Huissleutel, het symbool van op jezelf wonenOp jezelf wonen? Een van de belangrijkste momenten in het leven van een mens, is het moment dat je op zichzelf gaat wonen. Vragen als “Wat heb ik nodig nu ik alleen ga wonen en hoe voorkom ik een eenzaam bestaan?” liggen voor de hand.

Weg van ouders, broers, zussen. Het afscheid, het losmaken kan pijnlijk en zwaar zijn, maar het is vaak een flinke stap voorwaarts. In meerdere opzichten!

Wanneer een vrouw op zichzelf gaat wonen is dat vaak anders dan in het geval het een man betreft. Vrouwen blijken eerder het ouderlijke huis te verlaten. Vaak zijn ze ook beter voorbereid op zelfstandig wonen. Enige ervaring met koken en het huishouden, handiger in het opdoen van nieuwe contacten…

Sommige mannen gaan zelfs meteen samenwonen wanneer ze hun thuishaard verlaten. Ze wonen nooit op zichzelf, en wat mij betreft slaan zij daarmee een belangrijke fase over.

Door zelfstandig te wonen krijgt de man het duwtje in de rug dat hij vaak nodig heeft om onafhankelijk te leren leven; goed voor zijn mentaliteit. Zo kan hij de zogenaamde echte man worden en sluit hij beter aan op de zogenaamde echte vrouw.

De voordelen van bij je ouders wonen liggen voor de hand. Het avondmaal staat altijd klaar, je was wordt gedaan, je hebt vaak gezelschap. Het gevoel van eenzaamheid komt iets minder snel op door familie om je heen.

Maar natuurlijk kent niet-zelfstandig wonen ook een paar vervelende nadelen. Zie de artikelen: ‘Bron van weerstand als je haar mee naar huis neemt’ en ‘Sex zonder eigen huis’.

Op jezelf wonen geeft je liefdes- en sexleven een stimulans

Woon je nog niet op jezelf, alleen? Hopelijk ben je nu extra gemotiveerd om de stappen te ondernemen naar meer zelfstandigheid. Verhuizen en daarna alles zelf regelen kan een flinke klus zijn, maar het is lonend…

Vandaag een handreiking voor mannen die op zichzelf wonen, of van plan zijn om op zichzelf te gaan wonen. Ongeacht of het een studentenkamer, huur- of koopwoning betreft, hier vijf tips:

Op jezelf wonen tip #1.

Neem de tijd om te settelen

Want op jezelf gaan wonen is een flinke stap. Je zult meer stress ervaren omdat je in een nieuwe levensomgeving komt en een ander ritme moet aannemen.

Neem het jezelf niet kwalijk, want dat hoort erbij. Over een tijdje ben je je nieuwe leven gewend, echt!

Op jezelf wonen tip #2.

Haastige spoed is zelden goed

Zet jezelf niet onder druk om meteen een vrouw te scoren. Het is begrijpelijk dat je zo snel mogelijk wilt profiteren van de voordelen van op jezelf wonen. Ja, het is heerlijk om een aantrekkelijke vrouw naar je eigen plek te nemen! (Zie hierover mijn SexScoren-programma.)

Toch is haast niet goed, dat gaat namelijk ten koste van de vrijblijvende sfeer tijdens je ontmoetingen met vrouwen. Doe het rustig aan en je zult gemakkelijker en sneller een vrouw Veroveren.

Op jezelf wonen tip #3.

Breng eerst je sociaal leven op pijl

Gun jezelf de tijd om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Niet alleen met vrouwen, maar ook met mannen. Vriendschappen zijn belangrijk voor de psyche. Zij kunnen je ondersteunen wanneer nodig en je hebt vaker iets te vieren.

Daarbij, een goed sociaal leven helpt je om je minder afhankelijk op te stellen. Zoals je weet in de derde les van mijn gratis cursus Vrouwen Veroveren: leef in overvloed en niet in schaarste…

Op jezelf wonen tip #4.

Houd jezelf gezond

Voor een jonge man is gezondheid een vanzelfsprekendheid; het lichaam herstelt zich razendsnel.

Avondjes doorhalen? In een dag of twee ben je weer de oude. Weinig groente eten en veel snacken? Ach, daar merk je eigenlijk ook niets van. We blijven lekker door feesten!

Waarschuwing: op lange termijn zullen de gevolgen zich alsnog aandienen. Het leven is niet over als je een dertiger of veertiger bent geworden…

Dus volg mijn raad op:

 • Eet gezond, drink voldoende (schijf van vijf)
 • Neem regelmatig (nacht)rust
 • Houd je aan de ‘bewegingsnorm’
 • Doe geregeld aan sport

Op jezelf wonen tip #5.

Wees handig in het huishouden

Boek voor het schoonhouden van je huisJe hoeft geen prins te zijn in huishouden, maar je huis / studentenkamer schoon en opgeruimd houden maakt je aantrekkelijker voor vrouwen.

Een goede vriend van mij houdt zijn woning niet alleen schoon en opgeruimd, het is er ook erg gezellig. Dit heeft absoluut een positieve uitwerking op zijn Veroveringen…

Trouwens, wil je praktische tips voor het runnen van een goed huishouden? Het grote poetsboek van Diet Groothuis kan ik je van aanraden.

Woon jij op jezelf? Hoe bevalt het alleen zijn? En heb je tips voor de mannen en vrouwen die (nog niet) alleen wonen? Plaats je reactie hieronder!

Gerelateerd:

 • Feestdagen – Alleen met de Feestdagen? (deel 2) (48)
  Dit artikel is in eerste instantie geschreven voor de Winterse feestdagen. Maar het onderwerp is essentieel: je zelfstandigheid leren opstellen. Neem daarom dit artikel door. Dus ook wanneer de lente aanbreekt, de zomer en […]
 • SMS & whatsapp tips: voorkom deze 4 gevaarlijke fouten (71)
  In het vorige artikel heb je gezien dat Adrian, een trouwe en actieve bloglezer, een SMS stuurde naar een vrouw waar hij een oogje op had. Maar helaas reageerde ze niet, vervelend! Vandaag geef ik het resterende deel van mijn […]
 • 7 Simpele gezondheidstips voor mannen (krachtig) (4)
  Gezondheidtips op een site over aantrekkingskracht? Eh, waarom? Omdat je lichamelijke en al helemaal je mentale gezondheid als man ook van invloed is op jouw aantrekkingskracht. Is dat niet logisch? De meeste mannen nemen […]
 • Relatie houden problematisch? (11)
  De relatie houden volgt na het aangaan van de relatie. Uiteraard. De meeste mensen houden zich daarom pas bezig met het onderhouden van een relatie nadat ze er eentje zijn begonnen. Logisch! Toch is het verstandig om eens na […]
Op jezelf wonen? 5 tips voor op jezelf wonen
Trefwoorden:

17 reacties op “Op jezelf wonen? 5 tips voor op jezelf wonen

 • hee victor,

  ik woon nu bijna een jaar op mezelf, en dat is echt geweldig!
  het was wel even wennen, vooral nadat m’n toenmalige vriendin het uitmaakte, maar we woonden toch nog niet samen.
  de grootste tip die ik de mannen kan geven is om iedere dag tenminste tien minuutjes uit te trekken om alles een beetje op te ruimen, zo voorkom je dat alles gaat opstapelen, en dan krijg je een puinzooi waar je tegen aan ga hikken. en natuurlijk naast die dagelijkse tien minuutjes regelmatig de boel grondig schoonmaken.
  een andere tip met betrekking tot het veroveren is de inrichting van je woonkamer, zorg dat je een beetje een gezellige zithoek maak, waarbij je altijd naast een eventuele dame kan zitten, bekijk vantevoren even wat de eerste plaats is waar je normaal gesproken ga zitten, en richt de boel dan zo in dat je daar makkelijk naast kan zitten, dat maakt alles een stuk makkelijker:)
  en katten is een goede optie, een gecastreerde kater is meestal bijzonder aanhankelijk. behalve dat ze jou gezelschap geven als je alleen bent vinden vrouwen ze vaak erg schattig, en het levert altijd gespreksstof op;)

 • ik woon sinds kort ook op mezelf. Het is wel even wennen zeg, van te voren had ik hele plannen wat ik wilde doen maar waarschijnlijk iets te hard van stapel gelopen.

  Het huishouden is opzich geen probleem, van me ouders meegekregen om goed netjes te zijn, en ik vind het ook wel leuk. Nu weet ik tenminste altijd wat ik eet, kan ik van alles expirimenteren en alles naar eigen smaak doen.

  Ik kom zelf uit een gezellig groot gezin en dus is het wel heel erg wennen om ´s avonds thuis te komen en er is nobody. Het is gewoon stil. Dat zorgde wel voor eenzaamheid. Normaal gesproken ging ik ook regelmatig bij vrienden langs en kwamen vrienden geregeld ineens bij mij binnenvallen. Aangezien ik een heel eind uit de buurt ben gaan wonen voor mijn studie is dat ook niet meer zo.

  Uiteraard bezoek ik nu wel eens iemand maar een vriendschap heb je niet zomaar. Ik ken eigenlijk niemand en dat is goed wennen. Dat is voor mij een belangrijk punt om me nu op te focussen. En zoals victor ook zei, vriendschappen is belangrijk voor je psyche.

  Echte tips heb ik nog niet, het is allemaal een beetje te vroeg. Ik moet nog heel veel uitvinden en vraag me wel een beetje af wanneer je nu echt gewend raakt aan mijn nieuwe stekje. Welke periode is er bij jullie voorbij gegaan voordat je een beetje begon te wennen aan de nieuwe woning? 2 maanden, 4 maanden?

  owja, huisdier? nu nog even niet. Een konijn ofzo lijkt me ook wel grappig 🙂

 • Goede tips.

  Ik woon nu zo’n 3 jaar op mezelf. Net als Wilco kom ik uit een redelijk groot gezin en ben ik ook wat verder weg gaan wonen, in mijn geval voor werk. Dat was wel even wennen ja…
  Toen ik nog thuis woonde was er altijd wel iemand thuis en m’n vrienden woonde allemaal op loop afstand. Lekker makkelijk en dus altijd wel iemand in de buurt om wat mee te ondernemen. In het begin had ik nog wel wat moeite met het “alleen” zijn. Niemand thuis en ook geen vrienden meer om de hoek.

  De tip om eerst aan de sociale contacten te werken is echt een aanrader. Die heb je gewoon nodig. Ga opzoek naar een sportschool in de buurt, altijd goed voor de sociale contacten of bezoek eens een kroeg in de buurt en natuurlijk de groente boer of slager.
  Deze prefereer ik boven de supermarkt, niet alleen vanwege de kwaliteit maar om de sociale contacten. Met de groenteboer of slager maak je makkelijker een praatje als met de cassiere in de supermarkt waar alles snel snel moet. En andere mensen zijn meer geneigd mee te praten.

  Ik heb zelf ook een kat genomen, dacht dat het goed zou werken tegen het alleen zijn… Was Opzich ook wel zo maar op m’n appartement 2 hoog midden in de stad kon ik hem niet naar buiten laten wat een groot nadeel is gebleken want hij sloopte alles binnen. Daar zou ik dus goed over nadenken,vooral als je zelf niet vaak thuis bent. Het beessie heeft ook aandacht nodig,kan ook eenzaam zijn. Hardstikke leuk natuurlijk zo’n jonge kitten maar zijn je meubels er tegen bestand..???

  Dan heb je natuurlijk ook nog het financiële aspect.. Alles zelf betalen, huur/hypotheek , gas water licht enz enz. Dat is ook even wennen.. Minder geld om te stappen, kleding,telefoon, muziek enz. Daar heb ik zelf erg aan moeten wennen. Heeft me wel een jaartje gekost denk ik voor ik er echt aan gewend was.

  Gezond leven is ook erg belangrijk. Zelf koken is beter als altijd wat halen. Scheelt ook een berg geld!!! Kan je niet koken, vraag aan je ouders of in mijn geval oma hoe ze bijv die lekkere gehaktballen maakt of kipfilet zo lekker kruid.
  Een kookboek is ook altijd makkelijk en probeer eens wat uit….
  En je kan natuurlijk altijd een vriendin vragen om je bijv surinaamse nasi/bami of whatever te leren maken… Altijd leuk voor afspraakjes 😉

  T wordt een beetje een lang verhaal, misschien als ik later nog ergens opkom ik weer een reactie plaats. Ik kan het iedereen aanraden om lekker op zichzelf te gaan wonen want na een periode van wennen kom je er veel zelfstandiger uit. Ik heb nieuwe vrienden en mijn leven is totaal veranderd. Je bent minder “huiverig” om eens iets nieuws te proberen omdat je weet dat je de stap gerust kan maken want op jezelf wonen(wat toch een grote stap is) is je tenslotte ook gelukt..!!
  Bedenk goed wat je met je geld doet

 • O ik was nog niet klaar Hahaha sorry.

  Bedenk dus goed wat je met je geld doet want je kan het maar 1 keer uitgeven en in het begin willen pa en ma Nogwel bijspringen maar dat moet niet te lang duren. Niet alleen van hun maar vooral ook voor jezelf. Als je iedere maand moet bellen om om geld te vragen is slecht voor je zelfvertrouwen..!!

  Vraag ook collega’s of vrienden om eens bij je bijv voetbal te komen kijken of te gaan stappen. Kleed je huisje een beetje aan. Fototje aan de muur van vrienden en familie, plantje al dan niet nep. Vrolijkt de boel wat op.
  Vrouwen kijken naar hoe je huisje eruit ziet en vinden dat soort dingen leuk.

  Succes

 • vanavond op ontdekkingsreis geweest in de buurt, geweldig mooie kroeg/eetcafe ontdekt. Dat is nou leuk om te weten in de buurt 🙂

 • @ Wilco,

  Dus op jezelf wonen is voor jou een grotere stap doordat je uit een groot gezin komt. Maar daar kan je ook doorheen komen.

  Een konijn? Ze zien er schattig uit, maar ze zijn niet echt knuffelig en hebben weinig gevoel voor humor 😉

  Als ik wat vaker thuis zou zijn… geef mij maar een poes!

  @ Barry,

  Bedankt, waardevolle reacties met goede tips!

  @ Wilco,

  Goed bezig! Leer sowieso de leuke tentjes en winkels kennen in de buurt. Niet alleen goed voor je sociaal leven, je kunt er ook zomaar een leuke vrouw ontmoeten 🙂

  Hoelang duurt het gewenningsproces? Er is geen standaard aantal weken of maanden te geven. Het hangt er onder andere vanaf of je nieuwe stek goed bevalt, in hoeverre je gemakkelijk nieuwe contacten kunt opdoen en of je jezelf goed kunt ‘zelf managen’.

  Trouwens, sommige mensen gaan juist reizen om het nieuwe te ervaren. Zij blijven liever niet lang op een plek hangen/wonen. Zij zijn daarom nooit klaar met wennen…

  Stel jezelf geregeld de vraag hoe je meer kunt genieten van het onwennige gevoel. Ooit komt er een tijd dat je weer naar een vrije periode als deze verlangt.

 • pfoe het zit de laatste tijd niet heel erg mee..
  het heeft misschien niet zo veel met veroveren te maken, maar ik schrijf het graag even van me af.

  het veroveren gaat zo zn gangetje, doe het de laatste tijd wat rustiger aan. ik ken wel een paar dames die ik wekelijks spreek. kom er ook wel genoeg tegen met vakantiewerk, en sportschool ed.
  maar nou ben ik net goed over erg liefdesverdriet heen aan het komen en een depressie die erna kwam, heb ik steeds slaande ruzie met mn ouders.

  ze zitten de heletijd op mn huid, waardoor ik het contact met ze liever mijd. daar worden ze dan weer kwaad over omdat ik weinig contact met ze zoek. ze begrijpen niet dat dat het alleen maar vervelender maakt voor mij.
  ze zeggen vaak dat ik te weinig met vrienden onderneem. dat vind ik dan ook niet lekker voor mn zelfvertrouwen. ik neem vrienden ook helemaal niet graag mee naar huis vanwegen mijn ouders, vrouwen dus ook niet. ik heb soms echt zon hekel aan mn ouders. het zal ook wel aan de leeftijd liggen…

  maarja eigenlijk gooien ze me uit huis(niet dat ik het daar mee oneens ben). ik zie er eigenlijk wel naar uit. ik hoop dat ik mn leven en liefdesleven dan wat beter op orde krijg.

 • Maak je slaapkamer zo gezellig mogelijk en hou ze steeds opgeruimd. Verf de muren desnoods in een warme kleur.
  Zorg er ook voor dat je huis overal lekker ruikt. Gebruik daarvoor luchtverfrissers.
  Ook een boekenkast met boeken geven een intellectuele indruk, en heb je weer gespreksstof.
  Als je een instrument speelt, zorg dan dat die gebruiksklaar staat.
  Gebruik ook grote vloerkleden. Dat geeft een vol gevoel en gezelligheid aan je huis.

  Vraag ook tips aan vrouwen hoe je je huis beter zou inkleden. Vrouwen geven graag raad en voelen ze zich beter thuis 😉

  Zoals al gezegd … Leer koken! Ik ben een pasta-specialist (ik ben een Italiaan 🙂 ) Alle vrouwen lusten pasta, is gezond en en je kan het met alles combineren. Als een vrouw verzot is op scampi’s, dan maak je pasta met scampi’s, is ze gek van groenten, huppekee … groentjes erbij … Heeft ze liever iets anders, Magic Google is de oplossing! Daar vind je inspiratie genoeg 😉

  Bij mij werkt dit allemaal goed. Maar wat volgens mij het belangrijkste is … Doe elke dag de afwas, zorg dat je wc en badkamer proper is en richt je huis zo praktisch en gezellig mogelijk als je kan!

  Enjoy!

 • Ik woon nu anderhalf jaar op mijzelf. En dat is het beste wat er in mijn leven is gebeurt.

  Thuis
  Thuis woonde ik samen met mijn ouders. Mijn broer was al op z’n 18e eruit gegaan. Ik voelde mij thuis niet op mijn gemak omdat ik voelde dat ik profiteerde tegenover mijn ouders. Ik betaalde wel kostgeld. Maar dat mag ook wel als je salaris verdient bij een bedrijf. Ik voelde mij ook alleen want ik had geen vrienden in de omgeving. Die woonden allemaal elders. Ik kon ook geen mensen naar huis toe nemen omdat ik mij schaamde tegenover mijn ouders. Daarnaast had ik een mis van depressiviteit vanwege een gebroken hart en dat achtergelaten voelen door iedereen. Ik had niet het idee dat er iemand van mij hield en zo voorts.

  Op mijzelf
  In oktober 2011 was het zover. Ik was acht jaar ingeschreven bij een huurwoningbouwvereniging en ik werd uitgelood op een ruime apartement met 58 vierkante meter. Ik vind het heerlijk om zelf de controle te hebben over mijn leventje. Om zelf schoon te maken, zelf eten te maken of de keus te hebben om naar de Chinees te gaan (wat ik twee keer per jaar doe). Mijn huis was leeg maar wordt naar mate van de jaren gevulder. Opruimen is erg moeilijk. Planten voor het raam zijn erg leuk.

  Ik heb veel moeite gehad met het sluiten van vriendschappen. De enige vrienden die momenteel heb zijn van mijn werk. Daar vertrouw ik nog niet iedereen (ook niet na vier jaar) maar een vertruwensband tussen drie vrouwen gaat goed. Ik kan er sinds 2012 mijn ei kwijt. Dankzij hen ben ik nu sinds 2012 bezig om de dingen te verwerken uit het verleden en ietsje te richten op het nu.

  Aan iedereen die op zichzelf woont en die een beetje naief is, leen geen geld uit aan andere personen die je niet kent en die jou om geld vragen. Dat is een fout die ik heb gemaakt. In oktober 2011 heb ik iemand leren kennen die mij om 50 euro vroeg en die heb ik gegeven en ook verteld waar ik woonde want ik wou die wel terug hebben. Met als gevolg dat ik ’s nachts om 02:00 wakker werd gebeld om te vragen of ik geld wou lenen. Dankzij een vriendin van mijn werk ben ik hieruit gekomen maar eigenlijk nog meer mijzelf.

  Goed slapen is een must. Je hebt geen controle meer van ouders die zeggen dat ze gaan slapen. Dus (afhankelijk van wie je bent) neem maximaal acht uur of meer bedrust. Dan kan je er beter tegen aan.

  Ik ben geen fan van uitgaan. Misschien dat dit ook wel de reden is dat ik weinig vriendschappen heb. Ik ben dan zaterdags bezig met het luisteren naar de radio en leuke dingen doen. Dat is mijn uitgaan. Ik ken ook geen kroegen omdat ik die associeer met dronkenschap waar ik een hekel aan heb en ik vind dat “eng”.

 • En wat ik daarbij wil aan toevoegen. Wat mij veel nog heeft belet van het veroveren van vrouwen was dat ik mij niet stabiel voelde maar ook dat ik geen vriendschappen had. Ik probeer nu postief te leven en te genieten van het leven. En ik geniet!

 • Hey,
  En wat vind je van als je met een goede vriend ga samenwonen (huisgenoten)?
  Heb je tips? Of is dit helemaal geen goed idee?

  Chris

  1. @ Chris,

   Doen of niet doen? Dat hangt uiteraard af hoe die vriend zich opstelt. Vaak leer je iemand pas echt kennen wanneer hij je huisgenoot is geworden.

   Afspraken maken over een aantal praktische zaken is raadzaam. De vuilnis, schoonmaken, keuken, wc, privacy, etc.

   Misschien dat ik een artikel uitbreng met nog meer tips voor samenwonen en de studieperiode…

   Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *