Aandacht, de mens is er dol op. Maar wat als de aandacht die je voorheen kreeg plotseling wegvalt, door een relatiebreuk bijvoorbeeld?

Trouwe cursist Wilco stelde hierover deze vraag:

Mijn relatie is voor 3 weken terug stop gezet en merk aan mezelf dat ik behoorlijk last heb van aandacht tekort. Ik ben telkens op zoek naar aandacht. Heeft er iemand even tips wat ik hier aan doe?

Had mezelf helemaal anders ingeschat. Zoals hoe ik hier mee om zou gaan. Het vreet behoorlijk aan me. Ik krijg weer gevoelens van spijt en daar moet ik echt vanaf. Pf had niet verwacht dat het zo zou gaan tegenvallen.

Ik wil weer gewoon doen maar gedraag me nu een beetje als iemand die behoorlijk in schaarste leeft.

Bedankt dat je deze reactie hebt geplaatst bij het artikel ‘Schaarste versus overvloed‘. Ik weet zeker dat meer mensen kampen met aandachtstekort.

Het gezonde verlangen naar aandacht

Zoals ik al eerder aangaf, ieder mens krijgt graag aandacht. Het is een gezond verlangen. En zeker na een relatiebreuk word je je extra bewust van de behoefte aan aandacht.

Niet alleen dat, de aandacht die je van je ex kreeg is plotseling weggevallen. Gevoelsmatig is er een gapend gat ontstaat; de schaarste aan aandacht.

Dit gecombineerd met liefdesverdriet, maakt dat je heen en weer wordt geschud in heftige emoties. Woede, verdriet, spijt, teleurstelling en hoop. Maar houd vol, dit hoort bij het verwerkingsproces!

Trouwens, dat je jezelf anders had ingeschat geeft aan dat je jezelf nu beter leert kennen. Positief, zolang je het jezelf niet kwalijk neemt of jezelf veroordeelt.

Accepteer eerst het tekort aan aandacht

Ontkennen van de aandachtsbehoefte werkt niet. Zo werk je juist onbewust gedrag in de hand, om alsnog te krijgen wat je nodig hebt. De kans is zelfs groot dat je negatieve aandacht trekt.

Bijvoorbeeld door een probleemvrouw aan te trekken, gevaarlijke toeren uit te halen of ruzies uit te lokken. Dat wil je niet.

Je hebt liefdesverdriet, je mag liefdesverdriet hebben. Eis niet dat je als een robot functioneert: ‘gewoon doen’. De eerste paar weken kunnen extra heftig zijn voor je gevoel. Natuurlijk mag je jezelf tijd gunnen om als het ware af te kicken van de relatie en de bijbehorende aandacht.

Maar nu dringt zich de vraag op: kan de behoefte aan aandacht samen gaan met het toepassen van het Overvloed-concept?

Jazeker!

De primaire bron van aandacht ben jij

Je wordt onafhankelijker door het Overvloed-concept toe te passen, zoals je hopelijk hebt gezien in de derde les van mijn gratis cursus vrouwen Veroveren. Het concept maakt dat je steviger in je schoenen staat.

Je hoeft dan niet meer te leunen op anderen, je bent immers zelf de primaire bron van plezier en geluk. En jazeker, je bent zelf ook de voornaamste bron van aandacht!

Jij bent er altijd voor jezelf, je staat altijd voor jezelf klaar. Want je bent jezelf heel dierbaar, toch? Houd dat goed voor ogen zodat je beter de ups en downs in je leven kunt incasseren.

Let op: ook de dalen en dieptepunten horen in het leven. Maar deze worden minder diep door structureel aan actieve zelfverbetering te doen. En de hoogtepunten worden hoger en hoger…

Oplossing: jezelf aandacht schenken

Je snakt naar aandacht? Je voelt je verlaten, eenzaam? Je bent verdrietig door de relatiebreuk, je hebt af en toe zelfs spijt? Beschouw deze als waardevolle signalen. Feedback: besteed meer aandacht aan jezelf.

Juist op de moeilijke en pijnlijke momenten kun je tot inzicht komen dat je sterker bent dan je dacht. Een tegenslag is geen tegenslag meer, maar een vuurdoop die je doorstaat om verder te komen dan ooit tevoren!

Ik spreek uit ervaring…

6 Tips voor meer aandacht voor jezelf

Graag geef ik een aantal tips om je snel op weg te helpen. In willekeurige volgorde:

#1. Neem een uitgebreide warme douche of bad. Wees je er volledig van bewust dat je jezelf dit gunt.

#2. Zet op papier wat je gedachten, overwegingen en doelen zijn. Luister aandacht naar jezelf.

#3. Laat je masseren door een professionele masseur. Weet dat jij dit voor jezelf gereld hebt.

#4. Breng jezelf geregeld in diepe ontspanning. Neem rust zodat je eigenwaarde, kracht en creativiteit toeneemt.

#5. Sport vaker, word je ervan bewust wat het met je lichaam en psyche doet.

#6. Start met een hobby, boek, cursus, training of wedstrijd. Ga de uitdaging aan om jezelf verder te ontwikkelen.

Met deze tips geef je jezelf wat je nodig hebt. Natuurlijk hoeft het daar niet bij te blijven. Spreek ook vaker af met vrienden en familie. Ongetwijfeld heb je ze wat minder aandacht geschonken toen de relatie nog aan was. En zij zullen er voor jou zijn, dat doet je ook goed.

Veel sterkte!

En ik hoor graag wat je met de tips doet. Plaats je reactie hieronder.

Gerelateerd:

 • Ze zoekt slechts mannelijke aandacht (pas op!) (7)
  Vandaag een artikel over vrouwen die mannelijke aandacht zoeken. Want afgelopen week ben ik weer eens beet genomen door een aantrekkelijke flirter met zeer uitgekiende flirttechnieken. Dit keer door een prachtvrouw werkzaam in […]
 • De vrouwelijke aandachtzoeker (die verder NIETS met je wil) (11)
  Heb je het vorige artikel gezien over vrouwen die slechts mannelijke aandacht zoeken? Ontdek daar de eerste 2 herkenningssignalen van de misleidende, vrouwelijke aandachtzoeker. Deze vrouwen zijn heel handig in manipuleren […]
 • Gesprekken met vrouwen – Ga Geen Competitie Aan met Andere Mannen (14)
  Beste Victor, Bedankt voor je E-cursus. Ik ben over laatst naar een leuk meisje gestapt en het klikt al goed met haar. Maar er is een probleempje. Ze praat vaak over andere mannen en ik weet nooit goed hoe ik hierop moet […]
 • Is de Liefde Gemakkelijker voor Vrouwen? (65)
  Denk jij dat de liefde gemakkelijker is voor vrouwen? Echt? Blijf lezen... Op mijn blog geef ik diverse tips voor een beter liefdes- en seksleven. Dat is mooi, alleen het is nog mooier dat mensen inhoudelijk reageren en […]
Aandacht – Hoe krijg je snel meer aandacht? (6 handige tips)
Trefwoorden:         

18 reacties op “Aandacht – Hoe krijg je snel meer aandacht? (6 handige tips)

 • Heb mezelf de hele dag aandacht gegeven 🙂 Merkte inderdaad dat ik het overal ging zoeken behalve bij mezelf. Af en toe doe je een beetje raar als je niet goed weet hoe je er mee om moet gaan.

 • Mooi artikel Victor!
  Ik leef zelf al langere tijd in absolute harmonie met mezelf, en weet daardoor mijn vrijgezellenbestaan te waarderen voor wat het is. Mijn leven zou misschien kleurrijker zijn met een vriendin, maar ik weet dat ik dat niet persé nodig heb om gelukkig te zijn. Deze blog sluit volledig aan bij hoe ik me voel over deze zaken, en ik vind het toch mooi om te zien hoe jij dit doorgrond, en het voor anderen inzichtelijk weet te maken.
  Ik denk dat niet alleen Wilco zich erg gewaardeerd voelt door deze blog, maar dat menig vrijgezel zich hiermee herkend en begrepen voelt. Bedankt voor alles wat je voor je cursisten overhebt!

  Jasper

 • Juiste artikel op het juiste moment ! 🙂

  Het afgelopen jaar heb ik veel van mij tijd en energie gestoken in het zoeken naar mijn existensie, naar wie ik ben en waar ik in geloof.
  Ik nam boeken door van Deepack Chopra, Dr. Wayne Dyer en Echart Tolle. Deze personen spreken over spiritualiteit. Aangezien ik religieus opgevoed ben, voel ik me ook tot spiritualiteit aangetrokken. Daarbij gaat het dan vooral om het in harmonie leven met iedereen en een mentaliteit hebben van ”hoe kan ik anderen dienen” en ”zet de ander op de eerste plaats, en handel niet vanuit je ego”

  Als ik vanuit dit concept leef, en dat doe ik vaak, dan voel ik me heel rustig; je kunt zeker zeggen dat ik dan een innerlijke rust heb, omdat ik me geen zorgen meer maak om mijn dingen. De focus ligt niet meer op hoe kan ik mijn behoefte bevredigen en daar zit een geheime rust in.

  Maar…
  Dit concept beperkt mij ook voor het ZELF mogen genieten en verlangen. Dit komt dus omdat ik dan een mentaliteit heb van begeerteloosheid en de ander op de eerste plaats zetten. In mijn onderbewust kan ik dus geen vrede vinden met Victor’s les: ”Het gezonde verlangen naar aandacht”

  Mijn innerlijke probleem zit dus in de dualiteit:
  Mezelf op de eerste plaats zetten VS De ander op de eerste plaats zetten.
  Ik ben er al bijna een jaar mee bezig en ik weet nog steeds niet wat ik met deze vraag aan moet.

 • Erg mooi beschreven Victor. Heel herkenbaar ook, wanneer een relatie is uit gegaan. Heb de door jou beschreven zaken recentelijk ook precies zo ervaren en (deels onbewust) de zes stappen ter remedie uitgevoerd. En inderdaad: je wordt er veel sterker & zelfbewuster, onafhankelijker door. Zo zeer zelfs, dat m`n ex, die zelf (zoals alle vrouwen) ook gek is op aandacht, na een maand smekend bij me terug kwam. Ze had (hoe weet ik niet want we zijn geen vrienden middels dit kanaal) via Facebook vernomen dat het prima met mij ging, en dat ik een vervuld leven genoot. Dat heeft haar kennelijk aan het denken gezet, waardoor ze in een maand 180 graden is gedraaid.

  Of ik haar terug wil, weet ik nog niet, ik denk dat we eerst maar eens rustig moeten aftasten, maar feit is wel dat je door bij jezelf terug te komen, iets uitstraalt (overvloed!) en vrouwen ruiken dat, dát maakt aantrekkelijk; niet de man die naar (negatieve) aandacht blijft zoeken bij z`n ex, of andere vrouwen.

  Natuurlijk is het geen garantie om je ex terug te winnen (als je dat zou willen), maar het is denk ik wel de enige manier (uitgaande van een `normale` en `niet-foute` vrouw). Paradoxaal is het wel: als je je er bij neerlegt dat je klaar bent met je ex, en verder gaat met leven (lees: de zoveel andere leuke vrouwen) word je juist weer aantrekkelijker voor je ex (naast die andere vrouwen). Om bij het onderwerp van Victor te blijven: je aandacht verleggen, trekt het weerlegde onderwerp van aandacht juist aan, naar jóú toe.

  @Rachid: zie het zo: je kan de ander beter dienen als je eerst zelf je zaken goed op orde hebt. Wat daarvoor nodig is, is dat je aandacht voor de ander niet ten koste gaat van jezelf. Je hoeft je dus helemaal niet schuldig te voelen, jezelf op 1 te zetten. Daardoor kan je de ander, uiteindelijk, juist meer geven.

 • ik vind dit ook een erg mooi artikel. ik ben de laatste tijd erg vooruit gegaan vind ik zelf. heb al een paar keer echt die vriendschap met mezelf kunnen voelen. .
  als je echt in balans bent krijg je zon appart gevoel van binnen. ineens lijkt alles te kloppen. vaak denk ik dan aan waar ik sta in mijn leven en hoeveel geluk ik eigenlijk heb dat ik hier op deze wereld mag rondlopen. anderen zullen zich hier vast wel in herkennen.

  jammer genoeg heb ik nog veel te doen. ik kon het toen ik begon met de cursus niet goed van mezelf hebben waarneer ik zenuwachtig was, ik heb mezelf hier behoorlijk mee beschadigd. ik heb nu geleerd dat het belangrijk is om onvoorwaardelijk van jezelf te houden, al helemaal van de onzekere jij.

  @ Rachid

  Ik ben zelf niet religieus, maar ik begrijp wat je bedoeld. Ik geloof er niet in dat je de andere op de eerste plek moet zetten, maar ook niet jezelf. in principe is iedereen namelijk gelijk. zoek eens wat op over ego-centrisme, oftewel het belangrijk maken van jezelf en/ of je verlangens. alle problemen in de wereld komen hier eigenlijk uit voort.
  probeer oog te hebben voor de behoeften van anderen zonder jezelf uit het oog te verliezen. niet het een of het ander. het gaat om evenwicht denk ik.
  ik hoop dat je er wat aan hebt.

 • Ik zit ook over iets heel anders in.

  Ik heb nu 3 keer een relatie gehad. Ik concludeer hieruit dat ik nadat ik aan de aandacht van de vrouw gewend ben van de desbetreffende vrouw ben verslapt mijn interesse in haar.

  Nu denk ik bij iedere vrouw die ik zie: nee ga er maar niet achter aan, je wordt er niet gelukkiger van. Wel op korte termijn maar op lange termijn hou je het toch niet vol met haar.

  Ik wil niet eens aan een relatie met iemand denken, 4 weken nadat het uit is, maar ik merk wel mijn gedachten over vrouwen op. En daar hekel ik mezelf aan. Waarom moet ik iedere keer aan alle nadelen van de vrouwen denken op lange termijn. Ik beperk mezelf in mijn doen en laten. Waarom kan ik over die onnozel dingen in zitten.

 • soms vraag ik me wel is af als je mee doet aan sport wedstrijden zou je dan nog tijd kunnen hebben voor een succes volle liefdes leven

 • @ Wilco,

  Graag gedaan! 🙂

  En ik ben blij dat je jezelf weer meer aandacht bent gaan schenken.

  Het proces van ups en downs zal blijven, toch kun je op deze manier de trend verder naar boven inzetten…

  @ Rik, Japser,

  Bedankt voor de complimenten! 🙂

  @ Rachid,

  Er is een middenweg…

  Het hoeft geen geen kunst te zijn om de ander te dienen, of de ander op de eerste plaats te zetten.

  Even kort door de bocht: het gaat om het algemene belang. Daarom is het ook van belang dat je goed voor jezelf zorgt.

  Proberen je behoeftes weg te drukken, maakt juist dat je uiteindelijk ver uitschiet in het bevredigen van behoeften… Pas op! 🙂

  @ Jan,

  Ook bedankt voor het compliment.

  Alles wat je op facebook zet, kan door anderen in of meerdere maten gezien en gelezen worden. Het hangt af van de Facebook-instellingen, kijk deze goed na.

  Zelfs al heb je de instellingen op maximale privacy gezet, zelfs dan is er nog geen volledige afscherming.

  En wat je zegt, het Overvloed-concept werkt krachtig…

  @ M.,

  Ik krijg zoveel complimenten, leuk! 🙂

  Onvoorwaardelijk van jezelf houden, altijd voor jezelf klaarstaan, zelfacceptatie, zo belangrijk. En dat heeft ook zijn uitwerking op je liefdesleven (onder andere).

  @ Wilco,

  Een relatie kan je meer zelfinzicht geven, daarom kan een (liefdes)relatie zo waardevol zijn. Deze kan je een spiegel voorhouden en je persoonlijke ontwikkeling versnellen.

  Dat je NU niet aan een relatie wil is niet vreemd. Je bent nog bezig met het verwerken van de vorige; vermoedelijk is dat de reden waarom je meteen aan ‘nadelen’ denkt…

  En vrijgezel zijn heeft ook zijn voordelen, daar mag je van genieten 🙂

  Dus laat het even los, trek geen conclusies. Bekijk jezelf pas weer na een tijdje uitwaaien, dansen, sporten en plezier maken.

  @ H1,

  Hangt er vanaf hoe intensief je sport. Topsport kan vaak nadelig zijn voor zowel je liefdesleven als je gezondheid.

 • @Victor,

  Ik kan niet veel anders doen dan je gelijk geven.

  Ik ben zo aan het opknappen joh. Het was in de tram met regenachtig weer, kzat een beetje down te zijn toen ik plots aan een artikel van je moest denken :p – de blauwe en de rode pil. Ineens dacht ik: f.ck them, ik ga gewoon voor de positieve pil. En nadat de knop was omgezet ging er van alles zoveel makkelijker. Benieuwd hoe lang dit door blijft gaan.

 • @ victor
  wat is het beste dan om te doen ? toch mee doen met wedstrijden of gwn lekker traine voor mij zelf en er goed gezond uitzien en lekker vrouwen versieren ?

 • de grootste ramp van een relatiebreuk is het wegvallen van je dagelijks patroon, vergelijkbaar aan je baan verliezen, met je partner heb je een soort van dagelijks programma, als dit wegvalt, heb je ineens tijd over die je zo 1, 2, 3 niet weet in te vullen, vooral als je verder weinig afleiding hebt is dit vervelend, zodat het gemis van je relatie extra opvalt.

  Wat ook meestal de grootste ellende is, is dat een relatie ophoudt als je al slecht in je vel zit, zodat dit er nog bovenop komt, als het geweldig met je gaat (gezondheid, werk, geld,ect) dan heeft je relatie ook geen problemen/onzekerheden, gaat het slecht op je werk, je familie e.d. dan heeft je partner er niet meer zoveel zin in en gaat op zoek naar een ander die wel in de succesfase van zijn leven zit.

  De beste manier om er bovenop te komen is ‘ get a life’ zorg dat je bestaan goed op orde is, dan komen de leuke vrouwen vanzelf

  1. Tanja, dat klinkt niet goed!

   Tip: verdiep je in het onderwerp autisme (mocht je dat nog niet hebben gedaan). Je kunt hem misschien op zo’n manier beïnvloeden/helpen zodat hij meer aandacht aan jou schenkt.

   Veel sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *