijgezellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *